הריסות בלב רצועת עזה. צילום: אי.פי.אי

ציר עוקף טראמפ? הרש"פ מקדמת תוכנית לשיקום עזה באו"ם בניגוד לתוכנית הפינוי

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון: "עדיף שהיו מתעסקים בטרור ביהודה ושומרון, ותוקפים את חמאס" • בישראל רואים בתוכנית ניסיון נוסף של הפלשתינים לעקוף את הדרישות הביטחוניות הבסיסיות, ובהן פירוק חמאס מנשקו והבטחת מנגנוני פיקוח אפקטיביים

[object Object]

בעוד ממשל טראמפ מציג תוכניות לשינוי המציאות בעזה, כולל העברת תושבי הרצועה למדינות אחרות, הרשות הפלשתינית מציעה לאו"ם תכנית שיקום עצמאית – ללא כל התייחסות לפירוז הרצועה או לאחריות חמאס להרס שנגרם לה.

התוכנית הפלשתינית, שהוגשה למועצת הביטחון, כוללת שלושה שלבים: שיקום מיידי של הצרכים הבסיסיים למשך חצי שנה, התאוששות הדרגתית שתימשך עד שלוש שנים, ובנייה מחדש לטווח של עשר שנים לפחות. התקציב הכולל של התוכנית מוערך ב-3.5 מיליארד דולר, והפלשתינים דורשים מהקהילה הבינלאומית מימון משמעותי כדי להוציא אותה לפועל.

אבו מאזן באו"ם. תובע "התחייבות בינלאומית לסיום המצור הישראלי" כהכרח לשיקום הרצועה, צילום: אי.פי

לא מוותרים על אונר"א בקלות

מפרטי התוכנית עולה כי היא אינה עוסקת רק בשיקום תשתיות אלא גם בשיקום הממשל ברצועה, תוך הקמת "חדר חירום ממשלתי" שיפקח על הביצוע.

התוכנית גם מדגישה את מרכזיות אונר"א, למרות החוק הישראלי שדורש ניתוק הפעלת הסוכנות שאנשיה השתתפו בטבח השבעה באוקטובר ואף תובעת "התחייבות בינלאומית לסיום המצור הישראלי" כהכרח לשיקום הרצועה.

לוחמי צה"ל במטה אונר"א בעזה (ארכיון), צילום: רויטרס

בישראל רואים בתוכנית ניסיון נוסף של הפלשתינים לעקוף את הדרישות הביטחוניות הבסיסיות, ובהן פירוק חמאס מנשקו והבטחת מנגנוני פיקוח אפקטיביים - מה שראש הממשלה הודיע בעצמו שיהא תנאי הכרחי לסיום המלחמה.

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, שנחשף לפרטי התוכנית הפלשתינית אמר ל"ישראל היום" כי "הרשות הפלשתינית, שעדיין לא גינתה את השבעה באוקטובר, אינה בעלת מעמד מוסרי ויכולת ביצועית לקחת חלק בנושאים אלו. מוטב היה שהיו מתמקדים בעצירת תרבות ההסתה ובמאבק אמיתי בטרור שהרים את ראשו ביהודה ושומרון" – כשהוא מציין כי הרשות הפלשתינית עצמה אינה שולטת בעזה וכי כל ניסיון שלה לקדם שיקום יוביל לחיזוק חמאס ולא להיחלשותו".

דני דנון בדיון במליאת האו"ם. "הרש"פ אינה בעלת מעמד מוסרי ויכולת ביצועית לקחת חלק בנושאים אלו", צילום: UN Photo

בימים אלה הועברה התוכנית הפלשתינית לעיון מועצת הביטחון. בעוד לפלשתינים יש לכאורה רוב מבין המדינות השותפות במועצת הביטחון, עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן בישראל מאמינים כי ה-וטו האמריקני חזר להיות מובטח נגד ניסיונות פלשתיניים לקבוע עובדות דרך המוסדות הבינלאומיים. ודאי כאשר לטראמפ עצמו יש תוכנית שלא כוללת את שיקום הרצועה לטובת הישארות הפלשתינים בה והוא דורש לקדמה עם המדינות השכנות מרגע כניסתו לתפקיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו