ועדת החוקה אישרה היום (שני) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להפחתת דמי החבר לשנת 2025 בלשכת עורכי הדין ב-20%. שמונה ח"כים תמכו בהצעה, ושבעה התנגדו.
חבר הכנסת חנוך מילביצקי, שיזם את התיקון לחוק, הסביר את העומד מאחורי ההצעה: "כשיש גוף המקבל סמכות בחוק לגבות דמי חובה, והוא משתמש בו בצורה של 20 מיליוני ש"ח עודפים העוברים מדי שנה - זה מרים הרבה גבות".
לדבריו, מדובר בשלב ראשון שייעודו להפוך את לשכת עוה"ד לוולונטרית: "האירוע פה אינו פוליטי, אני באמת מאמין שהלשכה צריכה להיות וולונטרית - הרעיון הזה לא נזנח, מתבצעת עבודת מטה בנושא. החוק עוסק ביחסים בין הלשכה לעוה"ד, ומקל על עורכי הדין כשתקציב המדינה יהיה קשה מאוד מבלי לפגוע בתפקידי הליבה".
לפי המוצע, השימוש בדמי החבר ואגרות חובה שגובה לשכת עורכי הדין יוגבל לתפקידים ולפעולות שקבעה הוועדה, ובהם תפקידים ופעולות החובה של הלשכה בלבד כגון פיקוח על מתמחים, מערך שיפוט אתיקה וכדומה. על סכום בסיס זה, תיקבע תוספת אחוזית של 150% שניתן יהיה לגבות, במטרה לאפשר ללשכה ולמחוזות להתנהל באופן עצמאי ולכסות את כלל ההוצאות הנדרשות להתנהלות הלשכה והמחוזות ביעילות.
התאמת גובה דמי החבר לפעולות החובה תאושר על-ידי רואה החשבון המבקר של לשכת עורכי הדין. המועצה הארצית תהיה רשאית, באישור שר המשפטים וועדת החוקה, לשנות את התוספת השנייה ואת התוספת האחוזית.
עוד לפי המוצע, הלשכה תהיה רשאית לעשות שימוש במקורות מימון העומדים לרשותה, לרבות עודפי תקציב משנים קודמות, רווחים מתאגידים שבשליטת הלשכה, דמי חבר רשות או תשלומי רשות. הלשכה תוכל להתנות השתתפות בתשלומם של אותם תשלומי רשות. הוועדה קבעה כי השימוש בכספים מהמקורות הללו יותנה בהסכמת כל ראשי המחוזות. לעומת זאת, הגבייה של תשלומי רשות שיגבו המחוזות תהיה נתונה להחלטת כל מחוז.
בתיקון מוצע לקבוע בנוסף, כי תקציב שמקורו בדמי חבר ואגרות למימון יחולק בין המחוזות לבין שאר הלשכה בהתאם לסכום הנדרש לכל אחד מהם לשם ביצוע התפקידים המנויים בתוספת השנייה, והם יוכלו לייעד אותו לכלל התפקידים והפעולות המוגדרים בפעולות הרשות. כמו כן, השימוש בתשלומי הרשות ומקורות המימון של הלשכה שאינם דמי החבר שייגבו כחובה יבוצע כך שהשימוש בדמי הרשות המחוזיים יהיה נתון להחלטת כל מחוז.
"עושים משפט ראווה ללשכה"
בלשכת עורכי הדין מחו על ההצעה לאחר אישורה ואיימו בפנייה לבג"ץ. ראש הלשכה, עמית בכר, מסר: "ועדת החוקה ממשיכה לשרת את הציר הקיצוני לוין-רוטמן, זאת בהמשך ללחצים הפסולים והאיומים שהשניים הפעילו, במישרין ועל ידי נציגים, בכדי שהלשכה תשתף פעולה עם מסע ההחרבה וההרס בוועדה לבחירת שופטים. החוק יגרום לפגיעה ישירה בציבור עורכי הדין והציבור הרחב. מדובר בניסיון בריוני לפגוע במי ששומר על הדמוקרטיה. הלשכה תנקוט בכל האמצעים המשפטיים והציבוריים, כולל עתירה לבג"ץ, כדי לבטל את החוק הזה ולהגן על שלטון החוק והדמוקרטיה".
חברי הכנסת שהצביעו בוועדה נגד הצעת החוק קראו כי מדובר בסימון מטרה על גב הלשכה. ח"כ קארין אלהרר הגיבה: "החוק כולו הוא נקמה בלשכת עוה"ד שלא נותנת ידה למועמד של יריב לוין בהצבעה על נשיא העליון". ח"כ גלעד קריב אמר: "המטרה הציבורית הפוליטית היא לסמן לכל המערכות הציבוריות שנהנות מעצמאות: 'לא תיכנעו - נרמוס אתכם'. הצעת החוק לא הייתה צריכה להיקרא רק הצ"ח לשכת עוה"ד, אלא גם ההסתדרות הכללית, תאגיד השידור הציבורי, האוניברסיטאות הציבוריות, העמותות מוסדות התרבות וגם כל האזרחים שרוצים להציג עמדה מתנגדת לכוונות הממשלה ולאתגר את השיח הציבורי, כדי לבלום מהלכים שהם רואים כמסוכנים לדמוקרטיה הישראלית. לוקחים את הלשכה והופכים אותה למשפט הראווה שרוצים לערוך לכל גוף במדינה שיש לו מעמד, יכולת השפעה ועצמאות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו