אחת הדאגות המשמעותיות ביותר של אלה ששוקלים רכישת רכבים חשמליים הוא הסוללה – האם טווח הנסיעה שלה יעמוד בציפיות? האם זמן הטעינה יהיה מספק? ומעל הכל, האם היא תישחק ותמות אחרי שנה-שנתיים ותאלץ אותנו להחליף אותה, מה שעולה כמעט כמו רכישה של רכב בסיסי חדש? מחקרים אחרונים חשפו כמה גילויים מפתיעים גם לגבי השאלה הראשונה, אך במיוחד לגבי האחרונה.
מחקר שנערך במרץ על ידי Recurrent Motors, חברת ניתוח סוללות מסיאטל, שופך אור על העמידות של סוללות רכבים חשמליים. המחקר, שבחן נתונים אמיתיים (כלומר, לא מבחני מעבדה בסביבה מבוקרת) מ-15,000 מכוניות מיצרנים ודגמים שונים בארה"ב, מציע תחזית מעודדת לעתיד הניידות החשמלית.
על ידי מינוף מערכות הקישוריות של הרכבים, החברה אספה נתונים נרחבים אודות הסוללה, כולל דפוסי טעינה, רמות סוללה וטווחים משוערים. הממצאים מהניתוח סתרו לחלוטין את הציפיות, וחשפו שסוללות רכבים חשמליים הן לא רק אמינות מספיק, אלא עשויות להיות כל כך עמידות עד שיחזיקו יותר שנים מהרכבים עצמם.
הגילוי הבולט ביותר היה שרוב הרכבים החשמליים, אפילו לאחר נסיעה של כ-160,000 ק”מ, שמרו על לפחות 90% מקיבולת הסוללה המקורית שלהם. החוסן המרשים הזה הפוך מהחשש לשחיקה מהירה של הסוללות. בנוסף גילתה החברה שטווח הנסיעה של הרכבים לאחר כל טעינה, למרות שהוא יורד עם הזמן, מפסיק לרדת או לכל הפחות מאט מאוד את שחיקתו לאחר כמה עשרות אלפי ק”מ (בטסלה כ-50-100, תלוי בדגם ובנפח הסוללה; ביונדאי איוניק 5 לאחר כ-40) ונשאר יציב למדי לאורך זמן. הנתון המנחם ביותר הוא שרק 1.5% מבעלי הרכב החשמלי הזדקקו עד היום להחלפת סוללה (מלבד ריקולים של רכבים עם סוללות פגומות, שאירעו בעיקר בחו”ל).
הנתונים המבטיחים הללו יכולים להרגיע צרכנים ששוקלים מעבר למכוניות חשמליות, אפילו כאלו משומשות. עם זאת, חשוב לציין כי כמו בכל דבר, קיימים יוצאי דופן – כפי שהוזכר לעיל, 1.5% מהמכוניות החשמליות כן נזקקו להחלפת סוללות, בנוסף לכאלו שנכפו עליהן החלפות כאלו בשל חשש מהתלקחות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו