עסקה עשויה להיות חבל הצלה לחמאס, אך גם הזדמנות גדולה לישראל

הנטייה לראות בעסקה משום כניעה היא מוטעית • זהו למעשה "הניצחון המוחלט" האמיתי: החזרת מסה של חטופים, אפשרות לצה"ל לפשוט על כל מקום ברצועה ושקט גם בגבול הצפון

עמית שאבי/אי.פי
נתניהו וסינוואר. צילום: עמית שאבי, אי.פי

הפסגה שתתכנס היום (חמישי) בדוחא, קטאר, איננה תחנה אחרונה בדרך לעסקה, אלא ראשיתו של מסע ארוך, רווי מהמורות, שבסופו עשוי להניב כמה דיבידנדים. המרכזי שבהם הוא השבת עשרות חטופים חיים, אבל לצידו גם הפסקת אש ממושכת שתאפשר לישראל לבצע הערכה מחדש בכל הגזרות כדי שתוכל להתכונן להמשך המערכה.

הנטייה לראות בעסקה משום כניעה היא מוטעית מכמה טעמים. הראשון שבהם מוסרי: החטופים הופקרו ב-7 באוקטובר, וישראל מחויבת להשיבם. זה הניצחון המוחלט היחידי, ואם ישראל לא תעשה כן היא גודעת את החוזה הבסיסי ביותר בין האזרח לארצו, ומשגרת מסר לאזרחיה ולחייליה שהם עלולים להיות מופקרים בעתיד.

ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר, צילום: אורן בן חקון

הטעם השני הוא מעשי: אין לישראל דרך טובה יותר מעסקה להשיב הביתה מסה של חטופים. עשרה חודשי ניסיון לימדו שמבצעי שחרור הרואיים מחזירים מעט חטופים, ועסקה יכולה להשיב הרבה חטופים. גרוע מכך, ההמתנה למודיעין שיאפשר הזדמנות מבצעית אורכת זמן, שבמהלכו נהרגים חטופים (כפי שתעיד הודעת חמאס משלשום, שטרם אושרה, על כך שאחד החטופים נרצח בידי שוביו ושתי חטופות נפצעו בתקיפת צה"ל). ממילא גם חמאס מפיק לקחים מכל מבצע כזה, ומגביר את האבטחה סביב החטופים כדי להקשות על שחרורם.

הטעם השלישי הוא מבצעי: כל גורמי הביטחון קובעים בתוקף שהעסקה לא תגביל את פעולת ישראל בעתיד. חמאס נגרס בעזה, ותעיד על כך הקלות שבה צה"ל פושט על כל נקודה ברצועה ופועל בה. מה שלקח בעבר שבועות - לוקח כיום ימים, ומה שדרש חטיבות מתבצע כעת על ידי פלוגות. הפסקת האש אמנם תאפשר לחמאס שהות מסוימת להתארגנות, אבל בסיומה יוכל צה"ל לשוב ולהילחם.

הטעם הרביעי והאחרון הוא אזורי: הפסקת אש בדרום תוביל להפסקת אש גם בצפון (כפי שכבר הצהיר חסן נסראללה) ובסבירות גבוהה גם בגזרות האחרות. צה"ל יוכל לרענן את הכוחות ולשקם את הרק"מ והאמל"ח, ולהתכונן להמשך הדרך. למדינה זאת תהיה הזדמנות מצוינת לשקם את האזורים שנפגעו בצפון ובדרום, ואולי גם להשיב את מרבית האוכלוסייה לביתה, ולאושש גם את הכלכלה ואת תדמיתה הבינלאומית המרוסקת של ישראל.

שחרור חטופים בעסקה הראשונה. תהיה עסקה גם הפעם?, צילום: אי.פי

ההסכם המוצע אינו נטול סיכונים. צודק מי שרואה בו חבל הצלה מסוים לחמאס, ובעיקר למנהיגו יחיא סינוואר. אבל זה חבל הצלה קצר וזמני מאוד: סינוואר יחוסל כשתתאפשר הזדמנות לעשות זאת. וגם כשיחוסל, חמאס לא ייגדע וימשיך להתקיים כתנועה עממית רחבה, שתצמיח בוודאי הנהגה חדשה – מדינית וצבאית. המערכה מולה תימשך שנים ותדרוש משאבים רבים, אולם מרגע שעניין החטופים יוצא מהמשוואה תהיה ישראל חופשית יותר לפעול.

מחלוקת בצמרת

אבני הנגף העיקריות בהסכם הן, כצפוי, המשך שהות צה"ל בציר פילדלפי ובמסדרון נצרים, וזהותם של האסירים הפלשתינים שישוחררו ויעד השחרור שלהם. עניין פילדלפי סיפק גם אתמול הצצה למחלוקת בצמרת הישראלית: בעוד ראש הממשלה נתניהו מתעקש שצה"ל יישאר בציר, אמר הרמטכ"ל במהלך ביקור ברפיח שצה"ל יידע לפעול בו גם מבחוץ. זה אינו ויכוח סמנטי, וגבולות הגזרה בו יכריעו במידה רבה את עתיד העסקה.

כך גם בדיון סביב השהייה במסדרון נצרים. הדרישה שמציג נתניהו – שצה"ל לא ישהה במסדרון אבל יתבצע בידוק של השבים מדרום הרצועה לצפונה – היא מורכבת עד בלתי אפשרית לביצוע, ותדרוש זמן היערכות ממושך שעלול לעלות בחיי חטופים. ישראל תוכל להתגמש גם בה, בידיעה שיתאפשר לה לחדש את הלחימה בתום 42 הימים שהוקצו לשלב הראשון (ובהנחה שלא יהיה שלב שני).

ימשיכו בדוחא, בירת קטאר. העסקה תצא משם?, צילום: GettyImages

סביר שעניין זהות האסירים שישוחררו ויעד השחרור שלהם יעוררו לא מעט מחלוקות, אבל יחסית ניתן יהיה לפתור אותו בקלות. הציבור הישראלי יבלע בוודאי את העובדה שהשבת חטופים תחייב שחרור אסירים כבדים, והאתגר העיקרי שצפוי לנתניהו יהיה בממשלה שלו – ובעיקר באגף הימני שלה, כשמנגד הוא זוכה לתמיכה גורפת מצד המפלגות החרדיות.

הפסגה היום מאפשרת הצצה גם לחוסר האמון בצמרת הישראלית, כאשר נתניהו שוב מצמיד לצוות המו"מ את יועצו המדיני אופיר פאלק כמעין משגיח כשרות מטעמו. נתניהו הביע לא פעם בשבועות האחרונים את חוסר שביעות רצונו מהצוות, ואם הפסגה הנוכחית תיכשל - כדאי שישקול להפקיד את המו"מ בידי אנשים שבהם הוא נותן אמון רב יותר.

עניין אחר הוא ניסיונה של איראן לנכס לעצמה את הסוגיה הפלשתינית ואולי גם את "הצלתה" של עזה. הימנעותה עד כה מתגובה על חיסולו של איסמעיל הנייה קשורה בהיערכות מבצעית מורכבת, אבל גם מרצונה להפוך לפטרונית הרשמית של חמאס. על ישראל לוודא שלאיראנים אין דריסת רגל בפסגה או בתוצאותיה, גם אם הדבר יעלה בהתמודדות צבאית צפויה מולה ומול חיזבאללה - שגם הוא טרם הגיב על חיסולו של מפקדו הצבאי, פואד שוכר, ואפשר שימתין עד שיובררו תוצאות הפסגה בדוחא כדי להחליט על עיתוי והיקף התגובה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר