בעבר כולן ילדו תאומים - אבל זה השתנה: זו הסיבה המפתיעה לכך

בניגוד למה שחשבנו עד היום, מחקר חדש מגלה שלפני עשרות מיליוני שנים, אבותינו הקדומים נהגו ללדת תאומים באופן קבוע • מתי ולמה זה השתנה?

תאומים. פעם זו הייתה הנורמה. צילום: GettyImages

תגלית מפתיעה חושפת כי בניגוד למקובל כיום, לידת תאומים הייתה דווקא המצב הנפוץ והרגיל אצל אבותינו הקדומים, לפני עשרות מיליוני שנים. מחקר חדש, שנערך במחלקה לאנתרופולוגיה באוניברסיטת מערב וושינגטון בשיתוף עם אוניברסיטת ייל, ופורסם באתר The Conversation, מציע הסבר חדש להתפתחות דפוסי הרבייה האנושיים.

החוקרים גילו שלפני כ-60-70 מיליון שנה, אצל הפרימטים הקדומים - קבוצת היונקים הכוללת את האדם, הקופים, הלמורים והשימפנזים - לידת תאומים הייתה דווקא הנורמה. ממצא זה מפתיע במיוחד לאור העובדה שכיום, השיעור העולמי של לידות תאומים באופן טבעי עומד על 1.1-1.5% בלבד.

מהישרדות למוח גדול יותר

המחקר, שהתבסס על ניתוח מקיף של נתונים מכמעט אלף מיני יונקים שונים, חושף שהשינוי החל להתרחש לפני כ-50 מיליון שנה. המעבר ללידת צאצא יחיד לא קרה בבת אחת לכל הפרימטים, אלא התפתח באופן עצמאי בקבוצות שונות ובזמנים שונים. העובדה שהשינוי התרחש שוב ושוב באופן עצמאי מעידה על יתרון משמעותי להישרדות: כשאם נושאת ברחמה עובר אחד במקום שניים, היא יכולה להשקיע בו יותר משאבים, מה שמאפשר התפתחות של מוח גדול יותר.

עדות מעניינת נוספת לקשר העתיק בין תאומים לאבולוציה האנושית נמצאת במספר הפטמות: מספר מיני פרימטים, כולל חלק מהלמורים, שומרים עד היום על שלושה זוגות פטמות - תכונה המעידה על הקשר ההיסטורי ללידת מספר צאצאים.

המחקר מדגיש שכשאם נושאת תאומים, ההיריון דורש ממנה הרבה יותר אנרגיה, והתינוקות נוטים להיוולד קטנים יותר ומוקדם יותר. מחקרים קודמים הראו שאצל רוב היונקים, העובר משלים יותר מ-60% מהתפתחות המוח שלו עוד לפני הלידה, בעוד שאצל בני האדם רק כרבע מהתפתחות המוח מתרחשת ברחם. זו אחת הסיבות שתינוקות אנושיים נולדים פחות מפותחים בהשוואה לגורים של בעלי חיים אחרים, אך עם פוטנציאל גדול יותר ללמידה והתפתחות לאחר הלידה.

היתרון האנושי

אולם למין האנושי התפתח יתרון ייחודי: למרות שנשים בדרך כלל נושאות ברחמן רק תינוק אחד, הצלחנו לפתח דרכים להתרבות בקצב מהיר יותר מקרובינו הקופים הגדולים (שימפנזים, גורילות ואורנגוטנים). זאת בזכות היכולת לקצר את המרווחים בין לידה ללידה, ובעיקר - בזכות המנהג האנושי הייחודי של טיפול משותף בצאצאים על ידי חברי הקבוצה.

כיום בחלק מהאזורים בעולם שיעור לידות התאומים מגיע לכ-3% - שיעור שהכפיל את עצמו ב-50 השנים האחרונות, בעיקר הודות לטכנולוגיות פריון מתקדמות ועלייה בגיל הלידה. המחקר החדש מראה שלמרות נדירותם היחסית כיום, תאומים הם חלק משמעותי מסיפור ההתפתחות של המין האנושי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר