מדינות ערב המובילות מגבשות תכנית מדינית חדשה לפתרון הסוגיה הפלשתינית. העיקרון – מדינה לפלשתינים בתום תהליך ארוך שנים, עם ערבויות ביטחוניות לישראל. הויכוח העיקרי נוגע למקום הפוליטי והמדיני שיינתן לחמאס במסגרת ההצעה.
אחד מההסברים להצעת/דרישת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להוצאת האוכלוסייה מרצועת עזה, הוא שמדובר במעין מכת הלם לשותפי המו"מ, כדי להביא אותם לנקודה בה יציגו עמדות "קרובות" יותר ממה שהתכוונו תחילה. את טכניקת המו"מ הזו מיישם טראמפ במספר חזיתות מאז בחירתו, ונראה כי גם באזורינו היא עובדת. מצרים בעיקר, ועמה ירדן, סעודיה והאמירויות, מכינות תכנית מדינית חדשה לפתרון הסוגיה הפלשתינית, תכנית שאמורה להיות מוצגת ולקבל אישור בפגישת הפסגה הערבית האמורה להתכנס בקהיר בסוף החודש.
זו גם אחת מהסיבות לדחיית ביקורו של נשיא מצרים א-סיסי בוושינגטון. א-סיסי לא רצה להגיע לפגישה רק כדי להתחנן להמשך הסיוע, אלא להביא הצעה נגדית לזו של טראמפ, בגיבוי ערבי נרחב.
אתמול (שלישי) הודיע משרד החוץ בקהיר כי מצרים תציג חזון לשיקום עזה ש"יבטיח את המשך הישארותם של הפלשתינים על אדמתם" בד בבד עם השאיפה להמשיך "לשתף פעולה עם הממשל האמריקני בהנהגת הנשיא דונלד טראמפ כדי להגיע לשלום מלא וצודק באזור, וזאת באמצעות השגת פשרה צודקת לסוגיה הפלשתינית".
בדיונים על התכנית החדשה מעורבים גם הפלשתינים, המייצג העיקרי בשיחות הוא חוסיין א-שייח' מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, והשיח מתנהל בין משרדי החוץ, בפגישות בהעברת טיוטות לסעיפי התכנית ובניסוחים חדשים.
העיתונאי אהוד יערי כתב לפני שבועיים כי התכנית הזו אמורה להחליף את היוזמה הסעודית מ-2002 שלפיה כל מדינות ערב ינרמלו את יחסיהן עם ישראל בתמורה להקמת מדינה פלשתינית בשטחי יו"ש ובירתה במזרח ירושלים. הנסיגה הישראלית לפי היוזמה, כללה אז גם את רמת הגולן.
השיקום - הסתמכות על משאבי טבע, חקלאות ותיירות
שני גורמים סעודיים רשמיים אמרו ל"ישראל היום": "בעקבות מלחמת 7 באוקטובר ברור לנו וכנראה גם להנהגה הישראלית שזה הזמן לפתרון ארוך טווח, פתרון ממשי שיסיר את הבעיה הפלשתינית מהפרק, הבעיה המכשילה כל סיכוי להתקדמות במזרח התיכון, ומביאה להקצנה לטרור ולפגיעה בעם הפלשתיני ובעמים הערבים האחרים. הכיוון שאליו הולך הנשיא האמריקני, הגליה של תושבי עזה, בלתי ניתן לכפיה וסותר את כל התפיסות המקובלות בעולם הערבי ובוודאי אצל הפלשתינים, גם אם חלק מהעזתים רוצים להגר. הפתרון חייב להיות מהלך מדיני שייתן לפלשתינים אופק ותקווה, לצד שיקום פיזי וכלכלי. יהיו בתכנית מהלכי שיקום עתירי השקעה מבלי להוציא את האוכלוסיה, ובניה של תשתית כלכלית לרצועת עזה עם הסתמכות על משאבי טבע (גז טבעי) אבל גם חקלאות ותיירות".
היעד: מדינה בקווי 67' - בצעדים מדודים
הגורמים הסעודיים מאשרים כי מובן שקרו לא מעט דברים מאז היוזמה הקודמת של בית המלוכה הסעודי. "כרגע אין הסכמה על כל הסעיפים אבל יש מסגרת ויש כיוון. העיקרון הוא קביעת יעד סופי של הקמת מדינה פלשתינית בגבולות '67 שתכלול את רצועת עזה". עם זאת, הם מציינים כי "הדרך לשם תהיה בצעדים מדודים ובטווחי זמן ארוכים, תוך הקמה של שלטון פלשתיני יעיל, איכותי ועל בסיס כלכלי חזק".
הם מודים כי ההנהגה הפלשתינית כשלה לאורך השנים, הן בניהול השוטף של הרשות הפלשתינית, הן ביצירת אווירת המשך ההתנגדות (הטרור ד.ז) הצבאית לישראל והן בפילוג הפנימי. אחת מהשאלות המרכזיות היא כיצד להקים דור הנהגה חדש ומציאותי, ולכן משך הזמן הארוך שעליו מדברים בתכנית.
על מעורבות חמאס יש דיונים ארוכים, לאור העובדה שהוא נתמך על ידי לפחות שליש מהאוכלוסייה הפלשתינית, למרות האחריות שלו למצב הקטסטרופלי שלהם בעזה. על פי דברי הגורמים, ברור שיידרש פיקוח ערבי ובינלאומי על הרשות הפלשתינית גם לאחר שתעבור רפורמות. התכנית תציע שמצרים ירדן ושתיים ממדינות המפרץ, יחד עם האו"ם ונציגות ממדינות נוספות יהיו המפקחות והמכווינות של הגוף הזה.
ההצעה, לדברי הסעודים, אמורה לכלול גם ערבויות ביטחוניות לישראל, ופיקוח בינלאומי וערבי שיוודא אכיפה של הסעיפים הביטחוניים, זאת לצד ערובות ישראליות ואמריקניות להפסקת הפעולות הצבאיות של ישראל בשטחים. כל זה באופן מדורג ובטווחי זמן ארוכים. ברור לגמרי שהתכנית הזו צריכה להשתלב בנורמליזציה ישראלית עם רוב המדינות הערביות, ובתכנית טראמפ הגדולה למזרח התיכון.
מסתמן ויכוח בין העמדה הסעודית והאמירתית בנוגע ליחס לחמאס וככלל לפעילות הטרור הפלשתינית, לבין קטאר ובמידה מסוימת מצרים שמעדיפות לתת לפלשתינים מרווח פעולה רחב יותר.
מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל ר'ט רמז על כך בראיון כשאמר כי על חמאס לצאת מהתמונה, אם זה הדבר שהאינטרס הפלשתיני מחייב. מדובר בדרישה שקיבלה תמיכה גם מנציגי הרשות הפלשתינית. יש בתוכה גם היבטים של התפרקות הארגון מנשקו, ולכן חמאס ותומכיו, יתנגדו לכך. עם זה יש מי שמציע כי נציגים מדיניים של הארגון ישולבו בהנהגה הפלשתינית.
לפי גורם דיפלומטי ערבי אחר, האמירויות מציגה את העמדה הקרובה יותר לאמריקנים בהיבט של מתן אפשרות לעזתים הרוצים בכך להגר משם, לרבות למדינות המערב. הגורם הוסיף כי בתוך התכנית חייבים להיכנס שינויים מהותיים במערכות השלטון הפלשתיניות, חקיקה והקמת מוסדות ממשלתיים תקינים, שינויים מהותיים במערכת החינוך כך שיוסרו ממנה התכנים האנטי ישראליים מעודדי הטרור והשלטת חוק וסדר.
התכנית אמורה להתפרסם לאחר אישורה בפסגה הערבית. קונצנזוס סביבה יכריח את הממשל האמריקני ואת ישראל להתייחס אליה, והחשיבות שלה בהשפעה הן על הפתרון ברצועה והן על ההסדר האזורי הכולל – המגה דיל של טראמפ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו