הרשות הפלשתינית תחויב לפצות ב-46 מיליון שקלים את יתומי הפיגוע במסעדת סבארו

בפסק דין תקדימי, יישם לראשונה השופט דראל את החוק החדש המחייב פיצויים עונשיים עבור כל נרצח • בנוסף לפיצויים העונשיים, חויבה הרשות בתשלום של כ-20 מיליון שקלים בגין נזקים "קלאסיים" • התביעה, שמתנהלת כבר למעלה מ-20 שנה, תיגבה מכספים שהוקפאו על ידי מדינת ישראל • שתי תביעות נוספות בגין רצח ההורים והנזקים הנפשיים של האחים עדיין מתנהלות בבית המשפט

הפיגוע בסבארו. צילום: רויטרס

הרשות הפלשתינית חויבה היום (שלישי) לשלם כ-46 מיליון שקלים לשלושת האחים ממשפחת סחיווסחורדר שתבעו את רש"פ בעקבות הרצח של בני משפחתם בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים בשנת 2001. 

בפיגוע בסבארו נרצחו 16 בני אדם, בהם חמישה ממשפחת סחיווסחורדר (שלושה קטינים ושני הורים). השופט פיצל את הדיון, ודן ברצח של שלושת האחים. העניינים שנותרו תלויים הם רצח שני ההורים וכן הנזקים האישיים של שלושה אחים שנותרו בחיים ושנגרמו להם נזקים נפשיים קשים ביותר.

"הרשות אחראית". שניים מהאחים סחיווסחורדר (ארכיון), צילום: ליאור מזרחי

בעוד שבית המשפט העליון קבע את אחריות הרשות הפלשתינית לאירועי טרור שהיא יזמה, הרי שלפני כשנתיים ניתן פסק דין בבית המשפט העליון, הקובע את אחריותה לאירועי טרור, גם שהיא לא הגורם היוזם בשל תשלום למשפחות מחבלים, אך דחה בדעת רוב, את הטענה שהיא צריכה לשלם בגין האישרור גם פיצויים עונשיים.

במרץ 2024 הכנסת הפכה עניין זה וחוקקה את החוק שקבע שאם יש גוף מתגמל טרור, הוא ישלם עבור כל נרצח 10 מליון שקלים פיצויים עונשים (ולגבי כל נפגע 5 מיליון שקלים פיצויים עונשיים). עד עכשיו לא ניתנו פסקי דין על סמך חוק זה, והרשות הפלשתינית טענה שהוא לא חוקתי ושהוא בטל.

את התובעים ייצגו עורכי הדין ד"ר אסף פוזנר, נתנאל פוזנר וגלעד לסר, ממשרד ד"ר אסף פוזנר וכעת, זו הפעם הראשונה ששופט בית משפט המחוזי בירושלים, ארנון דראל, מיישם את החוק ומחייב את הרשות הפלשתינית לשלם 10 מליון על כל נרצח. בנוסף לכך, חייב השופט דראל את הרשות הפלשתינית גם בגין הנזקים "הקלאסיים" של המנוחים, ובראשם כאב וסבל, קיצור תוחלת חיים, ואובדן שכר בשנים האבודות, דבר שמגיע לסכום נוסף של 20 מליון שקלים לערך וכן בשכר טרחה והוצאות.

עו"ד ד"ר אסף פוזנר, צילום: ניב קנטור

בעקבות התביעה הנוכחית, ניתנו לפני מספר חודשים צווי עיקול המעקלים את הכספים שמדינת ישראל מחזיקה עבור הרשות הפלשתינית. עורכי הדין של התובעים פנו לרשויות המדינה בדרישה להעביר את הכסף ללא דיחוי לתובעים, שעניינם תלוי בבית המשפט כבר יותר מ-20 שנים.

בהתאם לחוק הפיצויים, הפיצויים יכולים להיגבות, מעבר לגבייתם מהרשות הפלשתינית ישירות, רק מהכספים שמדינת ישראל הקפיאה אצלה על פי חוק, בשל העובדה שהרשות הפלשתינית משלמת תשלומים למשפחות המחבלים. הפיצויים הנזיקיים הרגילים נגבים מעבר לגבייתם מהרשות הפלשתינית ישירות, מכל סכום המוחזק על ידי המדינה, ולרבות מהתשלומים השוטפים המועברים על ידי מדינת ישראל לרשות הפלשתינית מכספי מיסים שמדינת ישראל גובה עבורה.

מרדכי וצירל־עדי סחיווסחורדר, צילום: צילום: מלני פנטון (רפרודוקציה)

עורך דין ד"ר אסף פוזנר, ציין כי מדובר בסנונית ראשונה, ויש לברך על העובדה שבית המשפט מחיל את החוק שחוקקה הכנסת ואמור לגבות מחיר משמעותי מהרשות הפלשתינית בשל תגמול מעשי טרור. יש לקוות שכיום, לאחר קיומו של חוק מפורש, שקורבנות טרור יזכו מעתה ואילך, לצדק מהיר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר