לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים אשר יצוין בסוף השבוע מפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי נתונים שנתיים בתחום האלימות במשפחה אשר נאספו במוקדים ובמרכזים של המשרד.
מהנתונים שנאספו בולט סעיף אחד ולפיו מאז הוחלט לפני כחודש על הקלה במתן רישיונות נשק, חלה עלייה של פי שלושה במספר הבקשות שהוגשו לעו"ס הממונה במשרד הרווחה על ביצוע הערכת מסוכנות לגברים שביקשו או הצהירו כי בכוונתם לשאת נשק, ואשר לגביהם עולה חשש עקב הימצאותם במעגל האלימות.
אם בשנת 2022 כולה מספר הפניות לעו"ס הממונה היה 6 בלבד, הרי שרק בחודש האחרון הוגשו כבר 18 בקשות כאלה, ובסך הכל הוגשו בשנת 2023 23 בקשות להערכת מסוכנות.
הבקשות מוגשות לממונה על ידי עובדים סוציאליים המלווים משפחות במעגל האלימות מהמחלקות לשירותים חברתיים, מרכזי הטיפול ועמותות רווחה, וחוות הדעת שמכין העו"ס הממונה מוגשת לאגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי.
מדיווחים של עובדים סוציאליים עולה כי בכמה מקרים התלוננו נשים על כך שמאז שהוקלו הקריטריונים, השתמשו בכך בני זוגן כאיום כלפיהן והודיעו להן שבכוונתם לרכוש נשק.
נדגיש: הנתונים על הפניות הם רק ממשפחות אשר מוכרות ומטופלות ברווחה. אנשי המקצוע במשרד הרווחה מעריכים כי ישנם מקרים רבים נוספים שבהם יש חשש לחיי הנשים בעקבות הבקשות לקבלת נשק וצופים עלייה נוספת בכמות הפניות, ככל שתחול עלייה בהיקף הבקשות לקבלת נשק. במשרד הרווחה קוראים לכל מי שמרגישה מאוימת מכוונת בן זוגה לשאת נשק לפנות באופן מיידי למוקד 118 – מוקד החירום של משרד הרווחה, או לאגף לשירותים חברתיים ברשות המקומית, ולבקש לעדכן את הממונה במשרד על בדיקת מסוכנות.
פונות פחות
נתון נוסף מצביע על כך כי בצל המלחמה ישנה ירידה בפניות למוקד 118 בנושא אלימות כנגד נשים. מאז תחילת המלחמה ועד 15.11 התקבלו 342 פניות בנושא אלימות כנגד נשים, זאת לעומת 485 פניות בתקופה המקבילה אשתקד – ירידה של כמעט 30%. גם בפנייה למקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן ניכרת ירידה לעומת 2022. גורמי המקצוע במשרד הרווחה מעריכים כי הסיבה לירידה בפניות נובעת מחשש לבצע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, פגיעה בתחושת הביטחון ואי־ודאות כלכלית, והם מעריכים כי לאחר המלחמה תהיה עלייה בפניות למוקד ולמקלטים לנשים נפגעות אלימות.
לדברי רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, קיימת תחושה של עכשיו זה לא הזמן. נשים מדחיקות את ההחרפה של האלימות וחשות אי־נוחות להתלונן, ומה שעובר עליהן מתגמד לעומת הדברים הנוראיים שקורים במדינה. הסכנה בכך היא שהסימנים יתפספסו עד שיהיה מאוחר מדי. על כן, נוימן מדגישה כי יש להוסיף תנאי סף שעל פיו משפחה המוכרת לרשויות כמשפחה במעגל האלימות לא תאושר הבקשה לרישיון נשק. כמו כן, כפי שנדרש להביא אישור רופא יש להביא אישור מלשכת הרווחה ומהמשטרה האם המבקש מוכר כגבר שנוקט באלימות.
שר הרווחה, יעקב מרגי: "אלימות במשפחה היא אחת מהתופעות שמשרד הרווחה שם לו למטרה לצמצם ולמגר ככל הניתן. המלחמה שמה בפנינו אתגרים רבים ועלינו החובה לוודא כי כל אישה וילד יזכו לביטחון אישי מרבי. כמו בשגרה, גם בעת מלחמה אנו מעמידים את כל הכלים שברשותנו למגר את תופעת האלימות בין אם זה בבית, במלונות המפונים או כל מקום אחר. משרד הרווחה הרחיב את המענים בתחום והגדיל את התקציבים למאבק באלימות במשפחה בתקציב המדינה לשנים 2023-24. אנו ערוכים לתת מענה לכל מי שנפגעה מאלימות במשפחה בזמן המלחמה ובכלל, וקוראים לפנות אלינו בהקדם ולקבל את הסיוע הנחוץ".
לפניות לקו היעוץ והסיוע של ויצו לנשים נפגעות אלימות - 3980*
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו