משרדי ממשלה מיותרים: שנים של בזבוזים מתנקזות לרגע אחד

המלחמה נגד מינוי שרים מיותרים וריבוי משרדי ממשלה מבוזבזים נמצאת איתנו כבר עשרות שנים • הנושא עלה שוב על סדר היום, ויש לא מעט משרדים שניתן להגדיר אותם כמיותרים • סגירתם לא תפתור את בעיית התקציב, שכן יום לחימה מוערך בכמיליארד שקלים ליום, אבל בהחלט יכול להעביר מסר כלכלי וציבורי חשוב במיוחד

התפטרותה העלתה שוב את הנושא על סדר היום. גלית דיסטל. צילום: אורן בן חקון

מלחמה כמו מלחמת שמחת תורה לא היתה בישראל לפחות מאז מלחמת יום כיפור, אך המלחמה נגד מינוי שרים מיותרים וריבוי משרדי ממשלה מבוזבזים נמצאת איתנו כבר עשרות שנים.

"מנסים לחסל אותי ברשימה": גלית דיסטל בפריימריז בליכוד // אמיר אטינגר

שנים של פירוק משרדים והרכבתם, והעברת אגפים, יחידות וסמכויות יצרו לא מעט בלבול וגם כעס ציבורי גדול על מה שנתפס, באופן מוצדק, כחלוקת ג'ובים לפוליטיקאים. כעת, אחרי התפטרותה של גלית דיסטל וסגירת משרד ההסברה בגלל המלחמה וההוצאות הרבות, עולה שוב הנושא על סדר היום, ויש לא מעט משרדים שניתן להגדיר אותם כמיותרים.

המיותר ביותר הוא המשרד לקידום מעמד האישה שבראשו עומדת השרה מאי גולן. המשרד הוקם לפני חודשים ספורים והוא מורכב מהרשות לקידום מעמד האישה שפעלה תחת המשרד לשוויון חברתי.

השרה למעמד האישה. מאי גולן, צילום: מארק ישראל סלם

משרד מיותר נוסף נמצא אצל דודי אמסלם - המשרד לשיתוף פעולה אזורי. יצוין שמי שהקים את המשרד היה אהוד ברק ב־1999 כדי "להרגיע" ולמצוא תפקיד לשמעון פרס. מאז עבר המשרד בין ציפי לבני, רוני מילוא, צחי הנגבי, עיסאווי פריג' ועוד. תקציב המשרד עומד על כ־45 מיליון שקלים.

השר לשיתוף פעולה אזורי. דוד אמסלם, צילום: מארק ישראל סלם

שר בעל כורחו

תיק נוסף שניתן לוותר עליו הוא המשרד למסורת וירושלים שבו מחזיק השר מאיר פרוש. למעשה, פרוש לא רצה להחזיק במשרד מטעמים אידיאולוגיים - חברי כנסת חרדים לא מעוניינים באופן מסורתי להיות חלק מהרכב הממשלה הרשמי. פרוש לקח את התפקיד רק כיוון שרצה להחזיק בתיק מירון, וועדת החקירה לאסון מירון קבעה שבראש המשרד צריך לעמוד שר. המשרד הוקם מכוח חוק מ־1990 וכיהנו בו בעבר יצחק רבין, נתן שרנסקי, צחי הנגבי, רפי איתן, נפתלי בנט, בנימין נתניהו ועוד. 

השר לירושלים ולמסורת. מאיר פרוש, צילום: אורן בן חקון

תיק מיותר נוסף הוא תיק העבודה שבו מחזיק השר יואב בן צור. המשרד היה אגף במשרד הרווחה והעבודה, וכדי למלא אותו הועברו אליו זרוע העבודה והביטוח הלאומי.

אל משרד המורשת בראשות השר עמיחי אליהו הועברו רשות העתיקות והמועצה לשימור אתרים שהיו תחת משרדים אחרים בעבר. ואם כבר משרדים שהיו אגפים - גם משרדי התיירות והנגב והגליל היו בעבר אגף במשרד העבודה והרווחה.

כאמור, מדובר במחלה של ממשלות רבות. אחת מהבטחות הבחירות של יאיר לפיד היתה ממשלה עם 18 שרים בלבד. בהקמת הממשלה עם נפתלי בנט הגיעו ל־28 שרים.

שר העבודה והרווחה. יואב בן צור, צילום: יונתן זינדל/פלאש90

לא רק בישראל

בעולם יש לא מעט משרדים "מוזרים". באיחוד האמירויות כיהנה שרה לענייני אושר, בהודו שר היוגה, ובבריטניה שרה לטיפול בבדידות. למרות זאת, קשה למצוא ממשלה עם מספר שרים גבוה כל כך כמו בישראל. זה לא יפתור את בעיית התקציב, שכן יום לחימה מוערך בכמיליארד שקלים ליום, אבל בהחלט יכול להעביר מסר כלכלי וציבורי חשוב במיוחד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר