על רקע הימשכות מלחמת חרבות ברזל, ההסלמה במצב הביטחוני והנחיות פיקוד העורף, עדיין עולות שאלות כיצד להתנהל בסיטואציות שונות, לרבות בסוגיות של התייצבות לעבודה ותשלום שכר, היעדרות הורים בעקבות סגירת מוסדות חינוך, הגבלות על פיטורים בשעת חירום, העסקה במפעלים חיוניים ובמפעלים המספקים מוצרים ושירותים קיומיים, זכויות משרתי מילואים ובני זוגם ועוד. להלן חלק מהתשובות.
מי מוגנים מפני פיטורים?
הוראת השעה שחוקקה לגבי חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, עם פתיחת המלחמה למטרת הגנה על מפונים, על חטופים ובני משפחותיהם ועל בני זוג של משרתי מילואים מפני פיטורים, הוארכה עד ל־7 בפברואר 2025.
ההגנה חלה על עובדים שהתפנו מאחד מהיישובים המפורטים בתוספת לחוק, חטופים או נעדרים, וכן על בני משפחה של חטופים או של נעדרים (בן משפחה מוגדר הורה, בן זוג, ילד, אח או בן משפחה אחר שהצהיר שההיעדרות או אי־ביצוע העבודה נגרמו עקב כך), בני זוג של משרתי מילואים שיש עימם ילד עד גיל 14, ועובדים שנעדרו בגלל סגירת מוסד החינוך של ילדיהם.
חשוב לדעת: בתקופת ההגנה מפני פיטורים אין ניתוק של יחסי העבודה.
האם רצף הזכויות של העובדים החטופים או הנעדרים נשמר?
באוקטובר שעבר תוקנה הוראת שעה שתהיה בתוקף עד יולי 2025, ולפיה מעסיקים של עובדים חטופים או נעדרים ימשיכו להפריש עבורם את מלוא ההפרשות לקופת גמל לקצבה, לשם שמירת רצף הזכויות. המוסד לביטוח לאומי ישפה את המעסיקים על הפרשות אלו. שיעור ההפרשות יהיה בהתאם לממוצע שכר העבודה ב־12 החודשים שקדמו למועד החטיפה, או לממוצע של שלושת החודשים האחרונים, ואם עבדו פחות מכך - הממוצע של החודשים הללו, לפי הגבוהה מבין האופציות.
האם ניתן לצאת להפסקות?
בהתאם להיתר כללי בדבר הפסקות שניתן על ידי שר העבודה (שיהיה בתוקף עד פברואר 2025), עובדים המבקשים להשלים שעות עבודה שהם צפויים להחסיר, בשל אילוצים הנובעים מהיעדרות של בני זוג, של הורים או של ילדים, לא מוגבלים למתן הפסקה של שלוש שעות לכל היותר באותו יום עבודה, ובכפוף לבקשת העובדים ולהסכמת המעסיקים.
התשובות באדיבות עו"ד אנה בלאו שותפה מחלקת דיני עבודה, סלומון ליפשיץ ושות' בראשות עו"ד אנה בלאו ועו"ד הדר אהרן-מועלם השותפות במשרד וכן עו"ד קארין נחושתן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו