תוצאות מטרידות: זיהום אוויר הורג יותר מעישון ותאונות דרכים יחד. על פי דוח שפורסם השבוע על ידי אוניברסיטת שיקגו, כ-8.1 מיליון בני אדם מתים מדי שנה כתוצאה מזיהום אוויר - כ-22,000 איש ביום.
הממצאים מראים כי זיהום האוויר מקצר את תוחלת החיים הממוצעת בעולם בכשנתיים. בערים מזוהמות במיוחד, כמו ניו דלהי, התושבים עלולים לאבד עד 12 שנות חיים. הדוח מציין כי הפחתת רמות הזיהום לסטנדרטים של ארגון הבריאות העולמי (WHO) עשויה להוסיף 1.9 שנים בממוצע לתוחלת החיים של כל אדם בעולם.
עופר נידם, מומחה לזיהום אוויר, מסביר: "החומרים המזיקים הנישאים באוויר חודרים לריאות ולמערכת הדם, פוגעים בתפקוד מערכות הגוף וגורמים למחלות כרוניות קשות כמו סרטן ריאות, מחלות לב וכלי דם ואסתמה. הנתונים החדשים מבהירים שהמצב חמור ממה שחשבנו. בכל יום מתים כ-22 אחף בני אדם בגלל אוויר מזוהם".
ההשלכות הכלכליות של זיהום האוויר מדאיגות לא פחות. דוח נוסף מעריך את העלות השנתית בכ-8.1 טריליון דולר, עם אובדן של כ-1.2 מיליארד ימי עבודה בשנה, בעקבות מחלות הקשורות לזיהום."העלויות הכלכליות הן בלתי נתפסות", מתריע נידם. "אם לא נפעל כעת, המספרים הללו רק ימשיכו לעלות. זו לא רק שאלה של בריאות הציבור, אלא גם של הישרדות כלכלית וחברתית".
עם זאת, יש גם סיבות לאופטימיות. מדינות כמו סין וארצות הברית הצליחו להאריך את תוחלת החיים של אזרחיהן בעד שנתיים בזכות שיפור באיכות האוויר.
"באמצעות מדיניות מחמירה והשקעה בטכנולוגיות נקיות, הצליחו סין וארה"ב להפחית באופן משמעותי את רמות הזיהום," מציין נידם. "זה מוכיח שאפשר לשנות מציאות – השאלה היא אם נצליח לאחד כוחות ולפעול בזמן להציל את הדורות הבאים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו