קמפיין כחול-לבן: התמיכה בישראל בליבת הקמפיינים של המועמדים לנשיאות בארה"ב

פחות משנה לבחירות לנשיאות, נדמה כי התמיכה בישראל מעולם לא היתה קלף חזק כל כך בעיני המתמודדים • טראמפ מבטיח שיעמוד לצידנו "ללא התנצלות", היילי מזכירה ש"אין חמאס בלי איראן", ומושל פלורידה הודיע על משלוחים של סיוע צבאי לצה"ל • בינתיים ביידן ממשיך לתרגם את התמיכה למעשים ואינו דוחף להפסקת אש, בניגוד למחנה הפרוגרסיבי במפלגתו

הנשיא לשעבר טראמפ והנשיא הנוכחי ביידן , רויטרס ואי.פי
הנשיא לשעבר טראמפ והנשיא הנוכחי ביידן. צילום: רויטרס ואי.פי

כניסתה של ארה"ב לשנת בחירות מכרעת מתקיימת לצד המלחמה בחמאס, אירוע לא צפוי שעיצב מחדש את הקמפיינים של המועמדים לנשיאות, ותוצאותיו עוד ימשיכו ללוות אותם עד לרגעי ההכרעה בנובמבר הבא. ניכר כי המלחמה בחמאס נמצאת במסרים המרכזיים של המועמדים הרפובליקנים ומשפיעה רבות על האג'נדה המרכזית של הנשיא ג'ו ביידן.

"כשאני אחזור לבית הלבן ארה"ב תעמוד לצד ישראל במאה אחוז, ללא היסוס, ללא הסתייגות וללא כל התנצלות", אמר המועמד הרפובליקני המוביל, דונלד טראמפ, בנאומו בכנס "קואליציית היהודים הרפובליקנים" (RJC) בלאס וגאס. עוד הבטיח כי יטיל סנקציות על איראן ויגרש סטודנטים פרו־פלשתינים שהפגינו בצורה אלימה בקמפוסים בארה"ב: "לעולם אל תשכחו את אותם רדיקלים שקורעים פוסטרים של חטופים ישראלים. ארה"ב וישראל מייצגות את פסגת הציביליזציה המערבית, וזה בדיוק מה שהאנשים האלה רוצים להרוס. לכן אלה שצועקים 'מוות לישראל' - צועקים גם 'מוות לאמריקה', וצריך לשים לזה סוף. אנחנו הולכים להרחיק אותם מהמדינה שלנו. אם הייתי נשיא, המתקפה על ישראל לעולם לא היתה מתרחשת".

Video Player is loading.
Current Time 0:01
Duration 15:31
Loaded: 0.42%
Stream Type LIVE
Remaining Time 15:30
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    הנשיא ביידן: "ארה"ב עומדת לצידכם - עם ישראל חי!" רויטרס

    על רקע הקולות הגוברים בארה"ב להפסקת אש, טראמפ לא קרא בפומבי לישראל לגלות איפוק או לנסות להגביל את הפגיעה בבלתי מעורבים. בראיון לרשת "יוניויג'ן" הוא כינה את המתרחש בעזה "לא ייאמן" והציע לישראל "לעשות עבודה טובה יותר בהסברה, כי הצד השני מכה אותם בחזית החשובה ביותר בעולם".

    אינטרסים משותפים

    המועמדת הרפובליקנית ניקי היילי, הידועה בתמיכתה ארוכת השנים בישראל, התבטאה מייד לאחר מתקפת הטרור וקראה לנתניהו "לחסל" את חמאס. "יש לנו שלושה סדרי עדיפויות כשאנחנו מסתכלים על ישראל: לתמוך בה בכל מה שהיא צריכה, לא להחליש אותה ולעשות כל שביכולתנו כדי להביא את בני הערובה שלנו הביתה", אמרה בראיון לתקשורת לאחר הטבח. בימים האחרונים גינתה היילי את המעורבות של הממשל הנוכחי במלחמה וטענה כי "ישראל נפלה על הרגליים אחרי המתקפה הקשה ביותר מאז השואה, והשמדת חמאס צריכה להיות גם מטרה של ארה"ב. תנו להם לסיים את העבודה. ביידן צריך להפסיק להגיד לישראל מה הם צריכים ומה הם לא צריכים לעשות".

    היילי, שמקפידה להדגיש את ניסיונה במדיניות חוץ כשגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר, תוקפת ישירות גם את איראן. "אין חמאס בלי איראן, הרי ארגון הטרור הזה עושה את העבודה המלוכלכת בשמה. כל הדיבור על דיל עם איראן או העיכוב בהחזרת הסנקציות מציג חולשה. צריך לתת להם אגרוף חזק והם ייסוגו לאחור. כרגע הם לא מפחדים מאיתנו". בחלק מהסקרים היילי מביסה את ביידן בתחרות ישירה, והיא זוכה לתמיכה חסרת תקדים של תורמים יהודים ופרו־ישראליים במפלגה הרפובליקנית.

    ידועה בתמיכתה ארוכת השנים בישראל. ניקי היילי, צילום: דודי ועקנין

    רון דה־סנטיס, שתחילה נחשב ליריבו העיקרי של טראמפ אך ממשיך לדשדש בסקרים ובעימותים הטלוויזיוניים, פעל לסייע לישראל באופן אופרטיבי מתוקף תפקידו כמושל פלורידה. באוקטובר הודיע כי פלורידה תעביר לישראל משלוח סיוע צבאי שכולל מל"טים, נשק ותחמושת לצד סיוע חירום רפואי.

    באופן חסר תקדים, דה־סנטיס גם פעל לסגור את הפעילות של שורת ארגונים סטודנטיאליים פרו־פלשתיניים שעמדו מאחורי ההפגנות האלימות נגד ישראל, כולל "הארגון הלאומי של סטודנטים למען צדק בפלשתין". באחד מהעימותים הרפובליקניים האחרונים הוא קרא לנתניהו "לסיים את העבודה" ולחסל את חמאס.

    במפלגה הרפובליקנית טראמפ עדיין מוביל בעשרות אחוזים מול שאר המתמודדים, ובחודש הבא יחלו הפריימריז באייווה ולאחר מכן בניו המפשייר. בסקר רשת NBC טראמפ מוביל עם 51% תמיכה באייווה, עלייה של 8% מהסקר הקודם. מאחוריו משתרכים דה־סנטיס עם 19% והיילי עם 16%.

    ביידן: "אני ציוני"

    הנשיא ביידן, שרץ לכהונה שנייה מטעם הדמוקרטים, ממשיך גם הוא להביע תמיכה בלתי מסויגת בישראל שמתורגמת לסיוע חסר תקדים בכמה מישורים. הראשון הוא הצבאי, שבו ארה"ב החליטה להעביר מיליארדי דולרים בסיוע צבאי שיאפשר לישראל להתחמש, למלא את מצבורי מיירטי כיפת ברזל ולרכוש מערכות נשק מתקדמות. ארה"ב גם העבירה שתי נושאות מטוסים שחונות במזרח התיכון לצורך הרתעת מדינות נוספות לבל ירצו להצטרף ללחימה נגד ישראל.

    Video Player is loading.
    Current Time 0:01
    Duration 1:58
    Loaded: 3.31%
    Stream Type LIVE
    Remaining Time 1:57
     
    1x
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions off, selected
      • default, selected

      נציגי משפחות החטופים נפגשו עם הנשיא ביידן בבית הלבן // צילום: רויטרס

      לפני כמה ימים ערך הנשיא את הדלקת החנוכייה המסורתית בבית הלבן ואמר למשתתפים כי "ללא הקיום של ישראל, אף יהודי בעולם לא ירגיש בטוח", והוסיף כי "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני – ואני ציוני". בהתייחסו למלחמה בחמאס אמר ביידן כי הסיוע הצבאי לישראל יימשך "עד שחמאס יושמד", וכי הוא ימשיך לעבוד ללא הפסקה עד שאחרון החטופים ישוב.

      התמיכה האמריקנית מתבטאת גם במועצת הביטחון של האו"ם, שבה השתמשה ארה"ב בזכות הווטו שלה כדי לסכל החלטה שקראה להפסקת אש בלחימה, ובמקביל קוראת לקהילה הבינלאומית לתמוך בזכות ישראל להגנה עצמית.

      מאז תחילת המלחמה שורה של בכירים אמריקנים, כולל הנשיא, הגיעו לביקור בישראל ועבדו לצד קבינט המלחמה על תוכניות הלחימה בחמאס. עמדתו האיתנה של הנשיא ביידן והמשך הסיוע לישראל לא נפגעו למרות ההתנגדות בקרב הקבוצה ה"פרוגרסיבית" במפלגה והקריאות מצידה להפסקת אש. כ־59% מהדמוקרטים תומכים בגישתו של ביידן כלפי הלחימה, כך לפי סקר שהתפרסם ברשת הידיעות AP.

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר