יועץ בכיר למוחמד בן זאיד: "לא תהיה חזרה לאחור"

בריאיון מיוחד במלאת שנה לכינון היחסים עם האמירויות, מסביר היועץ ד"ר עלי אל־נועימי: "הורדנו את החומות ובנינו גשרים" • על הסכם העברת הגז לאירופה דרך ישראל: "בטוח שנגיע להסכמות"

טקס חתימת "הסכמי אברהם" בבית הלבן, בספטמבר 2020 , רויטרס
טקס חתימת "הסכמי אברהם" בבית הלבן, בספטמבר 2020, צילום: רויטרס

את הפעם הראשונה שבה פגשתי את ד"ר עלי אל־נועימי, לא אשכח לעולם. נישאים על כנפי ההיסטוריה שהתאפשר לנו לסקר מקרוב, היינו קבוצת חלוצים של עיתונאים ישראלים שליוותה את המשלחת הראשונה לאמירויות. ב־31 באוגוסט 2020, שבועיים בלבד לאחר הכרזת טראמפ על הסכמי אברהם, נחתנו באבו דאבי.

בערב הוזמנו לסיור בשלוחה האמירותית של מוזיאון הלובר. בין שלל הפריטים, נדהמתי לגלות שרידים של ספר תורה יהודי שנכתב בתימן במאה ה־15. בתום הסיור, עטופים בהכנסת אורחים חמה, חיכתה לנו ארוחת ערב. יד מכוונת דאגה להושיב בשולחנות העגולים, זה לצד זה, נציגים מהתקשורת המקומית, איתנו העיתונאים הישראלים. השיחה בינינו לבין חברינו החדשים, הייתה קולחת ומרתקת.

הדובר המרכזי והמרשים ביותר, שגם היה לו חלק בהסכמי אברהם, היה ד"ר אל־נועימי. כאז כן היום, מדהים לראות מאמין מוסלמי אדוק עטוי גלבייה לבנה, עומד בלב מדינה ערבית ומזהיר מפני סכנות האסלאם הקיצוני.

ד"ר אל־נועימי מחזיק בתואר יו"ר נציבות ההגנה של ועדת קשרי הפנים והחוץ של המועצה הפדרלית הלאומית. בפועל, אפשר להגדיר אותו כיועץ בכיר, ומי שדבריו משקפים את הלכי ארמון המלוכה של מוחמד בן זאיד.

ד"ר אל־נועימי, איי.אף.פי

אנחנו נמצאים שנה לאחר פריצת הדרך של הסכמי אברהם. האם באמירויות שבעי רצון?

"כן. אני מרוצה ממה שאני רואה. ההסכם היה הזדמנות לפתיחת דלתות, לא רק לישראל ולאמירויות, אלא גם לכל האזור. האמירותים קיבלו את השינוי בלב חם, בראש פתוח ובהערכה, וזה לא דבר קל. האזור נמצא אחרי יותר מ־70 שנה של סבל ועימות, ופתאום צריך לשים את העבר מאחור, לפתוח עידן חדש ולהאמין בשלום. אנחנו רואים את הישראלים בבתי המלון, בקניונים, רואים שאפשר לדבר איתם ולעבוד איתם, שאפשר להוריד את החומות, להתגבר על הפצעים ועל הקשיים שהפרידו בינינו ולבנות גשרים - זה ההישג הגדול".

עברנו בשנה הזו מבחנים, שביניהם העימות מול עזה.

"ראית מה אני כתבתי על המבצע?" הלכתי לבדוק. במאמר ב"ניוזוויק" התבטא אל־נועימי כך: "עלינו גם להילחם במלחמת התעמולה, זו שהישראלים הפסידו בה לחמאס בסיבוב הלחימה האחרון. ראיתי נרטיבים שגויים שמגיעים לא רק מהמזרח התיכון, אלא גם מהמערב. אחת מהטעויות הגדולות, שחוזרת על עצמה בתקשורת, היא התיאור כאילו עזה כבושה על ידי הישראלים. זה לא כך: עזה נשלטת על ידי חמאס. והעם הפלשתיני בעזה סובל בגלל חמאס, לא בגלל הישראלים. הגיע הזמן לשחרר את עזה, שנחטפה על ידי חמאס כדי לשרת מטרות איראניות". את הדברים האמיצים האלה כתב בכיר במדינה ערבית - לקרוא ולא להאמין.

אבל ברשתות החברתיות באמירויות הייתה ביקורת קשה על ישראל.

"זה רק צד אחד. הרבה אצלנו גינו את חמאס. גם בישראל היו אנשים נגד המלחמה, כך שלא זו האינדיקציה, אלא זה אומר מה שחלק מהאנשים באמירויות חושבים. נכון, קשה להתגבר על ההיסטוריה, אבל אנו רוצים לפתוח לאותם אנשים את העין הסגורה ולהראות להם דברים שהם לא ראו בארבעים או בחמישים השנים האחרונות".

מה חושבים בארצך על כך שישראל בוחנת מחדש את ההסכם להעברת גז מאיחוד האמירויות לאירופה דרך ישראל?

"תבין, היחסים שנבנים בינינו אינם פוליטיים ולא רק בין ממשלות. אלה יחסים כוללים בכל היבט. זה קשר נורמלי שהולך ונבנה. ברור שלפעמים יהיו קשיים והבדלים, אבל זה לא אומר שכשיש קונפליקט חוזרים אחורה. בכל מקרה לא חוזרים אחורה. יש דיון ודיאלוג, ואני יודע שהתקשורת תצייר את זה כמשבר. אבל לא. זו סוגיה אחת, ובסוף אני בטוח שנגיע להסכמות. אבל אני לא רוצה שהחברים הישראלים שלנו יחשבו שאם יש אי הסכמה על סוגיה אחת, זה מדרדר את היחסים. זה לא כך".

ד"ר אל־נועימי: "האמירותים קיבלו את השינוי בלב חם, בראש פתוח ובהערכה. האזור נמצא אחרי יותר מ־70 שנה של סבל ועימות, ופתאום צריך לשים את העבר מאחור"

 

בוא נדבר על סוגיות ביטחון. רק בשבוע האחרון, אצלכם באזור שתי תקריות של פגיעה בספינות, ואצלנו ירי טילים מלבנון לישראל. איך אתה תופס את האירועים האלה?

"הקהילה הבינלאומית צריכה לאכוף את החוק הבינלאומי כך שיהיו ביטחון ויציבות באזור. הפעולות האלה נעשות בכל האזור על ידי משמרות המהפכה והארגונים שבחסותם. זו הפרה של החוק הבינלאומי. הישראלים נהגו בחוכמה כשפנו לארה"ב, לבריטניה ולמדינות אחרות, והטילו על הממשלות האלה את האחריות לפעול. זו לא אחריות של הישראלים, אלא של העולם".

כיצד צריך להתייחס לאיראן, שמאיימת גם עליכם וגם עלינו, ובימים אלה נשיא חדש נכנס לתפקידו?

"הבעיה היא שהקהילה הבינלאומית לא מדברים בשפה אחידה בנוגע לאיראן. כאשר אנו מדברים עם חברינו האירופאים על הפולשנות ועל התוקפנות של איראן לתוך מדינות ערב, אנו שומעים שהם 'מבינים את הדאגות שלנו'. אבל איננו צריכים מישהו שיבין את הדאגות, אלא מישהו שיפעל לפי החוק הבינלאומי, ויגיב למי שמפר ריבונות של מדינות אחרות".

מה דעת האמירויות על כוונת ארה"ב לחזור להסכם הגרעין?

"יש לנו היסטוריה ברורה. האיראנים מעולם לא כיבדו את ההסכם ואת המחויבויות, בכל ההיבטים. הם רוצים להיות כוח עולמי, והפרו את החוק באירופה, כאשר במקרים רבים תמכו בפעולות טרור. כך שלחזור להסכם ההוא כפי שהיה לא יפתור את הבעיה ".

ראש המל"ל לשעבר, מאיר בן־שבת בביקור בבחריין, רויטרס

אתה מתריע שנים רבות מפני האחים המוסלמים. מה הבעיה איתם?

"האחים המוסלמים חטפו את האסלאם. הם משתמשים בדת כדי לקדם מטרות פוליטיות. ארגונים כמו אל־קעידה, בוקו חראם, דאע"ש ואחרים קשורים לאחים המוסלמים. אבל זה לא אסלאם, ולא משרת האינטרסים של המוסלמים בעולם. במקום שהדת תאחד את כל בני האדם, הם פיתחו נרטיב של שנאה".

לגבי האחים המוסלמים, האם זו טעות שבממשלה החדשה כאן בישראל יש מפלגה שהיא למעשה משויכת אליהם?

"לא. לכל מדינה יש את סדר העדיפויות שלה. אבל אני בטוח שהם באו לאחר שקיבלו את זה שהם אזרחים ישראלים והם נשבעים לשרת המדינה שלהם, וזה צעד בכיוון הנכון".

לסיום, מה אתה מצפה שיקרה ביחסים בין ישראל לאמירויות בשנה הקרובה?

"אני רואה התקדמות. יש לנו כבר סטודנטים ראשונים מהאמירויות שלומדים בישראל, ואחרי שיוסרו הגבלות הקורונה יהיו עוד הרבה שיתופי פעולה. זה אולי לא יקרה בחודשים הקרובים, אבל אני בטוח שעוד מדינות יצטרפו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר