משרד המשפטים האמריקני הגיש אתמול (רביעי) בקשה תקדימית לפירוק חלקי של גוגל, תוך דרישה למכור את דפדפן Chrome, שמותקן על מיליארדי מכשירים ברחבי העולם ושולט בכ-61% אחוזים מהשוק.
לפני כיומיים פורסם ב"בלומברג" כי הבכירים צפויים להגיש את הבקשה לפירוק. הדרישה מגיעה לאחר פסיקה משמעותית באוגוסט השנה שקבעה כי גוגל הפרה את חוקי המונופול בכל הקשור למנוע החיפוש שלה לאחר שהשקיעה מיליארדי דולרים כדי להבטיח את מעמדה כמנוע החיפוש הדומיננטי והנפוץ בעולם. גוגל הודיעה שתערער על הפסק.
אם הבקשה תאושר, העונש עלול לחולל מהפכה באופן שבו מיליוני משתמשים בעולם מחפשים מידע ועלולים לשבש את האינטגרציה ההדוקה בין רבים מהמוצרים והשירותים המרכזיים של גוגל.
גוגל פוגעת בתחרות
במוקד התביעה עומדת השאלה האם השיטות שבהן גוגל הפכה את מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל בדפדפן כרום – כמו גם במכשירי iPhone, Android ועוד – פוגעות בתחרות ומונעות כניסה של מנועי חיפוש קטנים יותר לשוק.
במסמכים שהגיש משרד המשפטים, נטען שפירוק דפדפן כרום עשוי למנוע מגוגל לשוב ולבנות מונופול לא חוקי. "השוק אינו שוויוני בגלל התנהלותה של גוגל", נכתב במסמכי הממשלה. בנוסף, משרד המשפטים דורש לאסור על הסכמים ארוכי טווח שחתמה גוגל עם חברות כמו אפל וסמסונג, שהפכו את מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל במכשירים שלהן. הסכמים אלו סייעו לחזק את שליטתה של גוגל בשוק בצורה שמפרה את החוק הפדרלי.
כפי שפורסם ב"בלומברג", משרד המשפטים מציע גם להטיל מגבלות נוספות על גוגל, כולל אפשרות לאתרים לבחור שלא לאפשר שימוש בנתוניהם לאימון מערכות הבינה המלאכותית של החברה. דרישה זו נתמכת בעדות של מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, שהזהיר מפני עתיד מסוכן שבו גוגל מנצלת את מיליארדי שאילתות החיפוש שהיא אוספת מדי יום כדי לאמן את מודלי ה-AI שלה.
אם השופט בתיק, עמית מהטה יקבל את הדרישות של רשות ההגבלים שבמשרד המשפטים לצד מדינות נוספות שהצטרפו לתביעה, ישנו סיכוי רב לעיצוב מחדש של שוק מנועי החיפוש המקוונים ותעשיית הבינה המלאכותית.
התביעה הנוכחית, שהחלה ב-2020, מתמקדת בשיטות השונות שבהן השתמשה גוגל כדי לדחוק מתחרים כמו Bing של מיקרוסופט ו-DuckDuckGo מהשוק. השופט מהטה קבע שגוגל הפרה את סעיף 2 לחוק ההגבלים העסקיים (Sherman Act), וקבע כי "גוגל היא מונופוליסטית, ופעלה כמונופול לשמירת מעמדה".
תהליך המשפט צפוי להימשך עד סוף 2025, עם שימוע צפוי באפריל. גוגל הבהירה כי תערער על ההחלטה.
מגוגל נמסר בתגובה: "משרד המשפטים האמריקאי בחר לקדם אג'נדה קיצונית שתפגע באמריקאים ובהובלה הטכנולוגית העולמית של אמריקה. ההצעה מרחיקת הלכת של משרד המשפטים חורגת בהרבה מהחלטת בית המשפט.
"כפי שנאמר ע"י ביהמ"ש, גוגל מציעה את מנוע החיפוש האיכותי ביותר בתעשייה, שמאות מיליוני משתמשים נותנים בו אמון מדי יום. אנחנו עדיין בשלבים מוקדמים של תהליך ארוך. נגיש את ההצעות שלנו בחודש הבא, ונציג את הטיעונים המורחבים בשנה הבאה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו