שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

שופטי בג"ץ בדיון על "חוק בן גביר": "עלול לפגוע בזכויות האזרחים"; סורבה בקשתו של המפכ"ל לדבר

נציג היועמ"שית: "התיק הזה צריך להדיר שינה מעיניו של כל אזרח ישראל"• היועץ המשפטי של הכנסת הגן על החוק: "הסמכות היא רק לקביעת מדיניות כללית" • המפכ"ל שבתאי מחוץ לביהמ"ש: "חשש כבד לעתידה של משטרת ישראל"

דיון בבג"ץ (ארכיון) , אורן בן חקון
דיון בבג"ץ (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

בג"ץ דן כעת בהרכב מורחב של תשעה שופטים בעתירות שהוגשו נגד השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, בנושא תיקון חוק פקודת המשטרה. השופטים מתחו במהלך הדיון ביקורת על החוק בטענה שהוא פוגע בזכויות אזרח.

התיקון, שנעשה לאחר כניסתו של בן גביר לתפקיד, הכפיף את מפכ"ל המשטרה לשר, והעניק לו סמכויות להתערב במדיניות החקירות של המשטרה. השר עצמו הגיע באיחור של שעתיים לדיון, ויצא ממנו לאחר כשעה. גם המפכ"ל, יעקב שבתאי הגיע לבית המשפט. בקשתו של שבתאי להשמיע את דבריו במהלך הדיון סורבה בידי השופטים, אך הוא יוכל להגיש תצהיר כתוב.

הדיון בבג"ץ פקודת המשטרה, צילום: אורן בן חקון

15:15: עו"ד יונתן ברמן, מהאגודה לזכויות האזרח, ציין כי "לשר ניגוד עניינים מובהק בכל מה שקשור לחופש הביטוי והמחאה. מדיניות שיש לה שיקולים פוליטיים לא יכולה לשחק פה תפקיד".

השופט אלכס שטיין: "יש אינסוף דרכים המטיבות עם חופש הביטוי".

13:26: המפכ"ל יעקב שבתאי מחוץ לאולם: "באתי לכאן בחשש כבד לעתידה של משטרת ישראל, כמשטרה מקצועית א-פוליטית בלי מעורבויות כאלה ואחרות. הכוונה שלי הייתה לייצג פה את משטרת ישראל.

"אני לא בא פה בתור פרסונל כרגע מול שר כזה או אחר, אלא פשוט להציג את עמדתנו כמשטרה והמשמעויות וההשלכות של מה שהחוק הזה הגדלת הסמכויות עשויות להשפיע על הדמוקרטיה במדינת ישראל. ביקשתי להציג את דבריי בפני בית המשפט המכובד אני מכבד את החלטתו. את המסר שלי אני אעביר מילה ומילה גם לבית המשפט ויפורסם בהמשך".

13:05: השר בן גביר יצא מהדיון ואמר: "רוצים שהשר יהיה עציץ, שלא יקבע כלום במשרד שלו. המשטרה לא מתעסקת בפרוטקשן ובביגמיה בנגב, ואני אמרתי שנגמרו המשחקים. אני מתווה מדיניות ולא פעילות ספציפית".

12:35: נציג היועמ"שית, עו"ד ענר הלמן: "אין בחוק שום מילה על מקצועיות וממלכתיות"

השופט אלרון: "ושתי המילים האלה יפתרו לך את הבעיה? אומר בא כוח השר ובא כוח הכנסת שזה ברור מאליו".

הלמן: "התנהלות השר בן גביר מלמדת שהחוק נתפס באופן אחר כמאפשר התערבות ישירה בעבודת המשטרה".

12:20: נציג היועמ"שית, הלמן: "התיק הזה צריך להדיר שינה, תרתי שינה מעיניו של כל אזרח ישראלי. לא רק מהיועצת. זה לא סתם שבפקות המשטרה כמעט לא נוגעים כי כל נגיעה בה מעלה שאלות גדולות מאוד על תפקוד המשטרה בחבה דמוקרטית. אין אזרח שלא רואה לפחות פעם בשבוע שוטר וחושש אולי הוא רוצה ממני משהו. המשטרה היא לא גוף רגיל, היא גוף מרכזי באכיפת החוק והיא בחיכוך יום יומי עם רבים מאזרחי המדינה. אדם שנחקר זה משמעותי".

השופט אלרון: "אדוני לא צריך דרמטיזציה. לא טענתם מאסיבי כך בכנסת כפי שאדוני פה טוען".

10:40: היועץ המשפטי של הכנסת ברט: "הסמכות היא רק לקביעת מדיניות כללית".

השופט פוגלמן: "כן אבל נניח שהשר יקבע מדיניות שכל מפגין שחוסם כביש יחקר, בניגוד למדיניות היועמ"שית שאין חקירות לחסימת כבישים. אני מעלה כמובן סיטואציה היפוטטית שמן הסתם לא תקרה אצלנו".

השופט סולברג: "יש לאדוני תשובות טובות שמניחות את הדעת לגבי כמעט כל הבעיות האפשריות בחוק. רק אחת לא ברורה, שנמוך היועמ"שית (לשמוע, להבדיל מלקבל הסכמה) לגבי התוויית מניות חקירות".

השופט עמית: "לכולנו ברור מדוע נכתב לגבי היועצת רק לשמוע".

10:30: היועץ המשפטי של הכנסת ברט: "ברור שמי שאחרי על מדיניות חקירה ומי שאחראי על המעדה לדין חייבים לעבוד בתיאום כדי לשמור על הסדר הטוב ולכן אנחנו אומרים שאת הביטוי לשמוע את היועת צריך לשמוע בהיוועצות".

סגן נשיא העליון פוגלמן: "חקירה יכולה לפגוע בזכויות הגרעיניות ביותר של האזרח, אבל את היועמ"שית גם לשיטתך הוא צריך להיוועץ ולא למשל לקבל הסכמה. איך זה עומד במבחנים חוקתיים?".

השופט גרוסקופף: "לפי החוק השר לא מחויב ליועצת המשפטית לממשלה".

ברט: "החוק תואם למה שקבעה ועדת צדוק לקביעת מדיניות כללית לחקירות וסדרי עדיפויות בלבד כמו שהוועדה קבעה תיעדוף של מה שנקרא מכת מדינה.

השופט עמית: "גם ועדת צדוק אמרה שצריך לקבוע בחוק ולהגדיר את האבחנות, וזה לא נעשה בחוק חרף המלצת צדוק".

יאיר גולן בדיון, צילום: אורן בן חקון

השופט וילנר: "ועדת צדוק קבעה שבמקרי ספק במדיניות החקירות שלה משטרה ההכרעה נתונה ליועמ"שית. אז אי אפשר לקחת המלצה אחת של ועדת צדוק, מבלי שתי ההמלצות המשלימות של הגדרה מדויקת והכרעה של היועמ"שית".

פוגלמן: "אי אפשר ליישב סתירה בין מדיניות"

ברט: "ההמלצות הללו של ועדת צדוק נוגעות לא נוגעות למחלוקת בין מדיניות השר למדיניות היועצת אלא מחלוקת על יישום מדיניות השר".

10:20: היועץ המשפטי של הכנסת ברט: "'הדרג הפוליטי הוא כינוי שאינו מקובל לכנות בו שרים. פה בהליך התיאור הזה הפך שגרתי, העותרים מכנים את הממשלה הדרג הפוליטי. כשהכנסת מעניקה סמכות לשר היא לא מתייחסת אליו כדרג פוליטי ולא חושבת שהשיקולים שלו הם פוליטיים. שר הוא רשות מנהלית".

ממלא מקום נשיא ביהמ"ש העליון, עוזי פוגלמן הגיב: "אדוני צודק באופו כללי. אבל שר הוא אישיות פוליטית".

ברט ענה: "שר לא מקבל החלטות רק משיקולים פוליטיים".

השופט וילנר: "אבל זה בהחלט יכול להיות".

ברט: "נכון ולכן יש גם שומרי סף. הטענה שמתן סמכות לקבוע מדיניות למשטרה היא בהכרח כי המשטרה תפעל משיקולים פוליטיים היא לא נכונה".

פוגלמן: "מדובר על חששות שמועלות גם ע"י היועמש"ית. השר לביטחון לאומי אינו שר החקלאות
ברט: כשהכנסת מעניקה לשר היא מתייחסת אליו כרשות מנהלית וברור שאסור לו לשקול שיקולים זרים כחלק מכללי המשפט המנהלי. הסמכות לקבוע את מדיניות המשטרה בוודאי אינה מסמיכה לשקול שיקולים פוליטיים".

ממלא מקום נשיא העליון עוזי פוגלמן, צילום: אורן בן חקון

10:05: היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד יצחק ברט, אמר בפתיחת הדיון כי "ועדת אור קבעה אחריות לשר לביטחון הפנים על כך שלא התערב במדיניות המשטרה. הנחה מוסכמת היא שלשר סמכות להתערב בקביעת מדיניות המשטרה, והכנסת ביקשה לחוקק את הסמכות הזו בחוק. החוק לא מעניק לשר סמכות להתערב בהחלטות אופרטיביות של המשטרה, ולא פוגע בעצמאות המשטרה. סמכות השר היא קביעת מדיניות למשטרה".

בן גביר: "המפכ"ל התרשל"

השר בן גביר שיגר אתמול (שני) מכתב חריף ליועצת המשפטית לממשלה, עו״ד גלי בהרב מיארה, והאשים כי היועמ"שית החזיקה בתגובת המפכ״ל לבג״ץ במשך שלושה שבועות, אך לא טרחה להציגה ולבקש את תגובתו של בן גביר עצמו, ממניעים זרים ופסולים.

"היה מקום לברר את העובדות קודם לנקיטת כל פעולה", כותב בן גביר. הוא מוסיף: "המפכ״ל איבד את החשק לעבוד ומתרשל בתפקידו - מכתבו מגמתי. את והוא חותרים תחתי בניסיון להשפיע על החלטת בג"ץ".

 באשר לתפקודו של מפכ״ל המשטרה, רנ״צ קובי שבתאי, כתב בן גביר: "למעשה, מאז פרסום דו"ח ועדת מירון שמצא אותו אחראי באופן אישי – מר קובי שבתאי כבוי ואיבד את החשק לעבוד. כאשר אני הגעתי לאירועי ההילולה במירון, וגיליתי שהמפכ"ל היוצא אינו נוכח וכלל לא מצוי בסוד העניינים וקבלת ההחלטות"

במכתב ששיגר ליועצת המשפטית ביום חמישי האחרון, דיווח שבתאי כי בן גביר ערך שיחת ועידה עם סגן המפכ"ל ומפקד מחוז דרום שלא בידיעתו. בשיחה הורה להם השר כי לא ילוו את שיירות הסיוע לעזה מכיוון שזהו "תפקידו של צה"ל". פנייתו של בן גביר לסגן המפכ"ל התגלתה בעקבות המכתב ששלח שבתאי לבהרב-מיארה ובו פירט המפכ"ל על מקרים שבהם התערב השר בעבודת המשטרה בניגוד להחלטת בג"ץ שאוסרת עליו לחלק הוראות אופרטיביות. בן גביר הגיב: "חשוב לעקר את תרבות השקר במשטרה, האירועים מסולפים"..

בתוך כך, המפכ"ל הגיש את דעתו במכתב לבג"ץ ובו נכתב כי " אנו עדים לתהליך התערערות עקרונות בסיסיים מאוד של עבודת המשטרה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר