ענף בקריסה: המלחמה המתמשכת כבר יותר משנה, שהובילה לירידה חדה בפדיונות בתחום המסעדות ולקשיים רבים דוגמת מחסור בעובדים, גרמה למסעדות רבות ומפורסמות לסגור את שעריהן לאחרונה.
אחת המסעדות המדוברות ביותר שסימנה את הטרנד העגום היא "גורדוס" בחולון הידועה בעיקר בזכות ההמבורגרים המושחתים והשייקים עתירי הקלוריות, אשר בעליה החליט לאחרונה לסגור את שעריה - ולא מסיבה כלכלית.
נדב פלד, הבעלים של מסעדת גורדוס, מספר ל"ישראל היום" על הסיבות שהובילו אותו להחלטה: "חשבנו על סגירה בשנתיים האחרונות בגלל הקשיים בתחום המסעדנות ובגלל מה שקורה במדינה. זה לא שהיתה אצלנו סיטואציה נוראית של פשיטת רגל. בתחום המסעדנות היו הרבה שינויים בשנים האחרונות. מבחינת כוח אדם, קשה מאוד למצוא אנשים. אין עובדים זרים וקשה להחזיק מעמד בלי זה. כמו כן, בעקבות המלחמה אין עובדים פלשתינים בכלל. אתה עומד בפינה ומכריחים אותך או לעבור את התקופה או להסתדר. אני לא מכיר אף אחד שרוצה לשטוף כלים, וגם לא קל למצוא היום טבחים.
"שכר המינימום עלה, ובתחום שלנו אף אחד לא מקבל מינימום, השכר עלה. זה מגיע למצב שלא מתאפשרת רווחיות טובה, שגם ככה שחוקה, ואתה מוצא את עצמך עובד ללא הפסקה. אמנם אתה מרוויח כסף, אבל זה לא שווה את האנרגיה שאתה מוציא".
על השפעת המלחמה על התחום מספר פלד: "מתחילת המלחמה היתה ירידה של 30%. מי שחי את התחום ומבין מה הוא עושה, יודע להגיב בצורה מיידית בעניין צמצום כוח האדם. אתה עושה מה שצריך לעשות, שאם לא כן תפסיד כסף.
"היתה שחיקה ברווחיות לאורך השנים והיא ירדה עוד ועוד. אנחנו פתוחים מ־2016. ככל שעברו השנים כך ירד עוד חצי אחוז ועוד חצי אחוז. אתה מוצא את עצמך נלחם ובסוף לא נשאר הרבה. כמה זמן אתה יכול להחזיק מעמד בלעבוד כמו חמור ולא לקבל תמריץ הולם?"
אילאיל יהב, הבעלים של מסעדת גודנס בתל אביב, סיפרה ל"ישראל היום" על כוונתה לסגור את העסק: "כעת יש גל סגירות מטורף במרכז הארץ. כולם חשבו שזו בעיה של הצפון והדרום, אבל זו בעיה שעוד מעט יראו אותה עוד יותר. לאחרונה נסגרו 12 מסעדות בתל אביב בתוך 14 ימים - כלומר, כמסעדה ביום. זה מטורף. אני עוד לא סגרתי אבל אני אסגור. יש עוד הרבה שלא סוגרים כי הם מחויבים לחוזה. יש חברות שמציעות לקנות מסעדות בחובות, זה הדבר שהכי משגשג כרגע.
"בעקבות המלחמה יש אצלי ירידה של 40% בהכנסות. אני לא זכאית למענקים. עברנו למקום חדש שהשקעתי בו מיליון וחצי שקלים, וכעת אני לא יכולה להחזיר את ההשקעה ואני מפסידה כסף בכל חודש. אין עזרה מהמדינה ויש הכבדה. בסוף המדינה צריכה להניע תוכנית כלכלית לעודד צמיחה ופריון".
רוני אלפרן, סמנכ"ל דאטה ומוצרים דן אנד ברדסטריט, התייחס גם הוא להשפעה של המלחמה על המסעדות: "בישראל יש 15 אלף מסעדות. מדובר בענף שעבר הרבה טלטלות בשנים האחרונות אשר החלו עם הסגרים בקורונה, אז מסעדות סגרו באופן זמני או קבוע. השנה האחרונה השפיעה גם על המסעדות הן בגלל האינפלציה ועליית יוקר המחיה משום שאנשים פחות מבלים, והן בגלל הרפורמה המשפטית, ההפגנות והקשב הנמוך יותר לבילויים. גם עבודות הרכבת הקלה השפיעו על הענף.
"כמו כן, בקורונה היתה תמיכה ממשלתית. כרגע הממשלה פחות תומכת בענף המסעדות. בצפון כ־50% מהמסעדות סגרו את שעריהן באופן זמני ו־25% באופן קבוע. המשמעות היא שכ־300 מסעדות סגרו את שעריהן בשנה האחרונה, אבל אנחנו מזהים עוד כ־230 מסעדות שנכנסו לבעיות פיננסיות, ועוד כ־200 מסעדות שנמצאות ברשימה גבולית שיש להן קושי תזרימי והן יכולות להגיע לשם. לגבי 2025, לדעתי המגמה לא תצטמצם. אם לא יהיה שינוי בתמיכה ובמלחמה, המגמה לכל הפחות תישמר".
תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", מצביע על הנתונים הקשים: "לנוכח מצב הלחימה המוגבר החל מחודש ספטמבר, אנחנו מבצעים סקרים פנימיים של המסעדנים שמצביעים על ירידה אבסולוטית בהכנסות של 100% מהמסעדות בקו חיפה צפונה. יותר מ־60% מהעסקים ירדו במחזור ההכנסות שלהם ביותר מחצי. יש ירידה ממוצעת של יותר מ־70% בהכנסות.
"מסעדנים בחיפה, בעכו, בנהריה ובערים נוספות מדווחים על ירידה של 80% בהכנסות".
ענף המסעדות חווה מכה קשה מתחילת המלחמה. לפי נתונים מאתר "אונטופו", כ־80 מסעדות (הושבה) נאלצו לסגור את דלתותיהן, ומסעדות רבות באזור הצפון והדרום השהו כרגע את פעילותן ללא צפי חזרה. המסעדות שנשארו פתוחות סופגות ירידה חדה בהכנסות ומרגישות את הקושי להישאר פתוחות.
ענף המסעדות חווה מכה קשה מתחילת המלחמה. לפי נתונים מאתר אונטופו, בסביבות 80 מסעדות (הושבה) נאלצו לסגור את דלתותיהן ועוד מסעדות רבות באזור הצפון והדרום כרגע השהו את פעילותן ללא צפי חזרה. המסעדות שנשארו פתוחות סופגות ירידה חדה בהכנסות ומרגישות את הקושי להישאר פתוחות. דניאל מוסטקי, מנכ״ל אונטופו ישראל מוסיף, ״ענף המסעדות נפגע קשה מתחילת המלחמה, עם ירידה של כמעט 50% במספר הסועדים שהגיעו למסעדות ורק בחודש אוקטובר האחרון נרשמה ירידה של כ 30% במספר הסועדים לעומת חודשי אוגוסט ספטמבר. ישנם לכך הרבה סיבות, אנשים פחות יוצאים מהבית בעקבות המצב הבטחוני, תחושת המורל האישית משרתי מילאים וכוחות הביטחון שבשירות פעיל וכמובן ישנה גם פגיעה כלכלית בעקבות המצב. מי שנהג לצאת למסעדות בעבר 3-4 פעמים בחודש, מסתפק בלצאת פעם, פעמיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו