השקל מתחזק מול האירו והדולר, אך מוקדם מדי להכריז כי מדובר בבשורה לצרכן. בשנה האחרונה שער היורו מול השקל ירד בקרוב לחמישית מערכו ונסחר כיום ברמה של 3.26 שקלים לאירו, לראשונה מזה שנים, נמוך יותר משער הדולר מול השקל. ואכן, כאשר מדובר במחירים הנקובים באירו, תורגש גם הקלה מסוימת ביוקר המחיה – למשל, הוזלת החופשות לאירופה ברכישת און־ליין מאתרים אירופאיים.
ישראל מייבאת מהאיחוד האירופאי מוצרים וסחורות בהיקף של כ־25 מיליארד יורו בשנה. הירידה בשער היורו ב-17% תוך שנה, היתה אמורה להוזיל או למנוע את התייקרות המוצרים המיובאים, אך בפועל קרה דבר הפוך והמוצרים המיובאים אף התייקרו – החל ממוצרי מזון או טואלטיקה המיובאים או מכוניות שמיובאות מצרפת וגרמניה.
חן הרצוג, הכלכלן הראשי של פירמת הייעוץ BDO מסביר בשיחה עם "ישראל היום" כי "היחלשות האירו מול השקל מוזילה את היבוא מאירופה בכ־12 מיליארד שקל ביחס למחירי השנה שעברה. אולם לא כל החיסכון הזה מתגלגל ישירות לכיסו של הצרכן, רוב היבוא מאירופה הוא של מכונות וציוד, שההשפעה שלהם על יוקר המחיה עקיפה בלבד".
לדבריו, "בתחום המזון, היקף יבוא מזון ומשקאות מאירופה הוא כ־2.5 מיליארד יורו לשנה, אבל כנגד הוזלת עלויות המוצרים המיובאים, המשווקים מתמודדים עם עלייה בעלויות חשמל, שכר דירה, שכר עבודה ועוד. לכן, הירידה בשער היורו אמנם תורמת לבלימת מגמת עליית המחירים, אך לא בהכרח תביא לירידת מחירים רוחבית מידית".
בסביבת אחד מיבואני המזון הגדולים בישראל הוסבר לנו כי "יבואני המזון וטואלטיקה מפחדים להעלות מחירים לאחר שהנושא הפך ל־'טיקט' פוליטי וחברתי ולאג'נדה עיתונאית. לפיכך, אם יש למי מהיבואנים הקלה בצורת התחזקות השקל מול היורו, מן הסתם הוא ישמח לאמץ אותה לעצמו ולא לגלגל אותה הלאה. גם אם יחליט להוריד מחירים, הדבר לא מבטיח כלל שההורדה תגיע לצרכן הסופי".
גם בענף הרכב לא תראו בשורה צרכנית של ממש. מחירי המכוניות באירופה עלו בעקבות משבר השבבים שצמצם את היכולת של היצרנים לספק מכוניות. כתוצאה מכך גם מחירי המכוניות עבור הצרכן ישראלי עלו. אומנם מדובר בשיעור עלייה חד ספרתי מאז תחילת 2020, אך צריך לזכור ששער האירו מול השקל ירד בתקופה זו בקרוב ל־20%.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו