עבודה יושבנית, המתאפיינת בישיבה ממושכת לאורך היום, נפוצה כיום בקרב כ-80 אחוז מכוח העבודה המודרני. כעת, מחקר חדש מגלה כי מציאות זו מציבה סיכון משמעותי לאיכות השינה של העובדים. המחקר, שנערך באוניברסיטת דרום פלורידה, עקב אחרי יותר מ-1,000 עובדים לאורך עשור, וממצאיו מעלים תמונה מדאיגה.
צוות החוקרים גילה כי עבודה יושבנית, בשילוב עם שעות עבודה לא סדירות - מגמה שהואצה עם העלייה בעבודה מול מחשב - קשורה לעלייה של 37 אחוז בתסמיני נדודי שינה בקרב העובדים. בנוסף, עובדים במשמרות לא שגרתיות נמצאים בסיכון גבוה ב-66 אחוז לצורך ב"השלמת שינה" - המתבטאת בתנומות תכופות במהלך היום או שינה ממושכת בסופי שבוע.
גם עשור אחרי
"האופן שבו אנחנו מעצבים את סביבת העבודה מציב איומים חמורים וארוכי טווח על שינה בריאה", מסבירה החוקרת הראשית, ד"ר קלייר סמית'. "שינה בריאה היא הרבה יותר מאשר שמונה שעות שינה. זה כולל הירדמות קלה, שינה רציפה לאורך הלילה, ולוח זמנים עקבי. חברות צריכות להיות מודעות לסיכוני השינה הספציפיים של כוח העבודה שלהן כדי לשפר את הזיהוי וההתערבות".
המחקר, המבוסס על נתונים מהמחקר הלאומי "אמצע החיים בארה"ב", זיהה שלוש קטגוריות של בריאות שינה בקרב עובדים: ישנים טוב, ישנים להשלמת חסר, וישנים עם תסמיני נדודי שינה. הממצאים מראים כי עבודה יושבנית קשורה באופן הדוק לקטגוריית הישנים עם תסמיני נדודי שינה, המאופיינת בקשיי הירדמות, שינה מקוטעת ועייפות תכופה במהלך היום. במקביל, עובדים במשמרות לא שגרתיות נטו יותר להשתייך לקבוצת הישנים להשלמת חסר.
ממצא מטריד במיוחד הוא ש-90 אחוז מהסובלים מתסמיני נדודי שינה המשיכו לחוות אותם גם עשור מאוחר יותר. "תנועה במהלך יום העבודה והגבלת העבודה בשעות לא שגרתיות עשויות לא רק לעזור לכם לישון טוב באותו לילה, אלא גם להגן מפני בעיות שינה מתמשכות עשור מאוחר יותר", מדגישה סמית', שהובילה את הפרויקט בשיתוף צוות רב-תחומי של מומחים בפסיכולוגיה, פסיכיאטריה, הזדקנות ורפואה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו