פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה הבוקר (ראשון) התאפיינה בניגודיות חדה בין השמחה והתקווה לבין האבל והכאב. בעוד אלפי תלמידים ברחבי הארץ צעדו בהתרגשות לכיתותיהם, נפלה כצל כבד הידיעה על חילוץ גופותיהם של שישה חטופים מעזה. יום שאמור היה להיות מלא בתקווה ובהתחדשות, הפך למזכרת כואבת למציאות המורכבת והקשה בה שרויה ישראל.
בבית הספר היסודי "ניצני אשכול" שבעוטף החלו 310 תלמידים את שנת הלימודים החדשה. אייל דבורי, מנהל בית הספר מספר ברגשות מעורבים כשהדמעות ממלאות את עיניו, "יש לנו 310 תלמידים, שנה שעברה היו 540, יש את הילדים שרשומים במסגרות אחרות שזה בעיקר הילדים המפונים. 70 אחוזים מן המועצה חזרו, כל השנה הזאת היא ברגשות מעורבים. היה קשה להיערך, חסרים לנו מורים, שהם במעגל ראשון של השכול ושל החטופים", אמר בשיחה עם "ישראל היום".
פבל, ששולח את בתו לכיתה א', נרגש מאוד ואת החיוך קשה להוריד מפניו. "התרגשות לחזור לפה, אנחנו ממושב דקל. הייתה לנו התלבטות אולי לשלוח למקום אחר, בסוף החלטנו שפה יהיה יותר נוח, אשתי עובדת בניר יצחק, קשוח כי זה קרוב לגבול אבל חזרנו, ממרץ אנחנו בבית ובתחושות טובות. התרגשות, סוף סוף אפשר לחזור לעבודה אחרי החופש הגדול".
אמא נוספת ממושב ישע, המלווה את הבן שלה בפעם הראשונה לכיתה א' סיפרה: "לא הייתה לנו התלבטות, למרות שלפני כן לא היינו בבית הספר הזה, אבל הגענו לפה לסיור ומאור אהבנו את המקום ואת תוכניות החינוך, שזה בסוף גם מאוד חשוב. מבחינת תחושת הביטחון לראות את הכוחות זה גם מרגיע וגם מצד שני מלחיץ".
פתיחת שנת הלימודים בבית הספר "חופים" ביד מרדכי
אסף משדה ניצן שיתף על ההתרגשות הרבה ועל הקושי. "אני נרגש, לראות את הילדים חוזרים אחרי כל מה שהם ואנחנו עברנו. החינוך היה תמיד הנושא המרכזי של החזרה לשגרה, ועכשיו חזרנו. זה לא פשוט אבל, אנחנו מאוד אוהבים את המקום ומאמין לצוותים החינוכיים שלנו וזה חלק מהתקומה - לחזור ללמוד במקום שאנחנו גרים ואוהבים, פרפורי בטן והתרגשות כמו בכל שנה רק הפעם זה יותר אחרי השנה האחרונה".
ליאל ממושב מיתד מספרת עם חיוך, "התחושות קשות. זה משהו אחד בחוץ ומשהו אחר מבפנים, זה לא בלב שלם. חשבנו על מקומות אחרים, וגם רשמתי במקום אחר, אבל בסוף העברתי לפה, כי זה המקום המוכר, והחברים ורצינו שיחזור לשגרה באמת ולא בכאילו".
בעוד הטקס המרגש של החל, והורים נרגשים ליוו את ילדיהם העולים לכיתה א' מתחת לשלט החגיגי והמוכר "שלום כיתה א'", ישבו שתי אימהות מקיבוץ פרי גן בצד, מנותקות מהשמחה הכללית. "זו לא תחושת ביטחון אמיתית, אלא רק שמירה עם כוננות מוגברת", שיתפה אחת מהן. "בכל רגע עלול להגיע איום מהאוויר. אני אומרת בכנות - אפשר לחזור לשגרה, אבל רק לאחר הפסקת אש.
"אנחנו עדיין באמצע מלחמה, אבל הילדים חייבים משהו מוכר. עד עכשיו היינו באילת. תבין הילדים לא רצו ללכת למקום אחר. מבחינה ביטחונית אתה רוצה שם (בית ספר עורפי) מצד שני הילד אומר לך, 'אני לא אלמד בלי החברים שלי'. אתה לא רוצה שהוא יהיה מתוסכל בבית הספר. הוא לא בכתה א' אז איך הוא יחליף חברים".
"להחזיר את הילדים הביתה - זה הניצחון האמיתי"
ראש מועצת אשכול גדי ירקוני שיתף בתחושותיו המעורבות. "חשבתי שאני בא ליום שמח ומרענן. להתחיל את התחלת החזרה שלנו הביתה. אבל יום כבד מאוד. אני לא יודע מה יותר חזק. פתיחת שנת הלימודים פה באשכול אחרי 7 באוקטובר או העצב על הרצח. אנחנו מעורבבים בזה. אני בטוח בשני דברים – צריך להביא את כל החטופים הביתה ואנחנו צריכים לחזור הביתה ולחזור ולחיות בבית ולפרוח בבית, ולהביא את כל הילדים שלנו הביתה וזה הניצחון האמיתי".
סימונה שטיינברכר, אימה של דורון החטופה, הגיעה לטקס פתיחת שנת הלימודים וקראה: "אנחנו ביום עצוב ונורא. אחרי ההודעה אתמול, כולנו, כל משפחות החטופים המומים. אנחנו דורשים מכולם לעשות עסקה. כי רק עסקה תביא לנו את החטופים שלא בשקים." היא הוסיפה: "התלמידים הם דור העתיד שלנו. הם צריכים לקום ולצעוק יחד איתנו. הם העתיד. הם המדינה".
סימונה שטיינברכר, אימה של דורון החטופה בעזה: "התלמידים הם דור העתיד שלנו. הם צריכים לקום ולצעוק יחד איתנו"
גל ורז הורים לילדים בבית הספר "חופים" ביד מרדכי שיתפו על התחושות. "פתחנו את הבוקר בבשורה נוראית. אבל יחד עם זאת גם איזה התרגשות להיות פה. שהילדים חזרו לבית ספר שלהם למקום שלהם. אין יותר טבעי ומרגש מזה".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיע לטקס הפתיחה בבית הספר ואמר: "השנה הזו הייתה שנה קשה. והמציאות שבתוכה אנחנו חיים היא מציאות קבועה שמשלבת בין כאב ובין שמחה בכל שמחה.
"תראו כמה כולם שמחים לראות שבאתם ולכל אחד מהתלמידים מכיתה בית ומעלה ב', ג', ד', ה, ו' ועד הבוגרים דיברנו בהתחלה כשבאתי לכאן, תזכרו שאתם צריכים להסתכל למטה, לעזור לאלה שמתחתכם ולהוביל אותם קדימה. אתם המבוגרים. אתם האחראים אתם תצליחו ותעשו את זה בכיף. שתהיה שנה טובה ונקווה שכל החטופים והלוחמים הביתה".
יש תחושת ביטחון?
"יש תחושה של ביטחון. אני בתור חבר כיתת כוננות ביישוב בעוטף.. אנחנו מלווים את התלמידים בבקרים ובחזרה הביתה. אני חושב שהניצחון הכי גדול שלנו כתושבי העוטף זה שחזרנו לבית, למסגרות".
"ילד חזק - על אף השבר שפקד אותו"
בירושלים, ראש העיר משה ליאון ליווה את אחיה זנילמן, שאביו רס"ר (במיל') ארי יחיאל זנילמן ז"ל נפל ברצועת עזה, ביומו הראשון בכיתה א' בבית הספר 'נווה עציון'. ליאון העניק לאחיה מכתב אישי ואמר: "התרגשתי לפגוש את אחיה וללוות אותו לספסל הלימודים ביומו הראשון בבית הספר. שמחתי לראות ילד חזק, נעים ונבון, שעל אף השבר הגדול שפקד אותו ואת משפחתו, נחוש להצליח".
"אנחנו פה כדי לייצר בית ולייצר משפחה"
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, פגש את תלמידי כיתות א' והוריהם בקריה, ובירך אותם לקראת השנה החדשה. "שנת הלימודים החדשה מביאה עמה הזדמנויות חדשות, אתגרים וחוויות מרגשות", אמר יהב. "במהלך הקיץ עיריית חיפה טיפחה את הסביבה הלימודית בגני הילדים ובבתי הספר, ולצד זאת הוספנו לשפר את המוגנות וההיערכות לשעת חירום. השנה תיפתח עם תקווה גדולה ועם תכניות חינוכיות חדשות, כמו 'רביעי שובר שיגרה (שב"ש)' ופתיחת מרכז טכנולוגיה, סייבר וספורט, אשר יאפשרו לתלמידי העיר התנסויות חדשות, חברויות חמות, והמון סקרנות ולמידה".
אילנית מועלם, מנהלת בית הספר דוד ילין בחיפה, פנתה להורים ולתלמידים בדברים חמים: "אני מאחלת לתלמידים חוויות בלמידה והצלחה בלימודים. אני מאחלת לכם ההורים העיקריים חווי תמיכה שתעברו את השנה הראשונה בבית הספר יחד עם הילדים, תחושה של, של הצלחות והכי הכי חשוב שהילדים שלכם יגיעו כל יום בחיוך ויצאו עם חיוך. אנחנו פה קודם כל לייצר בית ולייצר משפחה, אז תודה שאתם איתנו ותודה שבזכותכם, על הילדים שלכם איתנו, שתהיה לכם שנה נפלאה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו