לפי מחקרים: המאכלים שיכולים לעזור נגד דיכאון

מחקר גרמני חושף את הקשר בין מצב הרוח לבין העדפות האכילה שלנו - וזה בכלל לא קשור לרעב, למרות מה שנהוג לחשוב • ואיזה אוכל לעזור לנו להפחית מצבי רוח עצובים?

דיכאון יכול לעורר תשוקה למזון - במיוחד למתוקים. צילום: Freepic

דיכאון, מצב המשפיע על כ-280 מיליון איש ברחבי העולם, משנה לא רק את מצב הרוח - הוא משפיע גם על אופן האכילה שלנו. חוקרים מגרמניה גילו כי בעוד חלק מהאנשים עם דיכאון מאבדים תיאבון, אחרים מפתחים תשוקה חזקה דווקא למזונות עשירים בפחמימות.

המחקר, שנערך בבתי החולים האוניברסיטאיים בבון ובטיבינגן, בחן 117 משתתפים - 54 מטופלים המאובחנים עם דיכאון ו-63 אנשים בריאים בקבוצת הביקורת. החוקרים מצאו כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, אנשים עם דיכאון הראו פחות משיכה למזונות עשירים בשומן ובחלבון, אך העדיפו מזונות עשירים בפחמימות.

"רבים מהאנשים עם דיכאון סובלים מאובדן תיאבון כללי. אחרים חווים דווקא עלייה בתיאבון במהלך אפיזודה דיכאונית ואף מפתחים תשוקה למזון - במיוחד למתוקים. שינויים אלה יכולים להוביל לשינוי במשקל הגוף", מסביר פרופ' נילס קרומר מהמחלקה לפסיכיאטריה ופסיכותרפיה בבית החולים האוניברסיטאי טיבינגן.

הממצאים חשפו הבדלים מעניינים בין קבוצות שונות באוכלוסייה. למשל, המחקר מצא כי גברים הראו העדפה חזקה יותר למזונות עשירים בשומן וחלבון בהשוואה לנשים. כמו כן, ככל שגיל המשתתפים עלה, כך פחתה העדפתם למזונות עשירים בפחמימות. החוקרים גם גילו כי אנשים עם דיכאון העדיפו במיוחד מזונות המשלבים פחמימות ושומן, כמו שוקולד חלב.

מתחשק לנשנש בדיכאון. טבלאות שוקולד, צילום: איתיאל ציון

הקשר המפתיע בין המוח למעיים

המחקר חשף כי התשוקה למזונות עשירים בפחמימות אינה קשורה כלל לתיאבון מוגבר. "הצלחנו להראות שהתשוקה לפחמימות קשורה יותר לחומרת הדיכאון הכללית, במיוחד לתסמיני חרדה", מסבירה לילי טורן, חוקרת מצוות המחקר. ממצא זה מצביע על קשר בין מנגנוני התגמול במוח הקשורים לאכילת פחמימות לבין דיכאון וחרדה.

"מכיוון שמזונות המכילים פחמימות שולטים בתגובת התגמול במוח דרך מסלולי איתות שונים ממזונות עשירים בשומן וחלבון, ייתכן שניתן לפתח גישות טיפול טובות יותר", מציין פרופ' קרומר.

אוכל נגד דיכאון

הממצאים מעלים אפשרויות חדשות לטיפול בדיכאון. "טיפולים המכוונים לקשר שבין המעיים למוח נראים מבטיחים במיוחד", אומרת טורן. "מחקרים ראשוניים כבר הראו שצום או מזונות פרוביוטיים יכולים להשפיע כנוגדי דיכאון. כמו כן, הוכח שלאנשים עם דיכאון יש שינויים במיקרוביום שלהם (אוכלוסיית החיידקים במעיים) שעלולים להחמיר תסמינים שונים".

מחקרים שנערכו באוניברסיטת UCLA הראו כי מזונות עשירים בפרוביוטיקה, כמו יוגורט, קימצ'י וכרוב כבוש, יכולים להשפיע לטובה על מצב הרוח דרך הקשר בין המעיים למוח. צריכה קבועה של מזונות אלו נמצאה כמשפרת את רמות הסרוטונין במוח ומפחיתה תסמיני דיכאון וחרדה. בנוסף, מזונות עשירים במגנזיום, כמו אגוזים, זרעים ועלים ירוקים כהים, נמצאו כמסייעים בוויסות מצב הרוח ובהפחתת תסמיני דיכאון, כאשר מחקרים הראו שחסר במגנזיום מקושר לעלייה בשכיחות של דיכאון.

בריא ומשמח. סלמון, צילום: Getty Images

מאכלים נוספים שיכולים לעזור נגד דיכאון הם דגים עשירים בחומצות שומן אומגה-3, כמו סלמון, מקרל וסרדינים, שנמצאו כבעלי השפעה חיובית על מצב הרוח. מחקרים שנערכו באוניברסיטת הרווארד הראו כי צריכה קבועה של דגים אלו מפחיתה את הסיכון לדיכאון בכ-17%. הסיבה לכך היא שחומצות השומן אומגה-3 משחקות תפקיד חשוב בתפקוד המוח ובייצור סרוטונין, הורמון האחראי על תחושת אושר ורווחה נפשית. בנוסף, מזונות עשירים בוויטמין D, כמו ביצים וחלב מועשר, נמצאו כמסייעים בהפחתת תסמיני דיכאון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר