בין בחירתו של טראמפ לנשיא ארה"ב בפעם השנייה לבין כניסתו לתפקיד בבית הלבן צפויים לחלוף כמעט שלושה חודשים. בתקופה הזו, שבה הדמוקרטים עוד על ההגה והנשיא היוצא ג'ו ביידן יבקש להותיר חותם, ישראל עשויה למצוא את עצמה מאותגרת מאי פעם במהלך המלחמה הנוכחית.
למען ההשוואה ההיסטורית, כאשר ברק אובמה סיים את הקדנציה וטראמפ נבחר בפעם הראשונה לנשיאות - בתקופה הביניים השאיר הנשיא היוצא לישראל "מתנה" שהיא לא ציפתה לה. ארה"ב הסירה את הווטו המסורתי מעל הצבעות לעומתיות לישראל במועצת הביטחון של האו"ם ואז עברה החלטה נגד חוקיות ההתנחלויות. זה היה ב-16 בדצמבר 2016 וזו הייתה מורשת אובמה אחרי יחסים עכורים למדי עם נתניהו.
לאור הניסיון המר בירושלים, כוננות הספיגה בשיאה. שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, כבר אמר בתחילת השבוע כי ישנה אפשרות ממשית כי הגיבוי האמריקני לישראל במועביט עשוי להתערער בתקופה הקרובה. במועצה שבה יש רוב מוחלט למדינות ערביות ולעומתיות לישראל, מדובר בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות - מדרישה לאמברגו נשק על ישראל, דרך החלטה על קידום מדינה פלשתינית או חברות מלאה באו"ם, דרך סיום המלחמה בתנאים לא נוחים לישראל.
נקודת המבחן כאן כבר ממש תוך שבוע ימים. בבית הלבן הציבו אולטימטום לנתניהו להגביר את קצב הסיוע לצפון הרצועה ורק השבוע אותתו שוב שאינם מרוצים. אם בתוך ימים התמונה הזו לא תתהפך, בבית הלבן עשויים להרגיש חופשיים יותר להניח לפתחה של ישראל דרישות באשר לסיום המלחמה בעזה. אם זה לא יעבוד שם, זה יעבוד במועצת הביטחון של האו"ם.
ביידן, שנחשב לנשיא אוהד לישראל ומורשתו היא שתונח אל מול העולם, יבקש בחודשים הקרובים להותיר משהו בזירה המדינית. במזרח התיכון האפשרויות רחבות יותר מאשר במלחמות אחרות, קרובות ורחוקות כאחד, ולכן סביר להניח שנושא ההסכמים בעזה ולבנון יקבל דחיפות וקדימות.
נתניהו, שהקדים אתמול את הזזת גלנט ממערכת הביטחון, עשוי להיטיב לשלוט באירוע - אך בכל מקרה מדובר באתגר משמעותי. בצד היותר אופטימי, אפשר להניח שבחירתו של טראמפ וכניסתו בעוד כחודשיים ימים לבית הלבן מהווה שוט משמעותי עבור המדינות הערביות וארגוני הטרור. כל אלו מבינים שכללי המשחק עשויים להשתנות בקרוב מאוד מבחינת ארה"ב אל מול העימות המתמשך כאן.
לכן, אולי לראשונה, נראה התפשרות מצד חמאס להסכם שלא בתנאי סיום מלחמה או בלבנון באופן שבו לא הסכימו להתפשר עד היום. שילוב ההשפעות: סיום שלטון דמוקרטי מתון אל מול אופק של נשיא בלתי צפוי - עשוי לשחק תפקיד משמעותי בניסוח ההסכמים כעת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו