יאיר ישראל // צילום: אלון מסיקה // יאיר ישראל

המפעל הטבעוני של העבריים בסכנה

מנכ"ל אותנטבעי מספר על ניסיונות ההישרדות בצל הסגר והנגיף: "אני לא ישן בלילה כדי למצוא דרך לעובדים שלי שתשאר להם פרנסה" • מרימים לעצמאים

אם נתקלתם במהלך קניות או ארוחה טבעונית במוצרים של חברת "אותנטבעי", סביר להניח שחשבתם לעצמכם שמדובר בעוד "סתם" יצרנית מזון טבעוני, אחת מתוך לא מעט הקיימות בשוק, אך לא הרבה אנשים יודעים כי מאחורי החברה עומדת קהילה שלמה, ולא סתם קהילה - אלא קהילת העבריים מדימונה, זו שכעת, לאור הסגר וסגירת המסעדות למי יודע כמה זמן, רבים מחבריה עלולים למצוא עצמם בלי פרנסה. 

את האוכל של חברת "אותנטבעי" מייצרים חברי קהילת העבריים בדימונה. לא מדובר באוכל שמשווק רק למגזר הפרטי, נהפוך הוא, בתי קפה, מסעדות ורשתות מזון מוכרות את מוצרי החברה הטבעוניים, רובם מוצרים המבוססים על סייטן לצד לא מעט פיתוחים מסקרנים ומפתים במיוחד שהגיעו לעולם הטבעונות. 

בראש המפעל עומד יאיר ישראל, חבר הקהילה, שמספר על הקשיים והמערבולת אליהם נקלעה החברה בגלל הקורונה, ועל נסיונות ההישרדות שלה בימים אלו. אם קראתם, ותרצו לעזור, כל הדרכים להזמין מחכות לכם בתחתית הכתבה. 

כריך סייטן במעדניית אותנטבעי // צילום: בועז ישראל
כריך סייטן במעדניית אותנטבעי // צילום: בועז ישראל

באופן כללי, איך הקורונה משפיעה על ׳אותנטבעי׳?

"ההשלכות של הקורונה מורגשות ומשפיעות משמעותית - אנחנו עובדים בעיקר עם מסעדות, קייטרינג, שפים ומלונות. רבים מהעסקים האלה סגורים כרגע. חלק העסקים מתקשים לשלם לנו, יש לנו צ׳קים שחוזרים. זו לא תקופה פשוטה. המפעל שלנו הוא מפעל בוטיק ואלו הן לרוב ההכנסות שלנו. עברנו למודל חדש של שילוח עד הבית ללקוחות פרטיים, מה שהוכיח את עצמו כדבר חיובי מפני שאני מבין שאם אני לא אעזור לעצמי במדינה הזו- אף אחד לא יעזור לי. התנאים הסוציאלים בישראל הוכחו ככאלה שלא עוזרים לאזרחים שלה אז לנו בוודאי שלא. וחבל שכך".

אתה מכבד את הסגר?

קודם כל, אני מכבד את ההחלטה של המדינה. למרות שמדינת ישראל לא מתייחסת אלינו - בני קהילת העבריים, כאזרחים שווים או בעלי תנאים- אנחנו עדיין נעמוד בדרישות שמתבקשות מאיתנו ועם זאת ננסה למצוא דרכים כדי להמשיך את הפעילות שלנו בעסק. השנה באופן אינטואיטיבי לחלוטין, הוצאנו מארזים גדולים יותר לראש השנה כדי לספק מנות עיקריות לשולחן החג. זה הגיע מתוך רצון להקל על משפחות שמחפשות פתרון טעים ואקולוגי מן הצומח במחיר הגיוני. לא לכולם יש היצע טבעוני רחב מחוץ לבית. במידה ואנשים יחגגו בכמות קטנה יותר בשל הנסיבות, האוכל שלנו יוכל לשמש אותם לטווח ארוך. הארכנו את המשלוחים עד כניסת הסגר כדי לאפשר לכולם לעבור את התקופה הזו בהצלחה".

סייטן חמוץ מתוק // צילום: תמר אלמוג
סייטן חמוץ מתוק // צילום: תמר אלמוג

האם אתה חושש לעתיד העסק?

אני חושב שאם מקבלי ההחלטות היו מבינים מה המשמעות של לשלם לספקים, שכירות, עובדים והרשימה עוד ארוכה- משהו היה יכול להשתנות באופן ההתמודדות ובקבלת ההחלטות. הם, לצערי, לא נכנסים לנעליים של בעל עסק קטן ולא מבינים את ההשלכות הכלכליות שלו. אנחנו, העסקים שכן צלחו כביכול את תקופת הקורונה קורסים ועובדים לילות כימים כדי להתפרנס. 

הגורמים למעלה לא רואים אותנו, הם מנותקים מאיתנו, הכסף שלהם נכנס לבנק כמו ימים שבשגרה. אותם ימים שאני לא ישן בלילות כדי למצוא פתרון לעובדים שלי שתשאר להם פרנסה, אז אני עושה את כל שביכולתי כדי להניח לחששות הקיימים ולפעול בכל הכוח ובכל דרך יצירתית כדי להמשיך את אותנטבעי- מפעל החיים שלי.

מה ההשלכות הצפויות על עתיד העובדים?

חלק לא קטן מבני הקהילה עובדים במפעל. לאנשים האלו יש ילדים והורים שצריכים לאכול ולחיות. אותנטבעי תעשה תמיד וככל שביכולתה כדי להמשיך את הפרנסה לאנשים האלה. אין להם חל״ת, אין מענקים מהמדינה. אני מאפשר לאמהות להביא את ילידהן למפעל לעבודה רק כדי שלא יצטרכו לוותר על המשרה. 

קיש של אותנטבעי // צילום: תמר אלמוג
קיש של אותנטבעי // צילום: תמר אלמוג

אותנטבעי

הפועלים 16, דימונה / סירקין 27. שוק תלפיות, חיפה

073-7520752

otentivee.co.il

כשר למהדרין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...