פרישת מנכ"ל אינטל פט גלסינגר אמש (שני) היא, בראש ובראשונה, הודאה בכישלון - של גלסינגר עצמו כמנהל ושל אינטל כחברה.
ברבעון שקדם לכניסתו לתפקיד, בתחילת 2021, הכנסות אינטל עמדו על 19.7 מיליארד דולר ורווח נקי של 3.4 מיליארד דולר. בדו"ח הרבעוני האחרון לכהונתו הציגה החברה הכנסות של 13.3 מיליארד דולר והפסד נקי של 16.6 מיליארד דולר - וזאת בשעה ששוק השבבים העולמי מטפס משנה לשנה לגבהים חדשים. גם מחיר המניה של אינטל נחתך במהלך כהונתו של גלסינגר ביותר מחצי.
המספרים דרמטיים, אך זה רק חלק מהתמונה. גלסינגר נכנס לתפקיד עם הבטחה "להשיב את אינטל לעמדת הובלה בלתי מעורערת כיצרנית שבבים" ולעשות זאת "תוך שנים ספורות". כעת הוא עוזב את תפקידו לאחר ארבע שנים בלבד, כשאינטל היא חברה מופסדת, מפגרת אף ביתר שאת אחרי מתחרותיה. היא סובלת ממוניטין של חברה שלא יודעת לספק את הסחורה, נטולת חדשנות, והכותרות שהיא מייצרת? הן לא על שבב AI חדש – אלא על ביטול מכונות הקפה לעובדים.
"היוקרה נפגעה מאוד"
רז רודיטי, מנכ"ל ומייסד-שותף של רייזור לאבס, שמפתחת פתרונות מבוססי AI לעולמות הלוגיסטיקה הכבדה, מסביר את השתלשלות המצב. "לאינטל היו שני פספוסים אסטרטגיים בשנים האחרונות. הראשון, כאשר לא הצליחה לחדור לשוק השבבים לסמארטפונים; והפספוס השני, והגדול יותר, היה בגל השני של ה-AI, שהחל עם השקת ChatGPT, והביא עמו התעצמות אדירה של עולם מרכזי הנתונים.
"תפקידם של מרכזי הנתונים כיום הוא לאמן מודלים עמוקים של AI באמצעות כוחות עיבוד חסרי תקדים, והם מתבססים יותר ויותר על מעבדים גרפיים [GPU]. זהו התחום שבו שולטת אנבידיה, ולמעבדים של אינטל נותר הנתח ההולך ומצטמק של משימות העיבוד הבסיסיות יותר בתוך מרכז הנתונים".
מורן צ'מסי, שותף מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields, מוסיף: "אינטל מצאה את עצמה בפיגור גם בשוק הליבה שלה, שהוא ייצור שבבים, וגם בשוק המתפתח של ה-AI. כשאתה בפיגור גם בשוק הליבה שלך וגם בשוק המתפתח, זו בעיה עסקית והיוקרה של אינטל נפגעה מאוד".
"חברה שאיבדה את הכיוון"
להגנתו של גלסינגר ייאמר כי הוא נכנס לתפקידו כשאינטל כבר הייתה בפיגור אחרי TSMC, אנבידיה ו-AMD. המנכ"ל הקודם, בוב סוואן, רצה לקחת את החברה למקומות חדשים - כמו רכב (באמצעות רכישת מובילאיי), ענן ותוכנה. לאור אובדן הבכורה שלה בשוק השבבים, מטרתו של גלסינגר הייתה להחזיר עטרה ליושנה. גלסינגר, שעשה את רוב הקריירה שלו באינטל, חזר הביתה לאחר עשור, ואולי קיווה לשחזר את הקאמבק המזהיר של סטיב ג'ובס באפל.
עם כניסתו לתפקיד הכריז גלסינגר בראיון ל-"60 דקות" כי ידביק את הפער מ-TSMC וסמסונג תוך חמש שנים. האסטרטגיה שלו הייתה הגיונית ובהירה, מעין "תוכנית התכנסות" שבה תשוב החברה להתמקד בייצור שבבים ופיתוח מעבדים - והשוק אהב את זה. ואולם, תחת ניהולו אינטל כשלה בערך המקודש ביותר בעולם ההיי-טק - החברה לא סיפקה את הסחורה. היא לא עמדה בלוחות הזמנים, המעבדים החדשים לא הצליחו מסחרית, ההכנסות מייצור לא התרוממו - וההבטחה לשוב למקום הראשון נראית כיום רחוקה מתמיד.
מלי ביצור-פרנס, מנכ"לית קבוצת הייעוץ Tefen, מסבירה כי "אינטל הגיבו באיחור להתפתחויות בשוק, בעיקר בתחומי הענן וה-AI. כשאתה בפיגור מול ענקיות טכנולוגיה כמו אנבידיה, כמעט בלתי אפשרי להדביק את הפער. גם תוכנית ההתייעלות הגיעה באיחור. כשחברה מתחילה לקצץ ברווחה לעובדים ובחממות של חדשנות, כפי שאינטל עשתה בחודשים האחרונים, זה סימן של חברה שאיבדה את הכיוון. הם מחלישים את העובדים במקום להעצים אותם".
מורן צ'מסי מקרן Amplefields מוסיף כי "כשאתה חברה ציבורית, אתה צריך לדברר את האסטרטגיה שלך לציבור המשקיעים, ואינטל חטאה לעתים בחוסר שקיפות ובתחזיות שלא התממשו, וזה התבטא בביצועי המניה. גם תהליך ההתייעלות היה רוחבי ולא ממוקד, ובוצע בעיתוי שמאוד פגע במורל העובדים".
"קרב קשה - אך לא אבוד"
בינתיים, סמנכ"ל הכספים ומנהלת חטיבת המוצר ימלאו במשותף את תפקידו של גלסינגר, בשעה שדירקטוריון החברה מחפש מועמדים. בחירת המנכ"ל החדש עשויה להתברר כאחת ההחלטות הגורליות בתולדות החברה, וללא קשר לזהותו, המשימה על כתפיו תהיה גדולה מאוד.
אור דנון, מנכ"ל ומייסד-שותף של חברת Hailo שמפתחת שבבי AI למכשירי קצה, סבור שחשיבותה של אינטל למעמדה של ארה"ב היא המפתח להתאוששותה. "אינטל הייתה ונשארה התקווה המרכזית של ארה"ב לחזור לעמדת הובלה עצמאית בייצור שבבים. זה אתגר לא פשוט, אבל הפוטנציאל כל כך גדול, שגם בנקודת השפל הנוכחית ברור שכדאי להמשיך להשקיע שם. בחטיבת המוצרים, למרות התחרות הגוברת, לאינטל עדיין יש נתח שוק משמעותי גם ב-PC וגם בשרתים, וחלק מהמתחרות עדיין מתקשות להתרומם בצורה משמעותית, כך שהקרב של אינטל הוא אמנם קשה אבל לגמרי לא אבוד".
רודיטי מרייזור לאבס מאמין ששוק ה-AI טומן בחובו הזדמנויות עבור החברה. "ייתכן שיהיה נכון לחפש רכישה חכמה, או להקים מעין סטארט-אפ בתוך החברה, שיקבל משאבים ויפעל בכיוון ברור. בתחום ה-GenAI מתפתחים תחומי נישה, תתי-משימות באימון ויישום של מודלים, וזה מצריך חומרה ייעודית שתדע לעשות זאת באופן מהיר ויעיל. כל תחום נישה כזה יתפתח לשוק ענק, ואם אינטל תדע לפתח את הפתרונות הנכונים היא תוכל לקחת נתח שוק מאנבידיה".
צ'מסי מ-Amplefields מסכם: "לאינטל יש מסורת ארוכת שנים, ויש לה יכולת להדביק את הפער. עם כל הקושי של חברות גדולות להשתנות ולהתגמש, המנכ"ל החדש יצטרך להביא איתו שינוי תודעתי לארגון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו