לצחוק כל הדרך אל הבנק: תתפלאו - דווקא הלקוחות הם אלו שייהנו מהדיבידנדים

שלושת הבנקים הגדולים בישראל - לאומי, הפועלים ומזרחי-טפחות - דיווחו על רווחים משמעותיים ב-2024, עם לאומי מוביל ברווח של כמעט 10 מיליארד שקלים • רווחיות הבנקים נדרשת לחוסן כלכלי ולתפקוד תקין של המערכת הפיננסית • הדיבידנדים מגיעים בסופו של דבר לציבור הרחב, לכן צמצום רווחי הבנקים עלול לפגוע בסופו של דבר בציבור עצמו

בנקים (אילוסטרציה) , יהושע יוסף
בנקים (אילוסטרציה). צילום: יהושע יוסף

המערכת הבנקאית תשלים בשבוע הבא את פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2024. עד עכשיו פרסמו את הדוחות בנק לאומי, בנק הפועלים ובנק מזרחי־טפחות, שהראשון מביניהם השיג רווח של כמעט 10 מיליארד שקלים. הפועלים השיג רווח של 7.6 מיליארד שקלים, ומזרחי־טפחות השיג רווח של 5.5 מיליארד שקלים. בסך הכל יחלקו שלושת הבנקים הגדולים דיבידנדים של 2.1 מיליארד שקלים מרווחי הרבעון הרביעי של השנה.

רווחי הבנקים מגיעים בסופו של דבר לציבור הרחב, צילום: יהוושע יוסף

כאן צריך וכדאי להיכנס לעובי הקורה. כולם מבינים (וכנראה גם מסכימים) שבנקים צריכים להיות חזקים כלכלית ורווחיים ולחלק דיבידנדים. למה חזקים כלכלית? כי כל שקל שהפקדנו בבנק צריך להיות שם, לא משנה מה. למה רווחיים? כי אם בנק לא ירוויח כסף הוא לא יעשה עסקים, לא ייתן אשראי וכנראה גם לא ישלם ריבית על פיקדונות. הוא פשוט לא יהיה. ולמה לחלק דיבידנדים? כי זו הדרך הסבירה היחידה להחזיר כסף לציבור בעלי המניות.

שתי התהיות עלו כחוט השני בימים האחרונים בשיח שבין הציבור למערכת הבנקאית. הראשונה: הבנקים צריכים להיות רווחיים, אך הם רווחיים מדי. השנייה: מי מקבל את הדיבידנד?

הבנק משקלל את הסיכונים

התשובה על התהייה הראשונה צריכה להיות זהירה. מי קובע מהו רווח סביר ומי לא? האם בכלל צריך להיות בעולם גורם שיכתיב איזה בנק יגבה איזו ריבית? לא היינו כבר בעולם הזה? הריבית נקבעת בבנקים בכל הלוואה או אשראי בהתאם לפרופיל הלקוחות, וזה פשוט מאוד.

אם אתם לקוחות טובים, תהנו מאשראי וריבית נמוכה, צילום: GettyImages

אם הבנק מזהה שאתם לקוחות טובים - הוא ייתן לכם אשראי ויגבה ריבית נמוכה יחסית. אם הבנק מזהה שאתם לקוחות בסיכון גבוה - אז קיים סיכון שהוא יצטרך שהפקידים שלו יטפלו בחוב שלכם באופן צמוד יותר, ואולי אף ייאלץ לשלוח מכתבים או להפעיל עורך דין. הבנק משקלל את כל הסיכונים האלה, וברור שהריבית תהיה גבוהה. כמה גבוהה? אין לזה תשובה טובה. הנקודה הזו של הריבית תיקבע בהתאם למו"מ בין הבנק ללקוח, והיא תענה טוב יותר על השאלה מי צריך את הכסף יותר בנקודת הזמן הזו.

אם הלקוחות זקוקים לכסף ומוכנים לשלם עליו כל מחיר - הם ישלמו ריבית גבוהה. אם הלקוחות זקוקים לכסף, אבל יהיו מוכנים לוותר על ההלוואה בריבית מסוימת - הם ישלמו ריבית נמוכה יותר. זו התורה כולה.

עכשיו נעבור לשאלה השנייה, והיא למעשה שאלה קריטית: מי מקבל את הדיבידנדים? התשובה היא - אתם, אנחנו, הציבור. למעשה, כל מי שיש להם קרן פנסיה, קופת גמל, קרן השתלמות, קרן נאמנות או תיק השקעה, הם כנראה מחזיקי מניות של הבנקים. ואם הם מחזיקים את המניות האלה - הם גם מקבלים את הדיבידנד.

הדיבידנדים מגיעים לציבור, צילום: יהושע יוסף

אז למה אנחנו לא רואים את הכסף בחשבון הבנק? אנחנו רואים אותו בחשבון הבנק רק אם החזקנו באופן ישיר מניה של הבנק - אבל הכסף הזה הוא חלק מהתשלומים שנקבל כשנצא לפנסיה.

אתם המרוויחים

כדי להמחיש את הדברים: מי שיקבלו 11% מהדיבידנד בבנק הפועלים הם מי שיש להם קופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות השתלמות בכלל ביטוח ובמנורה (הם בעלי המניות הגדולים בבנק הפועלים). בבנק לאומי, מי שיקבלו 11% מהדיבידנד יהיו מי שיש להם קופות, קרנות וכן הלאה בכלל ביטוח ובהפניקס. וככה זה ממשיך.

אז צריך לזכור את הדבר הבא: מי שמקבל את הדיבידנדים האלה זה הציבור עצמו - וזה נתון חשוב מאוד כשהלחץ הוא לצמצם את הרווחים של הבנקים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר