מהומה בוועידת המשפט: קריאות לעבר ח"כ רוטמן - "תתבייש לך"

בוועידה משתתפים חברי כנסת, בכירים במערכת המשפט ועיתונאים אשר מנחים את הפאנלים • בינהם: יצחק הרצוג, בני גנץ, יאיר לפיד, יאיר גולן ועוד רבים • הפצ"רית והיועמ"שית נמנעו מלהגיע עקב סיבות ביטחוניות • הנשיא: "כל מערכת שלטוניות ובודאי מערכת המשפט אינה חסינה מביקורת"

שידור ישיר מהועידה. קרדיט: משה בן שמחון

ועידת המשפט ה-13 נערכת כעת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב. הפצ"רית יפעת תומר ירושלמי, והיועמ"שית גלי בהרב מאירה לא הגיעו מסיבות ביטחוניות, כמו כן גם פרקליט המדינה, עמית איסמן, לא הגיע. עם פתיחת הטקס, צעקות "בושה" נקראו אל עבר המנחה גאולה אבן.

"אסור לקבל החלטות הרות גורל בנוגע לערכי הליבה של המדינה ללא הסכמה"

הנשיא הרצוג נאם: "אחת משעותיה הקשות, הכואבות והגורליות של מדינת ישראל כשאנחנו מתוחים עד הקצה, במערכה רב-זירתית עם אלפי מגויסים שוב ושוב כשאנחנו קוברים בחייב עצום את לוחמנו מדי שבוע ומחבקים כל כך הרבה משפחות שכולות כשאנחנו מייחלים לרפואת פצועינו בגוף ובנפש, עם ייחול לראות את תושבי הצפון והדרום בביתם בבטחה כשאנחנו חרדים ודואגים לגורל אחיותינו ואחינו החטופים".

״אני מזהה את אדי הדלק המסוכנים באויר ואני מסביר כאן מפניהם. ואני שואל בכנות זה מה שהחברה הישראלית צריכה עכשיו? זה מה שצריכות המשפחות השכולות? משפחות החטופים? משפחות החיילים?"

"אני מצהיר כאן ועכשיו לא למהלכים שיקטבו אותנו. אסור לקבל החלטות הרות גורל בנוגע לערכי הליבה של המדינה ללא הסכמה. אמרתי בעבר כל מערכת שלטוניות ובודאי מערכת המשפט אינה חסינה מביקורת. אבל כל שינוי צריך לעשות מתוך כבוד מתוך הבנה שמערכת משפט עצמאית ובלתי תלויה היא חלק מתוך חיינו. ההבנה שבית המשפט הוא ביתנו שלנו והאבנים שנזרקות עליו פוגעות בכולנו."

"אותם גורמים שמנסים לגרוף רווח פוליטי, מטרפדים את עסקת החטופים"

עמית בכר יו"ר הלשכה: "חלק מהקיטוב והשיסוע הנורא שפושט בחברה הישראלית הוא צביעת נושאים שהם ערכיים ומוסריים כנושאים פוליטיים במחלוקת. אנחנו כחברה שמקדשת את החיים, שמקדשת את ערך הסולידריות והראות, אותה סולידריות שהופכת אותנו לאומה ולא לאוסף של יחידים, יודעת שהנושא הזה הוא לא פוליטי והוא לא יכול לפלח את הציבור".

"השיסוע נובע מצביעת נושאים שהם ערכיים ומוסריים כנושאים פוליטיים במחלוקת" עמית בכר, צילום: יוסי זליגר

"אין זה מקרה שאותם גורמים שמנסים לגרוף רווח פוליטי באמצעות שיח מפלג ומקטב הם אלה שמובילים את המאבק לטרפוד עסקת החטופים, הם מאותם גורמים שעודדו פריצה לבית ליד ולשדה תימן שאלו בסיסי צה"ל כדי להשפיע על הליך משפטי, זאת ההגדרה של טרור".

ביקורת על התנהלות שר המשפטים יריב לוין: "הסיבה שאני עומד בפניכם היום היא היעדר מינוי של נשיא קבוע לבית המשפט"

מ"מ נשיא בית משפט העליון עוזי פוגלמן, שפגישות העבודה שלו עם השר לוין לא מתקיימות מחודש יוני אמר: "רבים מן הפתרונות שהרשות השופטת רוצה ויכולה לספק לציבור, אינם נמצאים בשליטתנו המלאה".

"בעיות דומות מתעוררות בבתי המשפט במחוז ירושלים ובבית הדין הארצי לעבודה" עוזי פוגלמן, צילום: יוסי זליגר

הוא ציין כי היבטים מסוימים בניהולה של מערכת בתי המשפט נתונים, לפחות במידה חלקית, להכרעתה של הרשות המבצעת – ובפרט להכרעתו של שר המשפטים, שללא אישורו והסכמתו לא ניתן לקדם מהלכים רבים שנועדו עבור הציבור, השופט פוגלמן הוסיף על התנהלות השר לוין, שאינו מכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולא מאפשר למנות לו מחליף. "אין זה סוד כי הסיבה שאני עומד לפניכם כאן היום, בתפקידי כממלא מקום הנשיא, היא היעדר מינוי של נשיא קבוע לבית המשפט העליון. בעיות דומות מתעוררות בבתי המשפט במחוז ירושלים ובבית הדין הארצי לעבודה".

עו''ד ענת מיסד-כנען הסנגורית הציבורית הארצית: "באחרונה פרקליט מחוז פרסם בחשבון הלינקדין שלו וציין שדרושים פרקליטים ופרקליטות קשוחים וקשוחות. אני תוהה אם זה מה שאנחנו צריכים עכשיו. אנשים קשוחים בעמדה זו, דרושים פרקליטים מצוינים, כן, נבונים, כן, שמסוגלים להתמודד עם מורכבות, שמסוגלים לפתור פתרונות מותאמים, שהם יצירתיים, שהם אנושיים וגמישים, שהם מחויבים לציבור הישראלי, אבל במובן העמוק ובמובן הרחב. קשיחות זה הדבר האחרון שאנחנו צריכים כחברה וכמערכת משפט".

"קשיחות זה הדבר האחרון שאנחנו צריכים במערכת משפט". עו''ד ענת מיסד-כנען, צילום: יוסי זליגר

מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה: "בימים אלו, משרד מבקר המדינה דוח על נושא רישוי המסיבה ברעים והבטחתה. 356 איש נרצחו שם, החטופים שהשבוע נרצחו היו במסיבה, ואין אחראי, ואין בחינה חיצונית וביקורת של הכשלים. ונכון להיום, רק לידיעה, מה שמפריד בינינו לבין הגשת הדוח, זה כן, שלושה גורמים בצהל שעסקו ברישוי של המסיבה הזו שאנחנו צריכים להיפגש איתם. וכרגע אנחנו עדיין לא נפגשים. האם זה מילוי תפקידנו בביקורת המדינה? אני סבור שלא".

"הלוואי והיו מקשיבים קצת יותר לביקורת לפני 7 באוקטובר"

"עדיין יש קצינים שמתראיינים, יש פורשים, יש מתדרכים ורק ביקורת המדינה מסיתה את הקשב. לא ניתן לקבל גישה דיכטומית לפיה לא תהיה ביקורת כלל וכלל במשך שנה שלמה במדינה דמוקרטית בצבא ובשב"כ. אני גם מבקר את היועמ"שית בתמיכה בנושא הזה. היכן חוק היסוד? היכן עצמאות הביקורת במדינה הדמוקרטית? ביקורת המדינה תורמת לבטחון המדינה והלוואי והיו מקשיבים קצת יותר לביקורת לפני 7 באוקטובר, לרבות גם אותן תצפיתניות שאינן עימנו היום".

תגובת צה"ל לדבריו של אנגלמן: "צה״ל מכבד את מוסד המבקר ופועל לאפשר כל ביקורת, וזאת מבלי לפגוע במאמץ המלחמתי ובקשב הפיקודי, בדיוק כפי שקבע בג״ץ. בתשובת צה״ל לבג״ץ עמדנו על כך ⁠שקיומה של ביקורת במתווה המבוקש על-ידי המבקר, בעיצומה של מלחמה קשה במספר חזיתות, תפגע פגיעה ממשית ומוחשית בתפקודם של גופי הביטחון. צה"ל אף הציע להתחיל את הביקורת באופן מידי במספר נושאים, בכפוף להתפתחויות הבטחוניות, אך מבקר המדינה דחה הצעה זו".

"אין אחראי, ואין בחינה חיצונית וביקורת של הכשלים". מתניהו אנגלמן. צילום: יוסי זליגר,

לפיד: "הדבר היחיד שמעסיק את נתניהו זה להמשיך את המלחמה"

יו"ר האופוזיציה: "בשבוע האחרון נרצחו ששה חטופים. נהרגו חמישה חיילים. נרצחו שלושה שוטרים. אחד מהם הוא אבא של שוטרת צעירה שנרצחה בשדרות בשבעה באוקטובר. זה לא היה שבוע יוצא דופן. אלה החיים שהממשלה הזו מציעה לנו".

"לא ציר פילדלפי מעניין את נתניהו. 19 שנה לא היינו בציר פילדלפי. 15 שנה הוא היה ראש ממשלה ולא עלה על דעתו לחזור לשם. הדבר היחיד שמעסיק אותו זה איך להמשיך את המלחמה, כדי שהממשלה לא תתפרק. במקום שהממשלה תגן על חיי האזרחים והחיילים, חיי האזרחים והחיילים מגינים על הממשלה".

"אלה החיים שהממשלה הזו מציעה לנו". יאיר לפיד, צילום: יוסי זליגר

ח"כ גדעון סער: "ניצול רוב קואליציוני כדי לבצע שינויים מרחיקי לכת בשיטת משטר שאינם מקובלים על רוב הציבור איננו נכון. ויתרה מכך, כל שינוי שיבוצע בדרך זו יבוטל בהמשך בתקופת כהונת כנסת וממשלה אחרות. בימים אלה נראה לי לצערי שנכשל ניסיון הדברות שמטרתו להגיע להבנה סביב בחירת נשיא בית המשפט העליון ושופטיו. אני מקווה שתושג בסופו של דבר הבנה. אני חושש שבראיית החברה הישראלית, מחירי היעדר הסכמה יהיו גבוהים בהרבה ממחירי הסכמה".

"אישית, מעולם לא חשבתי שנכון לסטות מהכלל הלא כתוב של הסניוריטי בבחירת נשיא בית המשפט העליון. יתרונותיו גדולים מחסרונותיו. יתרונו הגדול הוא מונע פוליטיזציה של בית המשפט העליון. חוסר התלות של שופטי בית המשפט העליון מהרגע שמונו הוא דבר חשוב ביותר. אם השופטים יהיו בתחרות מתמדת ביניהם על משרת הנשיא, היא תתקיים תוך פזילה מתמדת למי שמצוי באותה עת בשלטון. דבר זה עלול להשפיע גם על פסיקתם. בנוסף לכך, אין כל היגיון בבציעת כהונת נשיא בית המשפט העליון לפרוסות דקות של שנה. מבחינה מערכתית לא כל דבר עקום או מבוצע במערכת הפוליטית, צריך להעתיק לבית המשפט".

עם עלייתו לבמה, חבר הכנסת שמחה רוטמן נקטע מספר פעמים כאשר הקהל לא אפשר לו לדבר באמצעות צעקות: "תתבייש לך". רוטמן: "במדינת ישראל יש בעית דמוקרטיה מאוד קשה, למיטב ידיעתי 64 מנדטים בנבחרו מיוצגים רק על ידי בן אדם אחד"

המהומות בוועידה, צילום: יוסי זליגר

חברת הכנסת אפרת רייטן: "דמוקרטיה זה לא רק 64, דמוקרטיה זה גם חופש הביטוי, דמוקרטיה זה מחאה, וכן בקרת השלטון. והפרלמנט, אם הוא היה מתנהג כמו פרלמנט והיה לו כוח מול הממשלה, המדינה לא הייתה נראית ככה. ואתם שנכנסתם לשלטון, באתם עם תוכנית סדורה, לפרק, לפרק ולגמור עם כל האמצעים. לגמור את בית המשפט, לגמור את שומרי הסף, לגמור את הפרקליטות, לגמור את המשטרה".

"טירוף מערכות מה שקורה היום במדינת ישראל. ולכן, מבחינתנו, כשאנחנו שומרים על הדמוקרטיה, כן, כי ברגע שיש פה אנשים ששמו להם למטרה, והיא הייתה מטרה גלויה, להחליש את שומרי האסף, למנות שומרי הסף מטעם, ולמנות שופטים מטעם, ולעשות את כל הדברים האלה כדי לשרת את הממשלה בלבד ולהעביר לשם את כל הכוח שלה, וזה עניין של דיקטטורה, וזה לא מביא רק לפגיעה בדמוקרטיה, אלא לקריסתה של המדינה".

עו"ד צביקה אגמון ענה לרוטמן: "תפקידם של שומרי הסף הראשון הוא לשמור על המדינה מפני עצמה ולשמור שהמדינה על רשויות הביצוע שלה שהם הגוף הכי חזק במדינה יפעלו על פי החוק ועל פי ערכים בסיסיים של החברה הישראלית הציונית ודמוקרטית וזה תפקידם. אני רק אתן דוגמה אחת ובזה אסיים את דבריי, מפני מה על מי ומפני מה אנחנו שומרים? חבר הכנסת רוטמן, אני מצפה ששומרי השר שהם לא נבחרי ציבור, הם פקידים אבל הם ישמרו מפני השר דוד אמסלם שהוא חושב שבגלל שהוא נבחר ב-64 הוא יימנה את כל משפחתו לדירקטורים וחברות משלתיות. זה לא של אמא שלו זה של הציבור זה שומרי השר וזה תפקידם".

עו"ד דן אלדד, התייחס בועידת המשפט לכתב התביעה של עמרי רונן מאחים לנשק נגד ח״כ גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד): ״כשהגשנו את כתב התביעה אתמול אחרי ששלחנו כמקובל את המכתב וכל שרצינו זה התנצלות, לסגור את זה ולקבל הבהרה שהיא לא עומדת מאחורי הדברים. היא לוקחת קצין בצה"ל במילואים שלחם בשבעה באוקטובר במילואים, גייס וקפיץ את הצוות שלו ללחימה ומאז עשה 200 ימים מילואים. סבתא שלו נרצחה בשבעה באוקטובר בקיבוץ וגלית כותבת עליו שידיו מגואלות בדם הנרצחים כי הוא חולק עליה. כי היא מנהלת על הגב שלו מאבק כללי שישראל הייתה חלשה בשבעה באוקטובר".

"היא עוד אומרת עליו שהוא ערב רב, מסכנת אותו ואת משפחתו ועל הדבר הזה קיים החוק והיא כפופה לחוק. איך נעבור את מכשול החסינות? מקווה שלא נצטרך. תרשו לי להיות ציני, אני לא מאמין שגברת שרוצה להשתתף בשיח הציבורי ורוצה להגיד את הדברים שלה כשהיא נתבעת באחריות על הדברים שיוצאים לה מהפה, אני רוצה להניח שהיא לא תשתפן ותתחבא תחת כלל של חסינות ותרצה להוכיח שהיא דיברה דברי אמת. אם נעבור למציאות, חלק מהתפקיד שזה להתווכח אם אחים לנשק זה בסדר או לא, זה דיון ציבורי".

אבל לבוא על בן אדם אחד ולהגיד לו שיש לו דם על הידיים זה לא תפקידו של חבר כנסת. חבר הכנסת הזה הוא נבחר ציבורי של כולנו. הוא לא יכול לפנות נגד הבוחרים שלו או מישהו לא מהבוחרים שלו ולסמן אותם כמו שעושה גלית דיסטל."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר