פריצת דרך מטורפת: בקרוב תוכלו להריח דרך המסך

האם בקרוב נוכל להעביר ריחות ברשתות החברתיות? נראה שזה הכיוון אליו העולם מתקדם • טכנולוגיה חדשה הצליחה לפרק ריח לגורמים ולשלוח אותו למקום אחר • איך זה עובד, ומה הקשר ליתושים?

כבר לא מדע בדיוני להריח דרך המחשב, אילוסטרציה. צילום: Leonardo AI

האם בקרוב נוכל להריח ריחות שיהיו רחוקים מאיתנו מאות ואלפי קילומטרים? התשובה לכך ככל הנראה חיובית, אם כי עדיין מסורבלת מבחינה טכנולוגית. חברת הסטראט-אפ האמריקנית OSMO הצליחה לפתח טכנולוגיה שמפרקת ריחות לגורמים שונים, כשנוסחת החומר מועברת לרובוט מרוחק שמזהה את המידע ומייצר מחדש את מולקולות הריח.

בתחילה, כלי הבינה המלאכותית של החברה הצליחו לנתח ריח של קוקוס. המידע על הריח הועבר לצד השני של המעבדה, שם הוא הורכב מחדש. השיטה שבה משוחזר הריח כוללת מכונה בשם GCMS, שמנתחת את החומרים השונים אשר מהם בנוי החומר שמוצג לה. לעיתים מדובר בנוזל ריחני שניתן ישירות למכונה ולעיתים מדובר בריח שהמכונה מזהה באוויר ומנתחת אותו.

מצליחים להריח?, צילום: scetchepedia / freepik

המכשיר הצליח לחקור את החומרים שמופרשים משזיף טרי ולהעביר את הריח באופן דיגיטלי למכונה נוספת, ששיחזרה וייצרה את הריח מחדש.

ניתוח החומרים נעשה על ידי הפיכת מבנה הריח לנוסחה דיגיטלית שעולה לענן. הבינה המלאכותית שמנהלת את המידע יודעת להעביר אותו כמתכון דיגיטלי לרובוט שמצוי במקום אחר, וזה יודע לערבב מולקולות שונות ולשחזר את דגימת הריח עצמה.

למרות ההישג הגדול, בחברה ציינו כי מדובר בתהליך מורכב שמצריך רמת מידע גבוהה כדי לשחזר את הניואנסים הרבים והעדינים שמרכיבים את חומרי הריח של חומר הגלם שנבדק.

האם נוכל להריח בשמים בלי להגיע לחנות?, צילום: Getty Images

"חלק מהמולקולות שמשתתפות ביצירת הריח שאנחנו מריחים הן כל כך עדינות, עד שהחיישנים שלנו כמעט לא מזהים אותן. תהליך העבודה שלנו הוא לאסוף את נתוני הריחות השונים שקיימים, תוך מציאת שיטות להרכיב אותם מחדש. מדובר בתהליך שדורש ענווה רבה, כי האתגרים עצומים. אנחנו עושים משהו שאף אחד לא הצליח לעשות בעבר", נמסר בהודעת החברה.

בנק הנתונים של החברה כולל כמות גדולה של מידע שנלמד מפירוק ריחות שונים, כשהמטרה היא להגיע לדיוק מקסימלי בשחזור הריח המקורי. נתונים אלו משמשים את אמצעי הבינה המלאכותית ושל הרובוטים שמייצרים את הריח מחדש, להתאמן טוב יותר ולזהות עוד מרכיבים שונים במבנה של הריח.

בקרוב כל הטוב הזה יהיה שלכם גם מרחוק, צילום: ליאת נעמי שירית

החברה ציינה כי בקרוב היא תצבע הדגמות פומביות של ההישג שלה, כשהציבור יתבקש להביא פרחים או פירות שונים, שהחברה תנתח את מבנה הריח שלהם ותעביר אותו בחזרה אל מביא הפרח או הפרי. זאת כדי שהוא יביע את דעתו על התוצאה, באופן שיסייע לדייק את הטכנולוגיה. השאיפה הסופית של החברה היא ליצור מציאות שבה ריחות יועברו דרך הרשת כפי שתמונות, סרטונים ותכנים כתובים עוברים בה.

לדחות יתושים ולייצר בשמים

אם תהליך הפיתוח של החברה יגיע לכדי בשלות, הרי שמדובר בפיתוח בעל השלכות רבות  בתעשיית הריחות. כיום, שחזור ריחות של בשמים נעשה על ידי מומחי ריח בתהליך ידני מורכב שאורך זמן. המכונה תוכל לשחזר בצורה מדויקת ומהירה את מבנה הריח, וכך לייצר את הבושם בעלות קטנה יחסית ובמהירות.

תרסיס נגד יתושים. יהפוך להיסטוריה?, צילום: gettyimages

כמו כן, ניתן יהיה לייצר את מבנה הריח שבו משתמשים בני אדם כדי למנוע עקיצות של יתושים. כיום החומר שמפיץ את הריח הזה דורש כמות גדולה שלו, כדי שיפעל בצורה אפקטיבית וירחיק את המעופפים. יצירת ריח דומה על ידי הרובוט תמנע את הצורך להשתמש בחומר עצמו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר