עורך דין יניב ערבה צלם: אלדד מאסטרו

עו”ד יניב ערבה: “אני מאמין בהידברות ובפתרון מחלוקות בהסכמה”

למאבקי גירושין בין בני זוג יכולה להיות השפעה הרסנית - במיוחד כאשר לצדם של בני הזוג החווים קושי רב, ישנם גם הילדים אשר עבורם התדיינות משפטית ממושכת בין הוריהם, יכולה לפגוע מאוד בתחושת הביטחון והיציבות שלהם

בשיתוף עורך דין יניב ערבה

הליך יישוב סכסוך – מהפכה בדיני המשפחה

בשל טבעו של הליך הגירושין, בחר המחוקק עוד בשנת 2016, ליצור הליך חדש אשר נועד להקל על סכסוכים משפטיים בין בני משפחה בכלל ועל הליכי גירושין בפרט ושמו בקשה ליישוב סכסוך.

בטרם מתנהל דיון בבית דין רבני או בביהמ”ש לענייני משפחה, על המעוניין להתגרש להגיש בקשה ליישוב סכסוך.

הליך ישוב הסכסוך מטרתו העיקרית היא לאפשר לכם בני הזוג/ההורים ליישב את הסכסוך ביניכם על דרך הגישור בהסכמה ובדרכי שלום ולצמצם את הצורך בקיום התדיינויות משפטיות מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך.

לאחר הגשת הבקשה תוזמנו לפגישת מידע, היכרות ותאום ביחידת הסיוע אשר ליד ביהמ”ש/ביה”ד (פגישת מהו”ת) ויוצע לכם להמשיך בניסיון ליישב את הסכסוך ביניכם בהסכמה, לרבות באמצעות גישור.

כבר משלב ראשוני זה, נדרשים אתם למלוא המידע המשפטי, הליווי והתמיכה על מנת לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורכם ועבור בני משפחתכם.

אני מאמין בהידברות ובפתרון המחלוקות בהסכמה ואולם, חשוב כי תהליך זה יהיה לאחר שאתם בטוחים כי פרוסה בפניכם התמונה בכללותה ויש בידיכם הכלים והמידע ליתן מענה, לכל הפחות, לשאלות הבאות:

  1. האם ההחלטה להיפרד גמלה בלב שניכם?
  2. האם שניכם מעוניינים ביישוב המחלוקות בהסכמה?
  3. האם ידוע לכם מה רצונם של הילדים ומה טובתם בתוך התהליך ולאחריו?
  4. האם בידיכם התמונה הכלכלית המלאה?

מנסיוני, ככל שיש בידיכם מענה למרבית השאלות הנ”ל (גם אם לא באופן מלא, בתוך הסערה שאתם חווים בשלב זה), יהא בכך כדי לאפשר לכם לראות את התמונה בכללותה, להתרכז בעיקר, ולאגור כוחות להליך יישוב הסכסוך בהסכמה.

על פי תפיסתי, על בני הזוג להיות מסוגלים לראות את התמונה בכללותה והסכם פרידה/גירושין אמור לתת מענה הולם לרצונותיכם וטובתכם אולם, על פי השקפת עולמי, הסכם אשר לא ישכח לרגע את “האנשים הקטנים”-ילדיכם רצונם וטובתם.

ואולם, חשוב לדעת כי הליך יישוב סכסוך בהסכמה מושתת על תום לבם וכוונותיהם הכנות של שני בני הזוג ועל כן,  בכל שלב ושלב של הליך יישוב הסכסוך בהסכמה, יש לבחון האם בן/בת הזוג שלכם אכן פועל/ת בתום לב וכוונותיו/ה להסכם כנות או שמא מנצל/ת הוא/היא לרעה את הליך יישוב הסכסוך, על מנת להשיג יתרון משפטי ו/או כלכלי ו/או אחר.

ניצול לרעה של הליך יישוב סכסוך

במידה ובן/בת הזוג שלכם אכן מנצל לרעה את הליך יישוב הסכסוך, אני אמליץ להפעיל את החריג לכלל האוסר פניה לערכאות בזמן ישוב הסכסוך – ולפעול בהקדם בהגשת בקשות לסעדים זמניים או דחופים אשר נועדו, ככלל, למנוע מצב שבו הגשת הבקשה לישוב סכסוך עלולה לגרום לשינוי המצב הקיים ולעיתים לנזק בלתי הפיך לכם ו/או לילדיכם.

פרידה היא חוויה קשה ומטלטלת לבני הזוג – קל וחומר לילדינו, בין אם היא נעשתה ביוזמת צד אחד, בהסכמה הדדית או ביוזמת הצד שני. ועל כן, החובה עלינו מחד לעשות כל שביכולתנו על מנת ליישב את מחלוקותינו בדרכי נועם ובהסכמה ומאידך, להבטיח כי לא יעשה שימוש לרעה בהליך זה על ידי בן/בת הזוג שלנו.

*הכותב, עורך דין יניב ערבה, נשוי ואב לשלושה ילדים, בעלים של משרד עריכת דין בפרדס חנה-כרכור המתמחה מזה כ-20 שנים בתחום משפחה וירושה.

בשיתוף עורך דין יניב ערבה