כשבוע וחצי לאחר שהרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, הודיע באיחור רב מידי על התפטרותו, הודיעה הערב (מוצ"ש) לשכת ראש הממשלה כי הרמטכ"ל הבא של צה"ל יהיה אלוף (במיל') אייל זמיר, שנחשב למועמד המנוסה והמתאים ביותר לתפקיד.
זמיר, קצין וג'נטלמן, איש בעל יושרה ושכל ישר, הוא הבחירה הנכונה, הטבעית, והמתבקשת לשיקום הצבא בעת הזו, לאחר חודשי לחימה ארוכים, ובמציאות אסטרטגית מורכבת.
זמיר בן ה-59 נולד באילת לשלמה ז"ל ויפה, הבכור מבין שלושה אחים. הוא נשוי לאורנה, ואב לאורי, מ"פ בשריון, רוני, קצינת מבצעים במיל' בסיירת גולני, ואיתי, תלמיד תיכון. הוא בוגר הפנימיה הצבאית לפיקוד, והתגייס ב-1984 לחיל השריון.
בתחילת שירותו היה מפקד ברצועת הביטחון בדרום לבנון, ובהמשך, כמפקד חטיבה 7, הוביל שורה של מבצעים התקפיים ברצועת עזה. באינתיפאדה השנייה לחם ביהודה ושומרון, ובמבצע "חומת מגן" פיקד כמח"ט שריון על כיבוש העיר ג'נין והקסבה, וטיהורה ממחבלים.
פרש מצה"ל לאחר ההתמודדות מול הלוי
בשנת 2012 הועלה לדרגת אלוף, וכיהן בתפקיד המזכיר הצבאי לממשלה, בין השאר במבצע "צוק איתן". בין השנים 2015 ל-2018 שימש כמפקד פיקוד הדרום, ולאחר מכן, עד 2021, סגן הרמטכ"ל. לאחר שהפסיד בהתמודדות להלוי, פרש מצה"ל, ומשנת 2023 הוא מכהן כמנכ"ל משרד הביטחון. למעשה, הוא יהיה הרמטכ"ל השריונר הראשון מאז דוד אלעזר (דדו), רמטכ"ל מלחמת יום הכיפורים, שנחשב למצביא דגול חרף הכישלון החריף באותה המלחמה.
כמנכ"ל משרד הביטחון, היה אלוף (במיל') זמיר שותף לרבות מהערכות המצב האסטרטגיות, השמיע דעות ייחודיות, וכחלק מתפקידו דאג לכך שהמלאים של צה"ל לא יסתיימו, למרות אמברגו נשק מצד מספר מדינות. הוא צפוי להביא עימו לתפקיד ראייה אסטרטגית רחבה, שאין ספק שניחן בה, ועמדות שאינן בהכרח עולות בקנה אחד עם העמדות הרווחות במטה הכללי של צה"ל כיום.
זמיר נחשב למועמד הטבעי לתפקיד. הוא הקצין המנוסה ביותר שהתמודד לתפקיד, ותפקידיו בשנים האחרונות הקנו לו ראייה רחבה של המערכת הצבאית, המדינית, הכלכלית והבינלאומית.
את המערכת המדינית, וקשרי הצבא והמערכת המדינית, הוא מכיר היטב לאחר ששימש מזכירו הצבאי של ראש הממשלה; את המערכת הכלכלית מתוקף תפקידו כסגן רמטכ"ל ומנכ"ל משרד הביטחון; ובמערכת הבינלאומית התחכך בשנתיים האחרונות לא מעט בתפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון. מינויו לתפקיד נחשב כמעט לקונצנזוס, בין היתר גם משום שלא היה חלק מהמערכת הצבאית בשבעה באוקטובר, כך שכתמי האסון הנורא ההוא, שעם השלכותיו נתמודד לעוד שנים רבות, לא דבקו בו.
הוא ולא אחר
לו היו ראש הממשלה ושר הביטחון בוחרים באחד המועמדים האחרים לתפקיד, לא מעט גבות היו מתרוממות.
צה"ל צריך עכשיו את האדם הטוב ביותר והמתאים ביותר, שישקם את הצבא, יבנה מחדש את כוחות לאיומים המתפתחים, ויצעיד אותו קדימה. למעשה, ולהבדיל, מינויו מזכיר את ההחלטה למנות את גבי אשכנזי לרמטכ"ל לאחר דן חלוץ, שהתפטר לאחר מלחמת לבנון השנייה.
אשכנזי גם הוא פרש מצה"ל ושימש מנכ"ל משרד הביטחון, עד שנקרא שוב לדגל. זמיר מתמנה לתפקיד רמטכ"ל צה"ל בתקופה היסטורית, לאחר חודשי מלחמה ארוכים. הוא מביא איתו תפיסות חדשניות לבניין כוח, וסבור כי אחד האתגרים המרכזיים של צה"ל כיום הוא סוגיית כוח האדם. מינויו לתפקיד בעת הקריטית הזו צפויה לייצב את הספינה, וניתן גם להניח שתגרור אחריה פרישות נוספות של אלופים שמחדל השבעה באוקטובר נגע בהם. מנגד, זמיר סבור כי בצה"ל יש קצינים מצוינים שניתן לקדמם כדי להצעיד את הצבא קדימה.
תפיסת "מנגנון הטרור"
במאמר ב'מערכות' ב-2007 כתב: "כל 'שרשרת המזון' הטרוריסטית, לרבות ההנהגה הרוחנית שלה, היא חלק ממנגנון הטרור ולכן כל הנכללים בה הם מטרה לגיטימית במלחמה נגד הטרור... מבחינה מוסרית אי אפשר שלא להפנות אצבע מאשימה גם כלפי אוכלוסיה אזרחית שמשמשת תשתית ונותנת גיבוי ועידוד למעשי האלימות".
כשפרש מתפקיד סגן הרמטכ"ל, אמר בנאום הפרישה שלו: "מערכות עשויות להתפתח באופן בלתי צפוי, או בעצם הבלתי צפוי הוא הצפוי שלנו. ולכך עלינו להיות ערוכים... בעיניי צה"ל נמצא על סף גודל הסד"כ המינימאלי מול איומים מורכבים מאלה שחווינו בשנים האחרונות".
"אנחנו בידיים טובות"
לאחר ההודעה על מינויו של זמיר לרמטכ"ל אתמול, נשמעה אנחת רווחה בקרב לא מעט בכירים בצה"ל. "אנחנו בידיים טובות", אמרו בכירים בצבא. "זמיר הוא אדם מקצועי, ישר, טוב לב, דוגמה ומופת. והכי חשוב, יעשה סוף-סוף סדר".
הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, פרסם הודעה לפיה הוא מברך את זמיר על בחירתו. "בשבועות הקרובים נשלים העברת פיקוד מקצועית ואיכותית על צה"ל", הבטיח. החילופים צפויים להתקיים ב-6 במרץ, בעוד קצת יותר מחודש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו