אמא שלנו דינה שויקי ז"ל, גדלה בבית רק עד גיל 9 ואת שנות ההתבגרות שלה בילתה במסתור במנזר בדרום צרפת, בזמן מלחמת העולם השנייה, אך עדיין זכרה והעבירה הלאה מבחר ממאכלי ס"ט מקוריים מבית סבתא לונה בטורקיה. היא עלתה לארץ בעודה בת 14 בעלייה בלתי לגאלית מצרפת הישר לקיבוץ חפץ חיים , עד שהחליטה לעבור לירושלים בשנת 1953.
בבירה היא פגשה את אברהם שויקי, יליד שכונת שמעון הצדיק בירושלים, דור שישי, ממשפחה סורית-חאלבית ונישאה לו ב 1954. היא התגוררה בבית חלוצות ברחוב עזה ולמדה בבית הספר לאחיות בביקור חולים ולאחר מכן עבדה בשערי צדק כאחות ילדים.
הטרבדוס הוא מאפה שאמא היתה מכינה בעיקר בפורים ולפעמים גם בראש השנה, לכבוד משלוחי המנות פרי מעשה ידיה. תהליך האפייה מתחיל לכאורה כאפיית בצק פריך רגיל למדי במילוי תערובת של אגוזים מסוגים שונים, סוכר ומעט קינמון. לאחר שחורצים עיגולים מהבצק, שמים מעט מהתערובת במרכז העיגול וכאן נדרשת מיומנות בקיפול והידוק הקצוות.
אמא היתה מקפידה להכין עיגולים קטנים ולהדק אותם אחד אחד ובסבלנות רבה באצבעותיה העדינות, כך שכל טרבדה הפכה לחצי סהר שקצותיו דומות לכתר. כמובן שכל הטרבדוס יצאו שווים בגודלם ובצורתם, כאילו נעשו בפס יצור. לאחר אפייה של כחצי שעה, בחום גבוה, מגיע הרגע הדרמטי שנותן לטרבדוס את טעמם הייחודי. לאחר צינון קל, אמא היתה טובלת כל טרבדה בסירופ של מי סוכר, דבש ומעט לימון, ומניחה אותם לקירור.
כולנו זוכרים את טעמם המופלא עד היום ואפילו את ריח האפייה של הטרבדוס שמילא את הבית כולו. הזריזים שבינינו הצליחו לחטוף טרבדה או שתיים לפי שנעלמו והוחבאו בארון בצנצנות זכוכית מבהיקות, עד ערב פורים. אושרם של המקבלים את משלוחי המנות של אמא, שכלל לצד טרבדוס ועוד מאפים שהכינה לחג (בקלבה, עוגת טורט גבוהה, ביסקוצ'ס ועוד). נפרדנו מאמא לפני כשנה וחצי, ומאז אנחנו ילדיה ונכדיה, משתדלים להכין את המאכלים שכה אהבנו כדי לזכור אותה דרך טעמם.
מרכיבים
לבצק:
חצי קילו קמח תופח
חצי כוס חמאה קרה בקוביות (ניתן להחליף במרגרינה או תחליף פרווה)
חצי כוס שמן צמחי
חצי כוס מים
3.5 כפות סוכר
כפית קינמון
קורט ציפורן טחון
למילוי:
כוס אגוזי מלך קצוצים
כף וחצי סוכר
חצי כפית קינמון
קורט ציפורן טחון
לסירופ:
כוס סוכר
כוס מים
כף דבש
כף מיץ לימון
הוראות הכנה לבצק
1. שמים את כל מרכיבי הבצק בקערה ולשים עד ליצירת בצק חלק וגמיש.
2. לכסות את הבצק ולתת לו לנוח כחצי שעה
3. לאחר חצי שעה לרדד את הבצק ליריעה דקה ולקרוץ עיגולים ע״י כוס
הוראות הכנה למילוי ואפייה
1. מחממים תנור ל170 מעלות
2. לערבב היטב את מרכיבי המילוי ולמלא כל עיגול בצק בחצי כפית מהמילוי סוגרים את העיגול לחצי, מהדקים היטב את הקצוות ומעטרים בעזרת מזלג.
3. מסדרים את הטרבדוס על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחיממנו מראש 25 דק׳ עד הזהבה
4. בינתיים מכינים את הסירופ - מרתיחים בסיר קטן את מרכיבי הסירופ ומבשלים עוד 5 דק ברתיחה קלה.
5. כאשר הטרבדוס יוצאות מהתנור טובלים אותן בסירופ הסוכר ומתמכרים!
המתכון באדיבות שוקרייה - בית לתרבות קולינרית ירושלמית שמאגד את פסיפס התרבויות והטעמים הקיימים בעיר. במקום תוכלו למצוא שלל אירועים וסדנאות קולינריות על טהרת האוכל הירושלמי ולא רק.
להרשמה לסדנת פורים הקרובה ולסדנאות ההמשך