עתירה לבג"ץ: "להפחית את הצפיפות בבתיה"ח הפסיכיאטריים"

איגוד הפסיכיאטריה יפנה אל ביהמ"ש העליון, בדרישה לשפר את התנאים בבתי החולים לבריאות הנפש • ד"ר צבי פישל: "המטופלים מופלים ומוזנחים" • משרד הבריאות: "העתירה התייתרה והפכה לא אקטואלית"

בשורה למערכת בריאות הנפש. מחלקה פסיכיאטרית. לצילום אין קשר לידיעה , גדעון מרקוביץ' (ארכיון)
בשורה למערכת בריאות הנפש. מחלקה פסיכיאטרית. לצילום אין קשר לידיעה, צילום: גדעון מרקוביץ' (ארכיון)

"חייבים להוריד את הצפיפות בבתי החולים הפסיכיאטריים בארץ. לא צריך להיות מומחה כדי להבין שאם אתה דוחס הרבה אנשים עם בעיות נפשיות בחלל קטן ובתנאים לא טובים, אז לא יהיה שם טוב. כשנמצאים כמה חולים בחדר צפוף, קורות תופעות קשות של אלימות". כך אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ ב־8 בדצמבר בוועידת החוסן הנפשי של "ישראל היום".

פיוז'ן

בתשובה לשאלת החתום מעלה על הטענות של הפסיכיאטרים ואחיות בריאות הנפש כי המחלקות הפסיכיאטריות בישראל הפכו ל"שדה קרב", שנפגעים בו גם המטופלים וגם הצוות הרפואי, הוסיף שר הבריאות כי "חייבים להביא כסף למערכת לטובת הגדלת מספר המיטות, וצריך לשים על סדר היום הלאומי את המערכת הפסיכיאטרית במקום גבוה יותר".

האמירות החשובות של הורוביץ מגיעות לבית המשפט העליון, בעקבות כוונת איגוד הפסיכיאטריה בישראל, המאגד כ-1,000 פסיכיאטרים, להציג אותן במסגרת הדיון שיתקיים מחר בעתירה שהגיש האיגוד בחודש מאי נגד שר הבריאות, בדרישה להגדלת שטח האשפוז והמחיה של כ־4,000 מטופלי הנפש המאושפזים בבתי החולים הפסיכיאטריים.

שר הבריאות הורוביץ ופרשן "ישראל היום" רן רזניק בוועידה, צילום: גדעון מרקוביץ'

בעתירת האיגוד שהוגשה, משרד הבריאות מתבקש לקבוע שטח מחיה הולם לאשפוז הפסיכיאטרי, להכין תוכנית שתקבע את דרכי הפעולה להשגת שטח המחיה ההולם, ולקבוע לוח זמנים בטווח סביר למימוש התוכנית על ידי משרד הבריאות. העתירה הוגשה על ידי עו"ד אפרת גלר־ניצן, מהקליניקה לקידום הזכות לבריאות באוניברסיטת רייכמן שבהרצליה.

כפי שנכתב בעתירה: "האוכלוסייה המגיעה לבתי החולים ולמחלקות הפסיכיאטריות אינה בעלת חוסן נפשי, ומושפעת מאופן קבלת הטיפול ואיכותו. כך, לשטח המחיה יש השפעה ישירה ועקיפה על תהליך החלמת המאושפזים במערך הפסיכיאטרי. בעיית מרחב המחיה של המאושפזים ידועה למשרד הבריאות כבר שנים ארוכות, אך לא נעשתה כל בניית תוכנית ממשלתית להתמודדות עם המשבר".

העותרים מציינים כי לפי התוכניות של משרד הבריאות, במחלקות הפסיכיאטריות גודלו של חדר אשפוז זוגי עומד על 16 מ"ר, ושל חדר למטופל אחד 10 מ"ר, אך "תוכניות אלה לא מיושמות בשטח".

הפסיכיאטרים מתריעים בעתירה כי "צפיפות היא המשתנה הסביבתי המשמעותי ביותר, והיא הוכחה כקשורה להתנהגות אלימה במחלקות פסיכיאטריות. היא חושפת את החולה הפסיכיאטרי למצבי דחק, עומס, גירויים והיעדר פרטיות".

ד"ר צבי פישל, היו"ר היוצא של האיגוד הפסיכיאטרי, אמר ל"ישראל היום": "מטופלי בריאות הנפש סובלים זה שנים רבות מסטיגמה, מאפליה ומהזנחה. הביטוי העיקרי לכך הוא תנאי הצפיפות הבלתי נסבלים בחדרי האשפוז בבתי החולים הפסיכיאטריים. אנו מבקשים את סיוע בית המשפט באמירה החד־משמעית: לא עוד".

בתשובת משרד הבריאות לעתירה נכתב: "אין מחלוקת בצורך לשפר את המחלקות הפסיכיאטריות. אולם, לאחר שהממשלה כבר החליטה להקצות משאבים משמעותיים לבריאות הנפש, בנקודת הזמן הנוכחית - העתירה התייתרה והפכה לא אקטואלית, ויש לאפשר למשרד לממש את התוכניות שהוחלט עליהן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר