היום החלו חודשיים גורליים למדינת ישראל. הם יהיו גורליים בכל הקשור להחזרת החטופים, השבת הביטחון בדרום ובצפון הארץ וגם בכל הקשור לתרחישים פוליטיים שיקבעו בכנס הקיץ שייפתח היום עם תום פגרת האביב הארוכה והשנויה במחלוקת. התרחישים הללו שיקבעו עד סוף יולי - ישפיעו באופן ישיר את גורלה של ישראל.
בחודשיים הקרובים נדע האם ישראל תלך לבחירות עוד בשנת 2024? האם תתפרק ממשלת האחדות הלאומית ומי שיוזנק לקדמת ניהול המלחמה יהיו בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר? והאם יהיה מתווה גיוס הוגן או שמא שוב העול ימשיך ליפול על הציבור המשרת בחסות תרגילים פוליטיים?
גיוס החרדים
השאלה הגדולה המרחפת עם החזרה הרשמית של הח"כים למשכן היא האם הקואליציה תשרוד עד ה-28 ביולי - סוף כנס הקיץ. במידה וכן, לא יתקיימו בחירות בישראל בשנת 2024 - אלא אם כן יקרה משהו חריג בפגרת החגים שלכאורה עשויה לספק כיפת ברזל לקואליציה, לפחות עד סיומה בסוף אוקטובר.
נקודת המבחן הראשונה של כנס הקיץ היא למעשה החלטת בג"ץ בעניין מתווה גיוס החרדים. התרגיל של נתניהו וחבריו לקואליציית ה-64 נועד לנסות לקנות זמן ולומר לבג"ץ: "הנה יש פה חוק עם יעדי גיוס וסנקציות שזכה לתמיכה בעבר של סיעות רבות, אנחנו מתחייבים לחוקק אותו עד סוף כנס הקיץ כך שאין לכם מה להתערב ויש לבטל את צווי הביניים המחייבים גיוס ומפסיקים את התמיכה התקציבים בישיבות". דברים ברוח זו נכתבו כבר בתצהיר המושלם שהוגש מטעם הממשלה. בני גנץ כידוע, לא קנה את התרגיל ואמר שהחוק שהוא הגיש ב-2022, אותו מקדמת הממשלה הנוכחית, לא נותן את המענה הדרוש לאחר טבח שמחת תורה וכבר אז הוא הוגדר חוק מעבר בלבד למתווה שירות מוסדר. גם היועמ"שית השמיעה דעה דומה והביעה התנגדות למהות החוק ולהליך גיבוש התשתית המקצועית שנעשה להכנתו.
לאור זאת, מרתק לדעת מה יקבעו תשעה שופטי בג"ץ. בקואליציה מקווים שבמקרה הגרוע הם יאפשרו להם להמשיך לחוקק את החוק שאימצו מהכנסת הקודמת - אך יקצרו את הדד ליין כך שהוא יידרש לעבור סופית בכנסת לפני סוף כנס הקיץ. החוק אמנם יאלץ חלק מהחרדים לתמוך בו בהצבעה אקטיבית, מהלך שהם מנסים להימנע ממנו, אך עצם ההסכמה שבשתיקה לקידום החוק מוכיח שהם רוצים את שרידותה של הממשלה יותר מכל. באופוזיציה מקווים כי בג"ץ ידחה לגמרי את הטענות של הקואליציה ויחייב גיוס חרדים באופן מידי ללא שום הארכה. במצב כזה, השאלה הגדולה היא האם החרדים יפרשו מהממשלה. גם לשאלת התזמון של פסקת בג"ץ יש משמעות. ככל שהיא תתעכב, כך הממשלה תידרש לשרוד זמן קצר יותר עד היציאה לפגרה ודילוג כמעט ישיר לכנס החורף.
הסוגיה השנייה אשר עשויה להשפיע היא הישארותו של גנץ בממשלה. אמש הציב יו"ר המחנה הממלכתי אולטימטום לנתניהו לפיו אם לא יגבש עד השמיני ליוני תכנית אסטרטגית בנושאי השבת החטופים, מיטוט חמאס, היום שאחרי, חזרה לצפון ב-1 בספטמבר וקבלת מתווה הגיוס של מפלגתו -הוא יפרוש מהממשלה. הערכה היא כי תוכנית שכזו לא תתגבש כמובן, וגם אם תתגבש, היא תהיה למורת רוחו של גנץ. נתניהו כבר הוציא אמש הודעה שתוקפת את דבריו.
איזנקוט על הקצה
גנץ קרוע בין בוחריו, חלקם רוצים שיפרוש, חלקם חונים אצלו בגלל שהוא מפגין אחריות ונכנס לממשלה. אופוזיציה היא לא הפורטה שלו. לפיד צעקני ובולט יותר בפוזיציה הזו. אך נראה כי המהלך אשר יעלה את מידת השפעתם של סמוטריץ' ובן גביר במלחמה בלתי נמנע. כבר שבועות שנתניהו מנסה למדר את גנץ ואיזנקוט. כל דרישה מצדם, כל בקשה לדיון, הופכת קשה יותר. איזנקוט על הקצה יותר מגנץ. השאלה היא האם פרישתם תגביר את הלחץ הציבורי ללכת לבחירות או שקואליציית ה-64, אשר אפילו שרים רבים מתוכה חשבו אי אז בתחילת החורף כי היא סיימה את דרכה הפוליטית בשל הטבח, תמשיך לשרוד גם ללא הלגיטימציה הנוספת שקיבלה מהמחנה הממלכתי? כנס הקיץ יוכיח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו