כשנה וחצי לאחר שהחל המתווה לקיצור התורנויות בנות 26 שעות של המתמחים בפריפריה ולקראת השלמתו, כ-30 רופאים בכירים - ראשי האיגודים המקצועיים בהסתדרות הרפואית קוראים לביטולו. לטענתם קיצור התורנויות גורם ל"פגיעה ישירה ומיידית בחולים, ופגיעה מתמשכת ומשמעותית באיכות ההכשרה הרפואית".
לאחרונה הודיע משרד הבריאות שלא ירחיב את המשך המתווה לבתי החולים במרכז לעת עתה. אך הוא יימשך בפריפריה.
נזכיר שלאחר מאבק של יותר מעשור, קיצור התורנויות של המתמחים יצא לדרך בספטמבר 2023. מתמחים בבתי החולים בפריפריה עברו לעבוד במתכונת מקוצרת של 19-21 שעות תורנות במקום 26 שעות. הקיצור החל במחלקות פנימית, גריאטריה ורפואה דחופה בעשרה בתי חולים בפריפריה.
במרץ 2024 נוספו למתווה גם מחלקות נוירולוגיה, דימות, פסיכיאטריה, אונקולוגיה שיקום ועוד. בינואר האחרון הושלם השלב האחרון של קיצור תורנויות המתמחים גם במחלקות הילדים.
הפתרון – הוספת תקנים
"מתווה קיצור תורנויות המתמחים במחלקות הפנימיות בבתי חולים בפריפריה, כצפוי, נוחל בימים אלו כישלון מהדהד. הכתובת הייתה רשומה על הקיר והכישלון היה מועד מראש", כותבים הרופאים בהם פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, פרופ' ירון בר לביא, יו"ר האיגוד לטיפול נמרץ, פרופ' יסמין מאור, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ואחרים. "המצב במחלקות בהן נערך פיילוט קיצור התורנויות, אינו טוב בלשון המעטה, הן מבחינת השירות הרפואי הניתן למטופלים, והן מבחינת מסלול ההתמחות ואיכותה".
"המהלך נולד בחטא, ומחייב נסיגה ממנו וביטולו. הדרך הנכונה להקל על העומס של המתמחים בשעות התורנות, אינה הגעה לעבודה ב- 4 אחה"צ, אחרי יום סידורים או עבודה בבית, אלא הוספת תקנים - הוספת תורן שני במחלקה. אנו קוראים לבטל את המתווה בפריפריה, שמערים קשיים על המערכת, לדאוג לתוספות תקנים ולאיושם, ולתכנון תוכנית התמחות מעודכנת".
לטענת הרופאים הבכירים היציאה למתווה הייתה תוצאה של "לחץ מתמשך מצד חלק מהמתמחים ודעת קהל, שהכוונה על ידי קמפיין תקשורתי ופוליטיקאים בכירים, שלא הכירו את העובדות המדויקות מקרוב", אמרו והוסיפו כי גם המתמחים עצמם מבקשים לסגת מהמתווה.
הרופאים מזהירים עוד כי "אי נוכחות המתמחים בשעות הבוקר, שהן החשובות והמרכזיות בפעילות הרפואית, היא פגיעה ישירה ומידית בחולים, ופגיעה מתמשכת ומשמעותית באיכות ההכשרה הרפואית".
"חסרים ניסיון חיוני"
לפני כשבועיים פרסמו עשרות מנהלי מחלקות פנימיות בבתי החולים בפריפריה בהם החל מתווה קיצור התורנויות התריעו כי קיצור שעות התורנות פוגע במטופלים ובהכשרת הרופאים.
לטענתן "המתמחים לא נמצאים בשעות הפעילות והעשייה העיקריות במחלקה, מתקשים לרכוש מיומנויות ניהול חולים וחסרים ניסיון חיוני בניהול מקרים מורכבים". עוד הזהירו כי בעקבות כך הם נאלצים להתפשר בבניית תוכנית הלימוד לסטודנטים ובעיקר התריעו כי ישנה פגיעה במטופלים במחלקות הפנימיות בפריפריה "הקיצור מביא לטיפול רפואי מקוטע ולא מספק ולהגדלת העומס".
מארגון הרופאות והרופאים המתמחים נמסר בתגובה: "אין עוררין על כך שמערכת הבריאות רוויה מצוקות ומורכבויות. ניסיון לקשור בין בעיות מערכתיות ותיקות לבין קיצור התורנויות, הוא טעות מיסודו שכן יש לתקן את העוולות ולא להוסיף חטא על פשע".
"המחסור בכוח אדם, העומס על הצוותים, והקושי באיוש תקנים הן בעיות היסטוריות, שצריך לטפל בהן ברמה הלאומית אבל הניסיון לכרוך בינן לבין קיצור התורנויות הוא לא רלוונטי ומסיט את הדיון מהבעיות האמיתיות, המחייבות טיפול אמיתי והקצאת משאבים. הטענה כי תורנויות של 26 שעות הן 'הכרחיות להכשרה איכותית' היא משוללת כל בסיס מדעי ולהיפך, מחקרים רבים מוכיחים כי עייפות פוגעת ביכולת הלמידה. רופא ערני לומד טוב יותר מרופא מותש אחרי 26 שעות ערות".
לדבריהם, הפתרון המוצע לא באמת ישים. "ובכל מקרה, תורנויות של 26 שעות חייבות להיעלם מן העולם. זו לא תצורת עבודה אנושית ובוודאי שלא צריך למצוא פתרונות כדי לשמר ולהנציח אותה, אלא בדיוק להיפך: להתאים את התורנות לשיטת העבודה החדשה. להתאים את ההכשרה לשיטת העבודה החדשה ולהתאים את האופן שבו פועלות המחלקות- כולל באמצעות כלים טכנולוגיים ייעודיים. אנו קוראים לראשי האיגודים להפסיק לפעול נגד המתמחים ולהירתם למאמץ משותף לשיפור תנאי העבודה וההכשרה של הדור הבא של הרופאים בישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו