התחזקות הג'יהאד האסלאמי והביקורת בעזה על חמאס כי הארגון "שכח" את דרך ההתנגדות והמאבק מול ישראל, הכניסו את חמאס לדריכות בשבועות האחרונים. במצב הזה, ניכר שחמאס היה זקוק להישגים. את "ההישג" הזה הוא קיבל בחסות המהומות באל-אקצא, וכן באמצעות הירי הרקטי הערב (שני) לעבר ישראל.
אחת הטענות שהופנתה לחמאס היא שהארגון זונח את "העימות עם הכיבוש", ומטפח ערוץ קשר עם ישראל בתחום האזרחי, בכלל זה קבלת הקלות ותיאום כניסת אלפי סוחרים לעבודה בישראל, ועל כן הוא אינו שונה בהרבה מהרשות הפלשתינית.
בחמאס מנסים להתנער מההאשמות האלה. אחת הדרכים לעשות זאת היא לנסות ולנכס לעצמם את המהומות בירושלים, וליצור את הרושם בקרב הציבור הפלשתיני שהעימותים באל-אקצא באו בעקבות הקריאות של בכירי הארגון "לא לשתוק על פשעי הכיבוש בירושלים".
בכירי חמאס לא מסתירים את שביעות רצונם מההתעניינות האזורית והבינלאומית שמופנית אליהם, ומתהדרים במגעים שנערכו עם המתווכים. הפניות מהמתווכים נותנות לחמאס את ההזדמנות לטעון כי הוא שחקן מרכזי בזירה הפלשתינית, לפחות בכל הקשור לירושלים. העובדה שכעת ששליח האו"ם ואחרים משוחחים עם מנהיגי חמאס נותנת להם לגיטימציה ומחזקת את מעמדם.
הפעם האחרונה שחמאס זכה להיות על "מפת הדיפלומטיה הבינלאומית" הייתה בתהלוכות השיבה על גבול רצועת עזה לפני כמה שנים, אז "חיזרו" אחריו המתווכים בניסיון להרגיע את המתיחות בשטח. חמאס משיב לעצמו את הרלוונטיות שלו, ומנצל את האירועים באל-אקצא כדי לעמוד שוב במרכז תשומת הלב.
עד היום יש מי שסבורים בציבור הפלשתיני שישראל נמנעה מפינוי הבתים בשכונת שייח' ג'ראח בזכות חמאס, וטוענים כי הראשונה נסוגה בסוגיית זו מחשש להסלמה ברצועת עזה. כך או כך, חמאס שוב מנסה להציג עצמו "כמגן ירושלים ואל-אקצא", בדומה למה שאירע בשייח' ג'ראח.
עם זאת, בחמאס מקפידים להבהיר שהמגעים האחרונים עם המתווכים סביב אל-אקצא לא כוללים הגעה להסכם רגיעה עם ישראל, כזה הכולל הבנות בנוגע לרצועת עזה. הדבר מאפשר לארגון לטעון כי "כל האופציות פתוחות", ובכך הוא שומר לעצמו את הזכות לפעול בזמן ובמקום שירצה.
כמה שעות לפני הירי הרקטה אמש לעבר ישראל, הזהירו שוב בחמאס ובג'יהאד האסלאמי מפני ההשלכות של "התוקפנות הישראלית באל-אקצא". בכיר חמאס בחו"ל סאלח אלעארורי אמר: "ירושלים ואל-אקצא עדים למערכה הירואית. יש לנו הרבה סבלנות, ואנו לא נוותר".
מנהיג הג'יהאד האסלאמי, זיאד נח'אלה ציין כי: "ההפרות באל-אקצא הן כאלה ששווה להקריב עבורן וכי איומיה של ישראל לעצור את ההקלות לעזה לא יכולים לגרום לנו לשתוק על מה שקורה בירושלים ובגדה".
נח'אלה גם ערך שיחת טלפון עם אחד מיועציו הבכירים של המנהיג העליון של איראן, עלי וולאיתי, והודה לו על הסיוע של ארצו לסוגייה הפלשתינית ולהתנגדות. "מה שישראל עושה בירושלים ובמקומות הקדושים לאסלאם זו תוקפנות והעם הפלשתיני נכון למלא את חובותיו כדי להדוף תוקפנות זו. אנו דבקים בדרך הג'יהאד וההתנגדות עד שחרור מקומותינו הקדושים מהטומאה של הכובשים".
וולאיתי מצידו מסר את ברכתו של מנהיגה העליון של איראן, עלי ח'מינאי, "ללוחמים", והדגיש כי איראן עוקבת אחר מאבקו של העם הפלשתיני אשר מגן על מסגד אל-אקצא, ומהווה סמל של האומה האסלאמית בהגנה על ירושלים וזהותה". כמו כן שיבח את "כושר העמידה של העם הפלשתיני והקרבתו".
מעבר לכך שחמאס הצליח לשלהב את השטח בירושלים ולקבל "חסות" על אירועי אל-אקצא, הארגון הקפיד להעביר במסריו כי עירוב רצועת עזה במערכה הוא רק שאלה של זמן. אם ישראל "תחצה את הקווים האדומים" בירושלים, או לחילופין, כאשר בג'יהאד האסלאמי או "גורמים סוררים" ברצועה ידחפו להסלמה - חלון הזמן הזה צפוי להיסגר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו