אחרי חשיפת "ישראל היום": הפרקליטות הצבאית חזרה בה והודיעה היום (שלישי) כי תבטל את כתב האישום שהוגש נגד הפרקליט הבכיר עמרי קופלר. החזרה מכתב האישום נעשתה בשל ההקלות שביצע בוחן תאונות הדרכים המשטרתי בממצאי התאונה, כפי שפורסם.
קופל הואשם בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, בגרימת מוות בנהיגה רשלנית של אסתר מזרחי, בת 88. לפי כתב האישום, הוא דרס אותה כאשר היא חצתה במעבר חצייה. הוא הואשם גם בעבירות מהירות בלתי סבירה ואי האטה. זו הפעם הראשונה בישראל שהוגש כתב אישום נגד פרקליט מכהן. מכיוון שקופלר עובד בפרקליטות המדינה התיק הועבר לפרקליטות הצבאית.
אלא, כפי שנחשף ב"ישראל היום", בוחן תאונות הדרכים רס"ב שמואל שלמאן ממרחב שרון, הודה כי הוא הקל בממצאי התאונה עם קופלר. על פי עדותו, בשחזור התאונה נקבע שקצב ההליכה של מזרחי היה איטי, אך בדו"ח נקבע קצב הליכה מהיר יותר – דבר המיטיב עם קופלר, שכן כך היה לו קשה יותר להבחין בה. כך גם עם זמן תגובת הנהג. לפי השחזור זמן התגובה היה צריך להיות מהיר יותר, אך נקבע זמן תגובה איטי וגם נתון זה פועל לטובת הנהג. פרמטר נוסף ומרכזי הוא המהירות בו נסע קופלר בכביש בו המהירות המותרת היא 40 קמ"ש. לפי עדותו קופלר נסע מעל 80 קמ"ש– זאת לפי חישוב באיזו מהירות התאונה היתה נמנעת – למרות זאת בתיק התאונה נכתב, כי קופלר נסע במהירות של 50-60 קמ"ש. הבוחן העיד: "גם אין לנו את המהירות של הרכב, שהוא נסע מעל 80 קמ"ש שהמהירות המותרת 40 קמ"ש. לפי המשוואה הריבועית שעשינו אם הוא היה נוסע פחות מ-83 קמ"ש התאונה היתה נמנעת".
ממצאי התאונה לפי הבוחן מראים על אשמה מאוד גבולית של הנהג. קופלר טען, כי בנתונים כאלו לא מגישים כתב אישום. בעקבות כך בית המשפט הפנה את התיק להליך גישור והיום הוחלט על ביטול כתב האישום.
אורי נחמיאס, פרקליטה של משפחתה של מזרחי: "המשפחה מרגישה כאילו דרסו את אסתר בפעם השניה. היה אסור לבטל את כתב האישום, על אחת כמה וכמה שיש פה בוחן משטרתי שאומר שהוא הקל עליו. רק מהטעם הזה היה צריך להמשיך את התיק. הבוחן המשטרתי אמר בפירוש שהוא הקל ושינה נתונים. זה חלק מהמערכת וזה מאוד מאוד מצער. מצער, שבגלל שמדבר בפרקליט בכיר אז המערכת מרשה לעצמה להנדס ראיות. אין לזה מקום במדינת ישראל. זה מעיד על ניקיון הכפיים של משטרת ישראל וגורמי אכיפת החוק בכל הקשור לחקירה הזו. מצער שמעדיפים אזרח על פני אזרח אחר רק בשל תפקידו ומעמדו".
תגובת דובר צה"ל: "לאחר תחילת הליך ההוכחות חלו התפתחויות ראייתיות במהלך שמיעת העדים בתיק. בהמשך לכך, התקיימה ישיבת גישור בפני שופט מגשר. לנוכח הממצאים שעלו במהלך ניהול המשפט ולהערות השופט בהליך הגישור, ביקשה הפרקליטות מבית המשפט להורות על ביטול כתב האישום, ובקשתה התקבלה. נציגי הפרקליטות נמצאו בקשר שוטף עם משפחת נפגעת העבירה ועדכנו אותה בהחלטתם האמורה".
ממשטרת ישראל נמסר: "בניגוד לפרסום שגוי שמקורו בפרשנות מעוותת, נבהיר כי חקירת תאונת הדרכים נוהלה במקצועיות ויסודיות, על בסיס ספרות מיקצועית ועדויות, כאשר כלל הממצאים נבחנו ואושרו ע"י הפרקליטות, עת הגישה כתב אשום. למען הסר ספק נבהיר, כי קטעים מעדות הבוחן בבימ"ש קיבלו פרשנות מעוותת ולאחריה פרסום טועה ומטעה ובשום שלב לא בוצעה הטיה בתיק, אלא בחינה קפדנית אם התאונה יכלה להימנע".
עוד אמרו מהמשטרה: "נדגיש כי בוחן התאונות ציין בעדותו כי 'בא לקראת הנאשם בתחשיבים', כאשר המשמעות המקצועית - האם התאונה יכלה להימנע מצד הנהג או לא בהתאם לנתונים וטווח מדדי ההתנהגות בכביש של כלל המעורבים, לרבות גורם ההפתעה בעת תנועת כלי הרכב באור ירוק. מדובר בבבחינת טווח המדדים כנדרש באופן מקצועי. כאמור, החקירה נוהלה ללא רבב וסוגיית כתב אישום לסבירות ההרשעה נתונה בידי מערך התביעה ולא המשטרה, לפיכך - כל ניסיון ליחס פרשנות אחרת, מקומו להידחות על הסף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו