הורדת הריבית יורדת בינתיים מהפרק: "מתמקדים בייצוב השווקים"

נגיד בנק ישראל הודיע כי הריבית תישאר ללא שינוי ברמה של 4.75%, בפעם השלישית ברציפות • ההודעה מגיעה למרות הלחצים הפוליטיים הרבים שהופעלו עליו מאז פרוץ המלחמה בדרישה להוריד את הריבית • בבנק ישראל מעריכים כי הריבית תעמוד על 4.0%-4.25% ברבעון השלישי של 2024

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
      החלטת המדיניות של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל ותחזית מאקרו-כלכלית עדכנית

      בהתאם לתחזיות: בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.75%, בפעם השלישית ברציפות. זאת, למרות הלחצים הפוליטיים הרבים שהופעלו עליו מאז פרוץ המלחמה בדרישה להוריד את הריבית.

      בעקבות המלחמה בנק ישראל הוריד את תחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות וצופה כי הריבית תעמוד 4-4.25% ברבעון השלישי של 2024. "אנו מעריכים כי בשנת 2023 התוצר יצמח בשיעור של 2.3% ובשנת 2024 הוא יצמח ב-2.8% (בהשוואה לצמיחה של 3% בכל אחת מהשנים בתחזית הקודמת מיולי).

      שיעור האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים (המסתיימים ברבעון השלישי של שנת 2024) צפוי להיות 2.9% . על פי התחזית, ברבעון השלישי של 2024 הריבית צפויה לעמוד על .4.25%/4.0%".

      נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, צילום: אורן בן חקון

      בהודעת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל נכתב כי "מדינת ישראל מצויה במלחמה שהחלה לפני כשבועיים. למלחמה גם השלכות כלכליות שונות, הן על הפעילות הריאלית והן על השווקים הפיננסיים. בנק ישראל נקט במספר צעדי מדיניות להתמודדות עם המצב. השווקים הפיננסיים מתפקדים וחלק ניכר מהפעילות הכלכלית נמשך כסדרה".

      הנגיד ירון קרא לממשלה לשנות סדרי העדיפויות בההתנהלות התקציבית ולעשות שימוש בכספים הקואליציוניים ללחימה: "בשלב הראשון יש לעשות מאמץ ולייצר את המקורות התקציביים הנדרשים באמצעות שינוי סדרי עדיפויות תחת המסגרת התקציבית הקיימת. זאת, לרבות סדרי העדיפויות המשתקפים בהסכמים הקואליציוניים".

      בנק ישראל, צילום: קונטקט

      "הגדלת המסגרת התקציבית צריכה להתבצע רק לאחר מיצוי האפשרויות לפעול תחת המסגרת הקיימת ובאורח מדוד ושקול. ברצוני להדגיש כי מאמץ של הממשלה להמשיך ולשמור על אחריות פיסקלית גם בעת הנוכחית, מהווה מסר חשוב לשווקים הפיננסיים, שיתמוך בשמירה על עלויות גיוס נמוכות של המימון הנדרש בתקופה רגישה זו".

      "חשוב לזכור כי בעת הזאת שוררת כמובן אי ודאות רבה לגבי התפתחות המלחמה ואורכה. זו גם אחת הסיבות שבגינה אנו צריכים לשמור על דרגות חופש להתאמת המדיניות הכלכלית שלנו".

      לסיום הדגיש הנגיד: "אדגיש שוב את מה שפתחתי בו - הכלכלה הישראלית איתנה ויציבה. ידענו להתאושש מתקופות קשות בעבר ולחזור לשגשג במהירה. אין לי ספק שכך יהיה גם הפעם".

      בניין בנק ישראל, צילום: אורן בן חקון

      "מאז פרוץ הלחימה קיבלתי הודעות תמיכה והבעת סולידריות נרחבת מנגידי בנקים מרכזיים רבים וגורמי כלכלה בכירים בעולם. אני ממשיך לעמוד בקשר עם גורמים בינ"ל רבים מהעולם הכלכלי ומודה לכולם על הבעת התמיכה".

      יונתן כץ, הכלכלן הראשי של 'לידר שוקי הון, הגיב להודעת הנגיד: "הנגיד משדר שכל עוד פרמיית הסיכון של ישראל לא יורדת ולחצי הפיחות יימשכו, לא צפויה הורדת ריבית. יש פחות דגש על כלי הריבית על מנת לתמוך בכלכלה".

      "הנגיד גם לא חושב שהורדת ריבית הייתה אפקטיבית לעידוד הפעילות והדגיש את החשיבות של כלים פיסקאליים. המסר מאד ברור: לא צפויה הורדת ריבית כל עוד העצבנות בשקל נמשכת עם עלייה בפרמיית הסיכון. הוא רואה את תוכניות הסיוע עבור המגויסים ותושבי העוטף כשווי ערך להורדת ריבית".

      "לא צפויה הורדת ריבית בקרוב".יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, צילום: איה בן-עזרי

      "כן נרמז שהורדת ריבית אפשרית לאחר סיום העימות, לפי הפרשנות שלי: לא לפני 2024. תחזית הריבית של מחלקת המחקר כן צופה ריבית של 4.0% עד 4.25% ברבעון ג' 2024. לסיכום, מדובר במסר "ניצי" יחסי. בניגוד למשברים קודמים (משבר הפיננסי הגדול, הקורונה) מדובר במשבר מקומי (עם עלייה בפרמיית הסיכון) ולא גלובלי ולכן לא צפויה הורדת ריבית בקרוב".

      פספס הזדמנות לתת סיוע בזמן אמת לציבור

      חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו-כלכלית בהתאם למידע הראשוני שנצבר מתחילת המלחמה והתחזית מלווה באי-ודאות גבוהה במיוחד. "בהנחה שהמלחמה תתרכז בזירה הדרומית במהלך הרבעון האחרון של השנה, התוצר יצמח ב2.3% וב2.8% בשנים 2023 ו2024 בהתאמה. צפוי כי הפגיעה בפעילות המשקית תביא לגידול בגרעון בתקציב הממשלה שיסתכם ב2.3% תוצר וב3.5% תוצר בשנים 2023 ו2024 בהתאמה. לאור זאת, יחס החוב לתוצר בסוף שנת 2024 צפוי לעמוד על כ-65%"

      עו"ד רועי כהן, נשיא להב: "נגיד בנק ישראל החליט להשאיר את הריבית במשק כמו שהיא 4.75 אחוז והוא פספס הזדמנות קריטית להוריד את הריבית ולתת סיוע בזמן אמת לציבור העצמאים והעסקים , דרשתי כצו השעה להוריד את הריבית ולהקל על הסקטור של ציבור העצמאים שממילא כרגע נושא את רוב הנטל כתוצאה מהמלחמה
      הריבית במשק צריכה לרדת נקודה!"

      "יש קטסטרופה כלכלית משרדי ממשלה שלא מתפקדים מתווה פיצוי שקורס לנגד עיננו, מאות אלפי עובדים שיוצאים לחל״ת ציבור עסקים קטנים ועצמאים שסובלים ממחנק אשראי ועלויות מימון מטורפות תוך ירידה קריטית בהכנסות בשל מלחמת ה-7 באוקטובר. מדינת ישראל תנצח במלחמה. אבל צריך שגם נגיד בנק ישראל יתכתב עם המציאות בשטח כדי שיהיה לאן לחזור ביום שאחרי".

      תומר רון יור התאחדות התעשיינים,

      נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, ד״ר רון תומר על החלטת הנגיד: ״החלטה מתבקשת של נגיד בנק ישראל. טוב שלא עלתה הריבית אבל אנו מצפים להורדתה כדי לתמוך בעסקים בתקופה זו ולתת מענה לבעיות התזרים של העסקים על ידי הקלות בתשלומי הריבית ויישום מסלולי הלוואות המותאמים למצב״.

      לדברי ד״ר תומר: ״עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, עלה צורך עז לשדר וודאות למשק ועזרה לעסקים שמתקשים תחת נטל ההלוואות, על-מנת להימנע מפגיעה נוספת בכלכלה. מסקר שערכנו בהתאחדות התעשיינים עולה כי בשבוע השני של הלחימה, 14% מהתעשיינים ציינו מחסור באשראי כבעיה שמטרידה אותם בימים אלו. בעיות המימון והתזרים יגברו ככל שיימשך מצב המלחמה, ולאור חוסר המענה לעסקים מצד משרד האוצר".

      "למרות מאמצי התעשייה הישראלית לשמור על הרציפות הייצורית, ברור לכל שמכירות התעשייה נפגעו, במיוחד בקרב המפעלים הקרובים לגבול, מה שעלול להקשות עליהם לעמוד בהחזרי הריבית. לפי תחזיות של שלל גופים כלכליים במשק, המלחמה תאיץ את תהליכי ירידת המחירים, זאת על רקע ירידה בביקוש המקומי, מה שמאותת על פגיעה עתידית נוספת בפדיון העסקים. זאת בשעה שהתעשיינים מוטרדים ממחסור בכח אדם על רקע גיוס נרחב למילואים, סגירת אתרי הבנייה, הפסקת העסקת עובדים פלשתינאים מיהודה ושומרון, וסגירת מערכת החינוך בשבועיים הראשונים ללחימה, לצד בעיות של שינוע סחורה ובעיות אספקה״.

      "נגיד בנק ישראל עשה שגיאה גדולה"

      ד״ר תומר הוסיף כי: ״בשעה קשה זו, על המדינה ועל בנק ישראל להושיט יד לעזרה לתעשייה ולכלל העסקים, ולמצוא פתרונות תזרימיים אמיתיים שיאפשרו לעסקים להמשיך ולקיים עורף כלכלי חזק״.

      עו"ד אוריאל לין, צילום: משה שי

      אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "נגיד בנק ישראל עשה שגיאה גדולה כשלא הפחית את הריבית. נוכח ההתפתחות הדרמטית במשק, בעקבות מלחמת השביעי באוקטובר, השיקולים הקשורים בגובה הריבית במשק, משתנים בתכלית. ככל הידוע, העלאת הריבית נועדה להיאבק באינפלציה דרך יקור האשראי וצמצום הביקושים. מטרה זו מושגת כיום מחמת הירידה בצריכה והירידה בביקושים כמעט בכל המשק. בהחלט ייתכן שיהיו מוצרים ושירותים שמחירם יעלה מחמת מחסור והם ישפיעו על גובה האינפלציה".

      "נגיד הבנק היה צריך להפחית את שיעור הריבית, להקל על עסקים אשר חובותיהם עולים, בעוד שמחזור המכירות יורד. הפחתת הריבית היתה גם מקלה על הוצאות המדינה עקב מצב המלחמה".

      נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח חן שרייבר, על החלטת הנגיד להשאיר אותה על כנה: "לצערי הרב, נגיד בנק ישראל לא מחובר לשטח ולעסקים, החלטתו היום עלולה להיות טעות שתוביל לקריסה גדולה. כנראה שבבנק ישראל לא מבינים את המצב של המשק הישראלי אם הנגיד אפילו לא הוריד במינימום של חצי אחוז את הריבית. בימים קשים כאלה, ההחלטה הזאת לא תורמת להתאוששות המשק ואף מזיקה מאוד לענף הנדל"ן, לצריכה למסחר ועוד".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר