דג משוט נסחף לחוף בבאחה קליפורניה סור, מקסיקו. הדג, שמכונה לעתים קרובות "דג קץ העולם", אותר על ידי מבקרים בחוף.
דגי משוט הם דגי מים עמוקים שנראים לעתים נדירות. לדגים אלו גוף מוארך, סנפיר גב אדום ארוך וסנפירי אגן מובחנים בצורת משוט. הם יכולים להגיע לאורך של 11 מטרים ולשקול יותר מ-200 קילוגרם, מה שהופך את המין לאחד הדגים הארוכים באוקיינוס.
בפולקלור היפני, דג המשוט ידוע כ-Ryūgū no tsukai, שפירושו שליח אל הים, ולעתים קרובות מקושר לסימנים של אסונות טבע כמו רעידות אדמה וצונאמי. מאז המאה ה-17, נוכחות דגי משוט בחופים נתפסה כאות מבשר לרעידות אדמה וצונאמי, כאשר תצפיות במים רדודים נחשבות לאות לאסון מתקרב.
אחד המקרים הזכורים ביותר התרחש לפני רעידת האדמה בעוצמה 9.0 בטוהוקו והצונאמי שבא בעקבותיה במרץ 2011, כאשר לפחות שנים-עשר דגי משוט נמצאו מתים או גוססים בחופי יפן.
Surprised beachgoers found a rarely seen Oarfish swimming in the shallow waters of a Baja California Sur beach in Mexico 🇲🇽
— Sarahh (@Sarahhuniverse) February 19, 2025
These animals are often referred to as "doomsday fish" because in some areas of the world, they are seen as a warning of a incoming disasters, such as… pic.twitter.com/7j3WpDl3B6
למרות האמונה העממית המושרשת, הקהילה המדעית הטילה ספק בקשר בין תצפיות דגי משוט לרעידות אדמה. הירויוקי מוטומורה, חוקר דגים מאוניברסיטת קגושימה מתנגד לקישור העממי. "הקשר לדיווחים על פעילות סיסמית חוזר שנים רבות רבות, אבל אין הוכחה מדעית לקשר, אז אני לא חושב שאנשים צריכים לדאוג" הוא ציין.
עם זאת, חוקרים מסוימים משערים כי דגי מים עמוקים כמו דג המשוט עשויים להיות רגישים לפעילות סיסמית תת-ימית. "זה אפשרי תיאורטית כי כאשר מתרחשת רעידת אדמה יכולה להיות הצטברות של לחץ בסלעים שיכולה להוביל למטענים אלקטרוסטטיים הגורמים לשחרור יונים טעונים חשמלית למים," אמרה רייצ'ל גרנט, מרצה לביולוגיה של בעלי חיים באוניברסיטת אנגליה רסקין. "זה יכול להוביל ליצירת מי חמצן, שהוא תרכובת רעילה. היונים הטעונים יכולים גם לחמצן חומר אורגני שיכול להרוג את הדגים או לאלץ אותם לעזוב את האוקיינוס העמוק ולעלות לפני השטח" היא הוסיפה.
דג המשוט מאכלס בדרך כלל עומקים של כ-200 מטרים, אם כי פרטים מהמין נמצאו גם בעומקים גדולים בהרבה, עד ל-1000 מטרים. גורמים כמו שינויים בזרמי האוקיינוס, תנודות טמפרטורה והפרעות תת-ימיות יכולים להשפיע על הופעת דג המשוט במים רדודים יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו