דרך מפתיעה לצמצום פיגמנטציה וקמטים: הפעולות שכולנו עושים גם בחורף – ועדיף להימנע מהן

אזהרה: התנור החורפי שלכם עלול לגרום לנזק בלתי הפיך • ד"ר מוניקה אלמן מסבירה כי השהייה הממושכת ליד מכשירי החימום בבית מובילה לשחרור מוגבר של מלנין ולהופעת כתמים כהים בעור, במיוחד ברגליים • "חום התנור גורם לשינויים בעור... שבסופו של דבר עלול ליצור יותר פיגמנטציה", היא מזהירה • כל מה שכדאי ולא כדאי לעשות

פיגמנטציה עלולה להופיע גם בימי החורף הקרים , GettyImages
פיגמנטציה עלולה להופיע גם בימי החורף הקרים. צילום: GettyImages

בתקופה האחרונה החורף מורגש היטב ברחובות ובבתים בארץ, ולא מעט ישראלים נעזרים בתנורי חימום. אלא שכעת ד"ר מוניקה אלמן, מומחית לרפואת עור והמנהלת הרפואית של מכבי אסתטיקה, מסבירה כי פיגמנטציה עלולה להיווצר גם בימי החורף הקרים – כאשר תנורים מסוימים עלולים לעודד זאת.

"חום התנור גורם לשינויים בעור ושחרור מוגבר של מלנין", צילום: GettyImages

"פיגמנטציה הוא תהליך ביולוגי בגוף, שבמסגרתו מיוצר פיגמנט המלנין. המלנין מיוצר על ידי תאי מלנוציטים, הממוקמים בשכבה התחתונה של האפידרמיס", מסבירה ד"ר אלמן. "למעשה, זוהי מולקולה שמספקת את הצבעים השונים של העור והשיער, ויש לה תפקיד בהגנה על העור. לכן, כאשר קיים מצב של ייצור ותפוצה לא אחידים או מוגברים של פיגמנט המלנין בעור, תיווצר פיגמנטציה".

להתרחק ממקורות חום ישירים, להקפיד על מסנן קרינה

לדברי ד"ר אלמן, ישנם שלושה סוגים שונים של פיגמנטציה: "הראשון הוא פיגמנטציה סולארית, שנגרמת מחשיפה לשמש או למקורות חום ויוצרת הפרשת מלנין בעור, אשר אמור להתמודד עם השפעת קרני השמש. כאשר אין בגוף הפרשה סימטרית של המלנין, נוצרים כאמור כתמים כהים בנקודות מסוימות בעור, כאשר באחרות לא".

שנית, ישנה פיגמנטציה הורמונלית המתבטאת ככתמי גיל. "הורמונים משחקים תפקיד מרכזי בהפקת המלנין, כאשר הם מציגים תוצאה של שינוי הורמונלי שמתרחש בגוף, בעת ההזדקנות הטבעית", המומחית מסבירה.

התנור החורפי שלכם עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעור, צילום: GettyImages

"לבסוף, קיימת גם פיגמנטציה דלקתית – כאשר יש תזונה לקויה, חוסר בוויטמינים, פצעי אקנה או נטילת תרופות מסוימות, יכולה להיווצר פיגמנטציה בעור".

אז איך נגרמת פיגמנטציה בחורף?

"ימי החורף הקרים והאוויר היבש גורמים לנו, באופן טבעי, לשהות בחללים המחוממים על ידי תנורים, תנורי בישול, מפזרי חום או מזגנים, למשך זמן ארוך – התורמים להתייבשות העור", אומרת ד"ר אלמן. "רמות לחות או שומניות נמוכה של העור יכולה להוביל לפיגמנטציה או להחמרה של פיגמנטציה קיימת. ולרוב, כאשר מדובר בתנורי חימום, אנשים נוטים להיצמד עליהם כך שהעור, ובעיקר הרגליים, קרובים מאוד לגוף החימום. חום התנור גורם לשינויים בעור, שחרור מוגבר של מלנין – שבסופו של דבר עלול ליצור יותר פיגמנטציה".

כאשר מדובר בקרבה של התנור לרגליים, עלולה לדברי אלמן להיווצר פיגמנטציה מיוחדת, אשר נקראת "רשת תת עורית", עקב פירוק של כלי דם קטנים. "דבר זה למעשה גורם לזליגת חומרי פירוק של כלי דם קטנים, אשר נשארים בעור ולא נעלמים".

חום התנור גורם לשינויים בעור, שבסופו של דבר עלול ליצור יותר פיגמנטציה, צילום: GettyImages

ומה עם תנורים אחרים?

"לצד תנורי הספירלה, גם תנורי בישול עלולים לגרום לפיגמנטציה, ולכן כדאי תמיד לפתוח את דלת התנור מהצד - ולא באופן ישיר על הפנים", אומרת מומחית רפואת העור. "גם סאונות וחימום יתר של העור על ידי מקלחת חמה, יכולים להעצים את כתמי הפנים. חימום יתר של העור מרחיב את כלי הדם ואת נקבוביות הפנים, ומעצים את הקמטים, את הקמטוטים ואת כתמי הפנים".

להימנע מחשיפה ישירה, ממים חמים מדי ומשימוש בליפה

אז מה כן כדאי לעשות?

"ראשית, להתרחק מהתנור או ממקורות החום, כך שלא יהיה חימום ישיר", אומרת ד"ר אלמן. "שנית, לא לשכוח להקפיד על מסנן קרינה מהשמש – הקרינה אינה נעלמת בגלל מזג האוויר הסגרירי. דבר נוסף, חשוב למרוח סרום וקרם לחות פעמיים ביום על הפנים, על שקעי העיניים, על הצוואר והדקולטאז (החלק שבין המותן לצוואר), וכן למרוח קרם מרגיע על הגוף תוך התמקדות במרפקים, בירכיים ובכפות הרגליים".

בעת המקלחת ורחיצת הפנים, מתברר שחשוב להקפיד על שימוש במים פושרים ונעימים למגע. "הסיבה לכך היא שמים חמים מרחיבים את כלי הדם וגורמים ליובש ניכר. כדאי גם להימנע מבדים סינטטיים שאוגרים חום במהלך החורף. בעת שינויי טמפרטורה נוצר מהם חשמל סטטי, שמביא לשבירת השיער ולסדקים בעור. באשר לרחצה של הגוף – חשוב שייבוש העור יעשה בתנועות של טיפוף, ושמריחת הקרם על העור תעשה כאשר העור עדיין לח".

פיגמנטציה בעור עלולה להיווצר גם בחורף בשל השהייה הממושכת ליד תנורי חימום, צילום: המחשה - אידאוגרם

טיפ מפתיע נוסף שמציעה ד"ר אלמן לחורף, הוא דווקא להימנע משפשוף העור באמצעות ליפה במקלחת. "זה גורם לשפשוף של העור ומייצר בו סדקים זעירים, אשר עשויים להעצים את הפיגמנטציה שבעור".

בנוסף, בימי החורף קיימת נטייה לשכוח לשתות מים, אך הגוף עשוי רובו ממים – ולכן חשוב להקפיד על כך גם כשקר. "צריך לשתות בין ליטר וחצי לשני ליטר מים ביום", מבהירה ד"ר אלמן, "כי גם אם לא מרגישים צמא – העור שלנו עדיין זקוק למים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר