בג"ץ דן היום (רביעי) בעתירה שמבקשת שבית המשפט יורה למדינה לאפשר לזוגות גאים לאמץ ילדים. בהרכב ישבו השופטים עוזי פוגלמן, אלכס שטיין והשופטת גילה כנפי-שטייניץ.
העתירה הוגשה על ידי המרכז הרפורמי לדת ומדינה, ארגון "אבות גאים", האגודה למען הלהט"ב וארגונים ואנשים נוספים כנגד שר הרווחה, שר המשפטים והיועצת המשפטית לממשלה, הדורשת לשנות את הסעיף בחוק אימוץ ילדים הקובע כי "אין אימוץ אלא על ידי איש ואשתו יחד", באופן הכולל גם בני זוג מאותו המין.
השופט פוגלמן אומר כי ייתכן ויש לאפשר אימוץ ילדים במשפחות להט"ב // קרדיט: דוברות הרשות השופטת
במהלך הדיון אמר השופט פוגלמן: " ״היום אנחנו שוב נמצאים בצומת שבה לפי כל אמות המידה והנתונים שאתם מציגים בפנינו כנראה שלא ניתן למנע מהכרעה פרשנית״. כלומר, שזוגות גאים כן יוכלו לאמץ.
נציג היועמ"שית רן רוזנברג: "דרך המלך היא בחקיקה. מאחר ואין היתכנות פוליטית ואם ביהמ"ש ילך לדרך הפרשנית אז יש לפרש את המונח 'ביחד' בחוק ככזה שמדגיש את היציבות התא המשפחתי, בהתאם לעקרון טובת הילד, ולאו דווקא גבר ואישה".
השופט שטיין: "תורת הפרשנות היא שכל תיבת זכר היא גם נקבה. לא עדיף ללכת לכיוןן הזה? לא עדיף להיות פחות יצירתיים? לא צריך לשבור את מילת המחוקק". כלןמר לפרש את לשון הסעיף כך שהוא מתייחס לשני המינים וגם זוגות גאים יכולו לאמץ.
רוזנברג נציג היועמ"שית מסביר את עניין טובת הילד: "חוק האומנה מאפשר במפורש אומנה אצל זוגות להטב. המסלול לאימוץ עובר דרך אומנה אך אין גשר נורמטיבי ביניהם כי חוק האימוץ לא מאפשר אימוץ להטב. יוצא שילד שהחל תהליך במשפחה בהורות להט"ב לא יוכל להשלים אותו".
חוק אימוץ ילדים קובע כי "אין אימוץ אלא על ידי איש ואשתו יחד". היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה כתבה כי "אכן קיים קושי לשוני בפרשנות המבקשת להחיל את סעיף 3 לחוק האימוץ על זוגות חד-מיניים". יחד עם זאת כתבה כי "לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, עיון מעמיק יותר מלמד כי לשון החוק יכולה לשאת פרשנות מרחיבה יותר המאפשרת אימוץ של ידועים בציבור, כמו גם של זוגות חד מיניים". כלומר היועצת אומרת כי בית המשפט יכול לפרש את החוק גם בצורה בה זוגות גאים כן יוכלו לאמץ.
עשרות אלפים במצעד הגאווה בת"א // צילום: משה בן שמחון
שר הרווחה יעקב מרגי מש"ס השיב בתחילת השבוע לאותה עתירה וכתב כי הוא מתנגד לאפשרות של אימוץ ילדים על ידי זוגות להט"ב. השר מרגי כי "הריני מתנגד לכל פרשנות שמאפשרת מסירת ילדים לאימוץ לזוגות חד מיניים וזאת מטעמים של טובת הילד".
כזכור, בממשלת בנט-לפיד ניסו שרי הרווחה והמשפטים כהן וסער לקדם את תזכיר החקיקה לשווין באימוץ. גם הממשלה ההיא כמו זו הנוכחית, הודיעה לבג"ץ שאין היתכנות פוליטית. הסיבה לכך הייתה שמפלגת רע"מ התנגדה.
בדומה לכך גם שר הבריאות לשעבר ניצן הורביץ הודיע לבג"ץ שאין היתכנות פוליטית לחוק שוויון בפונדקאות וביקש מבג"ץ לאפשר זאת. ובג"ץ עשה זאת. וכך כפי הנראה יקרה גם במקרה הנוכחי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו