כבר לא זמני: האיסור על צריכת זנות יהפוך לאיסור קבוע בחוק

שר המשפטים יריב לוין קבע כי בחמש השנים הבאות תימשך אכיפה מנהלית באמצעות הטלת קנסות על צרכני זנות • מאז כניסת הוראת השעה לתוקף בשנת 2020 נרשמו שינויים משמעותיים בנושא

בשלב זה אופן האכיפה ימשיך במישור המנהלי, באמצעות הטלת קנסות. צילום: GETTY IMAGES

המאבק בזנות עולה מדרגה: לאחר חמש שנים שבהן חוק איסור צריכת זנות היה קבוע כהוראת שעה, העבירה תהפוך לעבירה קבועה בחוק. בשלב זה אופן האכיפה ימשיך במישור המנהלי, באמצעות הטלת קנסות על צרכני זנות.

בימים הקרובים שר המשפטים, יריב לוין, יפרסם תזכיר חוק להערות הציבור, הקובע כי האיסור על צריכת זנות בישראל, שנכנס לתוקף ביולי 2020 והיה קיים עד היום כהוראת שעה יהפוך לעבירה קבועה בחוק.

לוין, יפרסם תזכיר חוק, הקובע כי האיסור יהפוך לעבירה קבועה, צילום: אורן בן חקון

המהלך יוצא לדרך לאחר סדרת דיונים מקיפה עם משרדי ממשלה, ארגוני חברה אזרחית, אנשי אקדמיה ונשים ממעגל הזנות. תזכיר החוק, שיפורסם בימים הקרובים על ידי משרד המשפטים, מתבסס על מחקר מלווה מעמיק שבחן את השפעות החוק בחמש השנים שבהן פעל כהוראת שעה.

בנוגע לאופן האכיפה, השר קבע כי בחמש השנים הבאות תימשך אכיפה מנהלית באמצעות הטלת קנסות בסך 2000 שקלים על צרכני זנות, ובמקרה של עבירה חוזרת, כפל קנס של 4000 שקלים (ובמקרים מסוימים אף יוגשו כתבי אישום פליליים). עוד מוצע בתזכיר, כי יימשך ההליך שמסגרתו במקום תשלום הקנס, יוצע אמצעי חלופי (סדנאות פסיכו-סוציאליות לצרכני הזנות).

התמיכה הציבורית זינקה ל-72%

ממצאי המחקר של מכון ברוקדייל מצביעים על שינויים משמעותיים בדפוסי הזנות בישראל ועל הרחבה ניכרת של מערכי הסיוע מאז כניסת הוראת השעה לתוקף. נרשמה ירידה של כ-20% בחיפושים אחר שירותי זנות באינטרנט, והתמיכה הציבורית בחוק זינקה מ-26% בשנת 2008 ל-72% כיום. במקביל, מערך הסיוע והשיקום לנשים בזנות התרחב באופן ניכר. המשטרה, שאכפה את החוק במישור המנהלי, הטילה יותר מ-5000 קנסות על צרכני זנות בשלוש השנים האחרונות.

במשרד המשפטים מציינים כי תזכיר החוק מבטא תפיסה לפיה הנורמה של איסור צריכת זנות הופנמה בחברה הישראלית כנורמה ראויה, ויש חשיבות רבה בשימורה הן מבחינה ציבורית וחברתית, בעיגונה כעבירה פלילית בספר החוקים, לצד המשך קידום סיוע ומענים רווחתיים, טיפוליים וחינוכיים לאוכלוסייה בזנות.

רשמה ירידה של כ-20% בחיפושים אחר שירותי זנות באינטרנט, צילום: Getty Images

"הפיכת האיסור על צריכת זנות לחוק קבוע היא צעד משמעותי במאבק בתופעה הפוגענית הזו", אמר שר המשפטים, יריב לוין. "המהלך מבטא את מחויבותנו להגן על הנפגעים והנפגעות במעגל הזנות, והוא צעד חברתי ראשון במעלה בחשיבותו. אני מודה לאנשי המקצוע בייעוץ וחקיקה ולחטיבה החברתית במשרד המשפטים שסייעו רבות בגיבוש תזכיר החוק".

"ההחלטה לעגן את האיסור על צריכת זנות בחקיקה קבועה היא נדבך מרכזי במדיניות הממשלתית למאבק בזנות", אמר מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד. "בשלה העת להעביר מסר ערכי חד משמעי לציבור ולפיו צריכת זנות הינה עבירה על החוק. מדובר בצעד הכרחי להבטחת המשך השינוי החברתי, לצד יצירת מענים לשיקום וסיוע לאוכלוסיות במעגל הזנות".

מוריה סילפן רודל, מנכ"לית המטה למאבק בזנות שדחף לקידום החוק, בירכה על המהלך: "מדינת ישראל היא המדינה השמינית בעולם לאסור על צריכת זנות ולחולל מהפכה שמאפשרת לנשים המוחלשות ביותר לצאת מרצץ הזנות. אנו שמחות על חקיקת הקבע של החוק וקוראות לממשלה ולשר המשפטים להאיץ את תהליך החקיקה ולהכניס את החוק לספר החוקים של מדינת ישראל כבר במושב הנוכחי של הכנסת".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר