ח"כים בוועדת החוקה: "לדחות משפטים של מחבלי נוח'בה עד שיממנו בעצמם עורכי דין"

הוועדה עסקה בהכנה לקריאה ראשונה של הצעת חוק שיזמה הסניגוריה הציבורית בנושא • משפחות חטופים ביקרו חברי כנסת שהגיעו מאוחר לדיון: "הם חיכו שנלך מפה"

מחבלי נוח'בה בכלא הישראלי , חיים גולדברג/פלאש 90
מחבלי נוח'בה בכלא הישראלי. צילום: חיים גולדברג/פלאש 90

בעקבות הסערה הציבורית סביב נוושא הייצוג המשפטי מימון המדינה למחבלי חמאס אחרי אירועי 7 באוקטובר,קיימה היום (שני) ועדת החוקה דיון הכנה לקריאה ראשונה בהצעת חוק של הסניגוריה הציבורית בשם "ייצוג אסירים ביטחוניים שהשתתפו במלחמת חרבות ברזל".

"פריצה לתא שבו שהו מחבלי נוחבה שלקחו חלק ב־7 באוקטובר" (ארכיון), צילום: אורן כהן

ההצעה קובעת כי מחבלים שנעצרו במהלך מלחמת חרבות הברזל, לא יהיו זכאים להיות מיוצגים על ידי הסנגוריה הציבורית.

איציק בונצל, אביו של סמ"ר עמית בונצל ז"ל, ביקש להדגיש בישיבה היעדרות הח"כים ממנה, למעט היו"ר, שמחה רוטמן: "אנא ממך, שעם ישראל בבית יראה - תפנה את התמונה לכיסאות של חברי הכנסת, שיראו שהם ריקים - הם רק מחכים שנלך. כשאנחנו נצא מפה - הם יכנסו. זה בושה של כנסת ישראל".

יוסף אבי יאיר אנגל, סבא של אופיר אנגל שחזר מהשבי: "'רה"מ בנימין נתניהו נושא באחריות אישית בהתאם לממצאים שפורטו. נתניהו לא פעל כמצופה...'"

יו"ר ועדת החוקה רוטמן: "יוסף, אני ממש מתנצל שאני יוצא לשלוש דקות. יחליף אותי משה (סעדה) בזמן שתמשיך לדבר".  אנגל הגיב: "בושה, לא לא לא - אני ידעתי מה הוא יעשה. ידעתי שאני אדבר - הוא ייצא".

בונצל: "לפחות הוא יושב פה כל שבוע. זו התוצאה שהם לא מגיעים לפה חברי הכנסת".

ח"כ טלי גוטליב אמרה בהמשך הדיון: "המחבלים צוחקים עלינו. הם צריכים לדעת שאף אחד לא יעזור להם. אני מציע לשופטים לדחות את המשפט, עד שהמחבלים יביאו לעצמם עורכי דין".

בדיון השתתפו נציגי ארגוני חברה אזרחית (ארגון בצלמו, בין היתר), המשרד לביטחון לאומי, הנהלת בתי המשפט, הסניגוריה הציבורית, משרד האוצר, משרד הביטחון, משרד המשפטים, משרד ראש הממשלה ופרקליטות המדינה. 

ב"ישראל היום" נחשף היום כי עיון בכמה מההחלטות השיפוטיות שהורו למדינה להעמיד למחבלים סנגור במימון ציבורי מגלה שהשופטים כתבו כי יש לעשות זאת בשל הוראת חוק שחוקקה הכנסת, ביוזמת הממשלה, אחרי תחילת מלחמת חרבות ברזל, וקובעת למעשה כי על בתי המשפט להורות על מינוי סנגור למחבל חמאס על חשבון המדינה.

שמחה רוטמן בוועדת החוקה, צילום: אורן בן חקון

עם אישור הצעת החוק בקריאה טרומית בכנסת אמר רוטמן: ״אחד המושגים והביטויים המשפטיים העתיקים של העם היהודי הוא 'הרצחת וגם ירשת?' נכון להיום, אנחנו למעשה מאפשרים לרוצחים לרשת את נרצחיהם בכך שאנחנו חייבים לממן את ההגנה על הרוצחים. עלינו לוודא שהמפעל החברתי הכל-כך חשוב של הסנגוריה הציבורית לא יזוהם על ידי הגנה על מחבלי הנוח'בה״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר