האם הונגריה בדרך לדיקטטורה?

חוק מצב חירום שמבקש ראש הממשלה אורבן להעביר זכה לביקורת, משום שיעניק לו סמכויות נרחבות ואין לו מועד פקיעה ברור

חיילים הונגרים בכניסה לפרלמנט // צילום: איי.אף.פי // חיילים הונגרים בכניסה לפרלמנט // צילום: איי.אף.פי ,
חיילים הונגרים בכניסה לפרלמנט // צילום: איי.אף.פי // חיילים הונגרים בכניסה לפרלמנט // צילום: איי.אף.פי

ממשלת הונגריה, בהנהגתו של ראש הממשלה ויקטור אורבן, תבקש השבוע להעביר חוק מצב חירום מיוחד שיעניק לראש הממשלה סמכויות נרחבות, יפזר את הפרלמנט באופן אפקטיבי ויטיל עונשים דרקוניים על אזרחים ועיתונאים שיפיצו "ידיעות שקריות". 

החוק החדש מציע עונש של בין חמש לשמונה שנים על הפצת מידע כוזב, משהה את פעילות הפרלמנט ומאפשר לממשלה לפעול מתוקף צווים, בכל תחומי החיים במדינה. 

החוק זכה לביקורת בעיקר בשל העובדה כי איננו מזכיר מועד פקיעה ברור ומשום שאיננו מגדיר באופן ספציפי מה הכוונה ב"חדשות כזב". הממשלה טוענת כי החוק הכרחי לטיפול במשבר הקורונה במדינה.



סמכויות בלתי מגובלות, ראש הממשלה אורבן // צילום: רויטרס
סמכויות בלתי מגובלות, ראש הממשלה אורבן // צילום: רויטרס

"אי אפשר לתת לממשלה מנדט בלתי מוגבל לשלטון. הצעת החוק עושה בדיוק את זה, היא נותנת לממשלה זמן בלתי נוגבל לשלוט", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס מרתה פרדבי, יו"ר ארגון זכויות אזרחי במדינה. אתמול קראו ארגוני זכויו תהאדם במדינה לממשלה להוסיף להצעת החוק סעיף שיפרט את תנאי פקיעתו. 

דוברו של ראש הממשלה אורבן, זולטן קובץ' אמר בתגובה לביקורת כי לחוק אין תאריך פקיעה ברור נועד למקרה בו הפרלמנט ישותק בשל מחלה של חבריו. "הניסיונות לתאר את החוק כאיום לתקשורת החופשית הם חסרי אחריות ופוליטיים באופיים. החוק הגיוני למדי, חיים של אזרחים נמצאים בסכנה", הוסיף הדובר. 

167 בני אדם נדבקו בווירוס הוקורונה בהונגריה עד כה ואזרח אחד מת כתוצאה מהנגיף. מקרה הדבקה הראשון התרחש כשסטודנט איראני לרפואה הגיע למדינה. הרשויות במדינה לאמ יהרו להכניסו לבידוד גם לאחר שנעשה ברור כשהוא חולה. אורבן עצמו האשים את גל ההגירה והגעת הזרים למדינה כאחראי להתפרצות הקורונה. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר