אסותא ראשון לציון. שרשרת של טעויות. צילום: קוקו

מחדל החלפת העוברים: התינוקת סופיה תועבר להוריה הביולוגיים

התינוקת סופיה, היום כבר בת שנתיים, עמדה במרכז הפרשה בה הוחזרה ביצית מופרית לרחמה של האם הלא נכונה • ההורים אותרו בעקבות בדיקה גנטית שנערכה בחודש ספטמבר אשתקד • ההורים הביולוגים: "מחכים לרגע בו נוכל סוף סוף לחבק את בתנו" • אביה המגדל: "נילחם עד היום האחרון שילדתנו תגדל איתנו"

[object Object]

דרמה בפרשת החלפת העוברים: בית המשפט קבע הבוקר (ראשון) כי התינוקת סופיה תועבר להוריה הביולוגיים.

התינוקת סופיה, היום כבר בת שנתיים, עמדה במרכז הפרשה בה הוחזרה ביצית מופרית לרחמה של האם הלא נכונה. בחודש מרץ השנה הוריה הביולוגים אותרו בעקבות בדיקה גנטית שנערכה בחודש ספטמבר אשתקד.

"בלתי מתקבל על הדעת לעקור את הילדה"

הוריה הביולוגיים של התינוקת סופיה הגיבו להחלטה ואמרו שיעשו הכל כדי להגן על פרטיותה. "הטעות תוקנה וסופיה חוזרת הביתה לגור עם המשפחה שאליה הייתה אמורה להיוולד. נעשה הכל כדי להגן עליה ועל פרטיותה ולגדל אותה בנחת. אנו מאושרים ומחכים לרגע בו נוכל סוף סוף לחבק את בתנו, והיא אותנו, דבר אשר לו חיכינו זמן כה רב".

בתגובה לפסק הדין אמר אביה המגדל של סופיה כי הם מתכננים לערער על פסק הדין.  "אני המום ולא מעכל את פסק הדין. טיפלנו בילדה עם מלא אהבה ואנחנו מתמודדים עם המצב הרפואי שלה. בכוונתנו לערער על פסק הדין ולהלחם עד היום האחרון על מנת שילדתנו תגדל איתנו. בלתי מתקבל על הדעת לעקור את הילדה ממי שילד וגידל אותה".

דוברות אסותא ראשל"צ

בפני בית המשפט הונחו שתי חוות דעת מקצועיות מנוגדות: עובדות סוציאליות מהשירות למען הילד במשרד הרווחה המליצו על השארת התינוקת אצל ההורים שמגדלים אותה. לעומת זאת חוות הדעת של פסיכולוג קליני שמונה על ידי בית המשפט, ד"ר דניאל גוטליב, קובעת שיש להעביר את התינוקת בהקדם להוריה הגנטיים.

בשתי חוות הדעת ההמלצה הייתה לספר לסופיה בעתיד על הפרשה באופן שיותאם לגילה ולהבנתה, ולשמור על קשר זה או אחר עם זוג ההורים שלא תגדל עמם.

השופט ציין שמדובר במקרה חסר תקדים וציין את לבטיו. בפסק הדין קבע כי "נקודת המוצא היא שהורים גנטיים הם ההורים הטבעיים וכי מוטב לכל ילד לגדול אצלם, אלא במקרים שאין מסוגלות הורית". הוא ציין שבנסיבות המקרה, שבהם מדובר בטעות קשה בהחדרת העוברים, אין אפשרות לקבל את הגישה כי "את הנעשה אין להשיב".

הפרייה במעבדה (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

"היה מצופה מההורים המגדלים לפעול אחרת"

במהלך פסק הדין ציין השופט כי התרשם מחוות הדעת של הפסיכולוג ד"ר גוטליב, לפיה ההורים הגנטיים הביעו יותר אמפתיה כלפי ההורים המגדלים ויש להם יכולת טובה יותר לשמור על קשר עם זוג ההורים השני.

"ההורים הגנטיים יוכלו להעביר לילדה את הנרטיב של סיפור חייה טוב יותר בעשרות מונים מההורים המגדלים, ובין היתר משום יכולות גבוהות יותר שלהם, הבנה ותובנה למצב, והעובדה כי הם בעלי בחינה בוגרת ועצמאית יותר של ניתוח המצב המורכב. הם מצליחים לתכלל את הצרכים והמועקות של הילדה בתוך מערכת השיקולים שלהם, בעוד שההורים המגדלים תוארו כמכחישים את המציאות הגנטית של הילדה", ציין.

השופט מתח ביקורת על התנהלותם של ההורים המגדלים, אך ציין שביקורת זו לא היתה בין שיקוליו בפסק הדין. הוא צייין כי כל עיכוב בהחלטה להעביר את התינוקת להוריה הגנטיים רק מגדיל את הקושי שבניתוק שלה מהוריה המגדלים. "יכול והיה מצופה מההורים המגדלים לפעול בדרך שונה במקצת מיד עת נודע כי אינם נושאים את מטענה הגנטי של התינוקת וכי זוגות הורים אחרים מבקשים לברר העניין. עיקרו של השיהוי בכלל ההליכים הוא בשל התנגדותם של ההורים המגדלים לבצע הבירור".

בחודש מרץ השנה הוריה הביולוגים אותרו בעקבות בדיקה גנטי, צילום: GettyImages

ביקורת נוספת נמתחה על התנהלותו של האב המגדל, שאינו נשוי לאם המגדלת ולכן לא נרשם אוטמטית כאביה של סופיה ונדרש להצהיר על כך במשרד הפנים. "זה הצהיר שהוא האב, חרף ידיעתו הברורה כי אינו נושא את המטען הגנטי של התינוקת שנולדה. אמנם באותו מועד לא היה ברור מי האב הנושא את המטען הגנטי, אולם היה לו ברור כי אחרים טוענים לאבהות. אין מדובר בשיקול בפסק הדין דנן אולם הוא ראוי להיאמר".

שורת ערעורים

הפרשה התגלתה באוגוסט 2022 לאחר מסםר בדיקות שנעשו בשל מום שממנו סבלה העוברית. בעקבות כך התגלתה חוסר התאמה גנטית בין האם לתינוקת שברחמה.

בדיקה ראשונית של אסותא ראשון העלתה שישנו זוג שהם בסבירות גבוהה הוריה הביולוגיים של התינוקת, אך לאחר שבתי המשפט התירו לבצע את הבדיקות התגלתה חוסר התאמה. בדיקה שעשה משרד הבריאות בהמשך העלתה שישנם שני זוגות שהם בסבירות גבוהה הוריה הביולוגיים של סופיה. לאחר שורת ערעורים מצד ההורים היולדים של סופיה התיר בספטמבר האחרון בית משפט לענייני משפחה בראשון לציון לבצע בדיקות התאמה גנטיות.

לאורך ההליך הוגדר כי הבדיקות יהיו לצורך "התרת ספקות" ולא כדי להחליט מי יגדל את התינוקת. מדוח ועדת בדיקה של משרד הבריאות, שמונה בעקבות המקרה, עלתה תמונה של עומס עבודה עצום ביחידה להפריה חוץ גופית באסותא ראשון לציון ומשרד הבריאות הגביל את מספר הטיפולים במקום. עוד נמצא כי התהליכים במעבדה לא נעשו באופן ממוחשב ולא ננקטו אמצעים דיגטליים לזיהוי ודאי של העוברים ולמניעת טעויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו