האם צרפת בדרך למשבר פוליטי-כלכלי חמור? ממשלתו של מישל ברנייה אמורה להציג היום באסיפה הלאומית את תקציב הביטוח הלאומי, אבל ספק אם החוק יעבור: ב"איחוד הלאומי" של מארין לה פן מתנגדים לתקציב בגרסתו הנוכחית ומאיימים להפיל את הממשלה בהצבעת אי-אמון.
"התקציב שצפויה להציג הממשלה הוא תקציב ענישה, שיחליש את כוח הקנייה של בני ארצנו", אמר נשיא "האיחוד הלאומי" ז'ורדן ברדלה. "נצביע להפלת הממשלה, אלא אם כן יהיה נס של הרגע האחרון". במפלגה דורשים, בין השאר, לדחות את עדכון הפנסיות לאינפלציה ולצמצם החזרים עבור תרופות מסוימות. נפילה של הממשלה בצרפת - הכלכלה השנייה בגודלה באירופה - עלולה לפגוע ביציבות מרחב היורו כולו.
תזכורת: ברנייה מונה לראשות הממשלה בספטמבר, לאחר שהבחירות לפרלמנט בפריז בקיץ הובילו למבוי סתום. "החזית העממית החדשה" של השמאל זכתה במספר הגבוה ביותר של המושבים (182), אבל רחוק מאוד מהרוב המוחלט שנדרש כדי למשול (289).
הבעיה הייתה עמוקה אף יותר מכיוון שבניגוד לעבר, הכוחות באסיפה נחלקו - במקום לשניים - לשלושה גושים, שלאף אחד מהם אין רוב ברור.
כתוצאה מכך החליט מקרון למנות את ברנייה השמרן - מי שנשא ונתן מטעם האיחוד האירופי על הברקזיט - לראשות הממשלה, שהורכבה ממחוקקים תומכי מקרון ומקבוצה של שמרנים. אלא שגם לתלכיד הזה יש רק 211 מושבים, ולכן הממשלה תלויה בתמיכה מבחוץ של "האיחוד הלאומי" (125 מושבים).
מייד לאחר מינויו לתפקיד, הבהיר ברנייה כי מטרתו תהיה לצמצם את הגירעון הענק, שבסוף השנה אמור להגיע ל-6.1% מהתמ"ג – תוצאה מתמשכת של צעדי הממשלה להצלת הכלכלה לאחר מגפת הקורונה. הנציבות האירופית קבעה תקרת גירעון של 3%, וברנייה הציג תוכנית גרנדיוזית כדי להוריד את הגרעון ל-5% בשנה הבאה: קיצוצים בהיקף 40 מיליארד יורו והעלאת מסים שאמורה להניב לקופת המדינה 20 מיליארד יורו. אי-עמידה ביעדים עלולה להביא לסנקציות של האיחוד נגד צרפת ולגרור תגובת שרשרת פיננסית.
היום עולה הצעת התקציב להצבעה באסיפה הלאומית. אם היא תיפול, ברנייה עשוי להפעיל סעיף מיוחד בחוקה (49.3), המאפשר לממשלה להעביר חוקים ללא אישור הפרלמנט, אולם צעד כזה יביא להצבעת אי-אמון בממשלה כבר ביום רביעי. הממשלה של ברנייה תשרוד רק אם "האיחוד הלאומי" לא תצביע בעד, אולם נכון לעכשיו נראה שאנשיה של לה פן לא מוכנים להציל את הקבינט. "כל מה שמר ברנייה צריך לעשות הוא להמשיך בדיונים", אמרה אתמול לה פן.
דוברת הממשלה מוד ברז'ון אמרה כי הממשלה פתוחה לדיאלוג. יו"ר האסיפה הלאומית, יעל ברון-פיבה, קראה לברנייה לעדכן את התקציב כדי להימנע ממשבר. מנגד, שר התקציב לורן סן-מרטן אמר כי ההצעה הנוכחית היא כבר תוצאה של פשרה בין המחוקקים בבית התחתון לבין הסנאטורים (חברי הבית העליון בפרלמנט, ד"ב). "לדחות את הפשרה שהושגה בין הבתים פירושו לדחות הסכם דמוקרטי", אמר. הסנאט אישר את התקציב כבר אתמול.
ברנייה חייב להעביר את התקציב עוד החודש. אם הקבינט שלו ייפול השבוע בגלל הפעלת הסעיף המיוחד בחוקה, זו תהיה הפעם הראשונה שאירוע כזה מתרחש מאז תבוסתו של ז'ורז' פומפידו ב-1962. בהתאם לחוקה, הנשיא עמנואל מקרון לא יוכל לפזר את הפרלמנט ולקרוא לבחירות חדשות עד ליוני, כלומר צרפת תידרדר לכאוס פוליטי-מנהלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו