כישלון לסער: חוק הגבלת כהונת רה"מ יעלה להצבעה רק במאי

חוק הדגל של תקווה חדשה לא יעבור לפני הפגרה, לאחר שח"כ אבי מעוז איים להגיע עם קורונה אם לא יקוזז • הערכה: חוק האזרחות יספיק לעבור למרות הקשיים שמערימים דווקא בקואליציה • וגם: הסעיף מעורר המחלוקת יופעל?

סער יחד עם בנט, לפיד ומיכאלי // צילום: אורן בן חקון ,
סער יחד עם בנט, לפיד ומיכאלי // צילום: אורן בן חקון

בהיעדר רוב להצבעה, שר המשפטים גדעון סער משך היום (שני) את ההצבעה על חוק הגבלת כהונת ראש ממשלה שהיה צפוי היום במליאת הכנסת בהעברתו בקריאה שניה ושלישית. על ההיתכנות לדחייה פורסם לראשונה אתמול ב"ישראל היום", כשהחוק מהווה את חוק הדגל של תקווה חדשה. כבר בשבוע שעבר משך סער את ההצעה כיוון שלא היה לו רוב, וגם השבוע נתקל בקשיים.

ח"כ אבי מעוז מהציונות הדתית חולה בקורונה, ואתמול הוסכם על כך שהוא יקוזז, כלומר החוק שזקוק ל־61 אצבעות לא יוכל לעבור. ‏ח"כ מעוז איים כי יגיע לכנסת במידה שלא יקוזז: "אני מאוד מקווה שגדעון סער יכבד את הסיכומים עם האופוזיציה בדבר קיזוז חברי כנסת החולים בקורונה. במידה שסער יסרב לקזז אותי - אגיע לממש את זכות ההצבעה שלי בכנסת בעודי מאומת".

האיום של מעוז עשה את שלו והממשלה תוכל לחזור בה (ובכוונתה לעשות כן) ולהביא את הצעת החוק להצבעה מהמקום שבו הופסקה, קרי לקריאה השלישית, תוך שבוע עד שלושה שבועות ממועד החזרה. הובהר לאופוזיציה מטעם הקואליציה כי במושב הבא הסדרי קיזוז לא יכללו הצעות חוק הדורשות רוב של 61 חברי כנסת.

 
בנימין נתניהו // צילום: אורן בן חקון, צילום: אורן בן חקון

בתוך כך, חוק האזרחות שהפך לסמל לאחת הבעיות המרכזיות בקואליציה המורכבת מסיעות ימין וממפלגות השמאל והערבים, מתקדם לקראת סיכום וככל הנראה יגיע להצבעה עוד בטרם היציאה לפגרה בשבוע הבא.

עם זאת, דווקא בקואליציה בינתיים עשויים להפיל את החוק, או לכל הפחות לעקב את ההצבעה. חברי הכנסת ממרצ מיכל רוזין, גבי לסקי ומוסי רז הגישו יותר מ-50 אלף הסתייגויות מטעם הסיעה לחוק האזרחות, לקראת ההצבעה עליו בקריאה שנייה ושלישית.

החוק נמצא בימים אלה בדיונים בוועדת חוץ וביטחון, ואתמול הצדדים התקדמו לכיוון סגירת פרטים. מי שמנהל את הדיונים בנושא הוא יו"ר הוועדה ח"כ רם בן ברק מיש עתיד ושמחה רוטמן מהציונות הדתית.

כזכור, החוק עבר כתוצאה ממהלך חריג שבמסגרתו הצביעו האופוזיציה והקואליציה לתמוך גם בנוסח מוסכם, למרות התנגדות מרצ ורע"מ. במרכז המחלוקת עומדים שני סעיפים עיקריים - דרישה של רם בן ברק ויש עתיד שהוראת השעה תהיה למשך שנה ושמונה חודשים מול דרישה של רוטמן להארכת הוראת השעה בשנה אחת בלבד, כפי שהוסכם גם בחוק הממשלתי שעליו עובדים הצדדים. נושא נוסף שעליו דנים הוא סעיף המטרה שדן במשמעות הרחבת החוק כחוק ביטחוני לאומי.

ח"כ שמחה רוטמן, צילום: אורן בן חקון

ח"כ שמחה רוטמן אמר ל"ישראל היום": "אני מקווה שכל הסיעות הציוניות בכנסת יתאחדו להעברת חוק אזרחות מאוזן ויצטרפו אלי לשמר את חומת המגן של מדינת ישראל".

בד בבד, כאמור ביום ראשון הבא תחתום הכנסת את מושב החורף ותצא לפגרה עד תחילת חודש מאי. עובדה שמותירה עוד שלושה ימי העברת חוקים במליאת הכנסת שפועלת בימים שני-רביעי. השבוע הקרוב צפוי להתאפיין בחקיקות בזק, ובהמשך צפויה האופוזיציה להתנגד לחוקים של הקואליציה ולהפך.

הקואליציה רוצה להפעיל את סעיף 98, אשר מאפשר לקצר את הדיון ולמנוע נאומים מהאופוזיציה, בצורה כמעט גורפת כמעט על כל החוקים שיש לה השבוע. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר