הכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שיזם ח״כ חנוך מילביצקי, המביאה לשינוי דרמטי באופן התנהלות לשכת עורכי הדין. החוק החדש לא רק מפחית את דמי החבר, אלא גם מצמצם משמעותית את סמכויות הלשכה ומעביר כוח למחוזות.
הבשורה המשמעותית לציבור עורכי הדין היא הפחתה של 20% בדמי החבר שתיכנס לתוקף כבר בשנה הנוכחית. בנוסף, החוק החדש מעגן הנחה בדמי החבר למשרתי מילואים.
החוק החדש, שיכנס לתוקף בשנת 2026, מצמצם משמעותית את סמכויות לשכת עורכי הדין בנוגע לגביית דמי חבר ולשימוש בכספים. בתוך כך, הלשכה תוכל לגבות תשלומי חובה רק עבור פעולות ליבה הקבועות בחוק, כגון פיקוח על מתמחים, מערך שיפוט ואתיקה, וכן בחירות למוסדות הלשכה וענייני שכר טרחה.
לצד זאת, תקבע תוספת של 150% שניתן יהיה לגבות, במטרה לאפשר ללשכה ולמחוזות להתנהל באופן עצמאי ולכסות את כלל ההוצאות הנדרשות להתנהלות הלשכה והמחוזות. תקציב שמקורו בתוספת האחוזית יחולק כך ש-1/7 ממנו יועבר ללשכה וכל יתר 6/7 יועברו למחוזות.
התאמת גובה דמי החבר לפעולות החובה תאושר על-ידי רואה החשבון המבקר של לשכת עורכי הדין. המועצה הארצית תהיה רשאית, באישור שר המשפטים וועדת החוקה, לשנות את התוספת השניה ואת התוספת האחוזית.
שינוי מרכזי נוסף נוגע לחלוקת הכספים בין הלשכה הארצית למחוזות. על פי החוק, הלשכה לא תוכל לקזז חובות של המחוזות או להשתמש ברזרבות שנותרו בתקציביהם ללא הסכמתם. המחוזות יקבלו שיקול דעת מלא בנוגע לגביית תשלומי רשות ולשימוש בהם.
לעניין חלוקת התקציב בין מחוזות הלשכה השונים - נכון להיום, התקציב שמיועד לכל מחוז מורכב מסכום שווה שניתן לכל מחוז ומסכום נוסף שנקבע בהתאם לגודל היחסי שלו, ואילו המועצה הארצית רשאית להורות על העברת סכומים נוספים למחוז מסוים אם התעורר בכך צורך. לפי התיקון, תקציב החובה יחולק לפי ביצוע בפועל של פעולות המחוזות.
ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, תקף את אישור החוק: " החוק נגד לשכת עורכי הדין שעבר הלילה בכנסת, הוא חלק ממסע הרס וחורבן נגד מערכת המשפט ושומרי הסף. תהליך החקיקה לווה בניסיונות להלך אימים ולסחוט את לשכת עורכי הדין ואותי, כדי שניתן יד לסיכול בחירת נשיא בית המשפט העליון ולבחירת שופטים שלוין חפץ ביקרם. אין לי כוונה להירתע או להתקפל ואני גאה בכך שעמדנו איתן נגד כל ניסיונות הסחיטה".
ח״כ קארין אלהרר, יש עתיד, תוקפת את השינוי בחוק לשכת עורכי הדין: ״החוק הוא חוק נקמה בלשכת עורכי הדין שלא הסכימו עם יריב לוין על מועמדיו לעליון. בכסות צרכנית של הפחתת דמי חברות בלשכת עורכי הדין הם פשוט משתקים אותה״.
חה״כ הרב גלעד קריב (הדמוקרטים) במליאה על חוק לשכת עורכי הדין: "כשישאלו אותי מה אני לוקח מהכנסת ה-25, אני אספר איך ממשלת ישראל והקואליציה הכניסו את חוק הנקמה של מילביצקי בלשכה ולא את התיקון שימנע ניצול ועושק של משפחות שכולות ונפגעי טרור".
ח"כ חנוך מלביצקי, יוזם ההצעה: "כשמסתכלים על תקציב לשכת עורכי הדין לשנת 2025 – נדהמים. מתקציב של 83 מיליון שקל, צפוי להיגבות מציבור עורכי הדין 66 מיליון שקל. כמעט חצי מהסכום שנגבה מעורכי הדין – 32 מיליון שקל, המהווים כ-40% מהתקציב, מוגדר כתקורות. מדובר בלשכות, יועצים, שיפוצים וקמפיינים. בנוסף לזה, התגלתה עובדה שלשכת עורכי הדין סוחבת איתה עודף תקציבי של עשרות מיליוני שקלים, שמגיע כמעט לשליש מהתקציב השנתי שלה.
זה כסף שנגבה מאנשים שאין להם ברירה אלא לשלם. הדבר הזה הוא לא תקין בעליל ולכן עשינו פה חוק נכון וטוב, שמזקק את תהליכי ותפקידי הליבה של לשכת עורכי הדין, שבעבורם אפשר יהיה לגבות כספים. בנוסף, החוק מטפל בחוסר השוויון ובניצול לרעה שנעשה במערכת היחסים שבין המועצה הארצית למחוזות הלשכה".
יו״ר ועדת החוקה, ח״כ שמחה רוטמן הגיב: ״אני מברך על כך שהצעת החוק להגבלת דמי החבר של לשכת עורכי הדין עברה היום במליאת הכנסת. קיימנו על כך דיונים רבים בועדה וזוהי בשורה גדולה לעורכי הדין במדינת ישראל.
"כידוע, הפיכת לשכת עורכי הדין לוולונטרית מופיעה במצע של מפלגת הציונות הדתית מאז ומתמיד. הצעת החוק הנוכחית, מהווה צעד חשוב מאוד אשר מקדם ומוביל להפיכת הלשכה לוולנטרית. הצמצום המשמעותי של דמי חבר חובה והפיכת המחוזות לעצמאיים הרבה יותר נעשתה מתוך תקווה שהצעד הזה הוא שיוביל להפחתת הפגיעה האדירה בחופש העיסוק הגלומה בהתנהלותה של לשכת עורכי הדין.
"היוזמה הזו התחילה הרבה לפני כהונתו של ראש הלשכה הנוכחי, אבל בחודשים האחרונים ציבור אדיר של עורכי דין פנה אלינו וביקש שנזרז את קידום ההצעה זאת משום שבעל כורחם הם הפכו לשותפים לקמפיינים פוליטיים מבית אחים לנשק. אין לכך שום הצדקה, אין לכך שום בקרה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו