"כשהסברתי לפני כמה שנים שוויקטור אורבן הוא בעל ברית של העם היהודי, ושעדיף לעבוד איתו, התעורר עליי כעס מצד חוגים רבים שרואים בו אדם אשר פועל נגד ערכים דמוקרטיים", מגלה הרב מנחם מרגולין, יו"ר איגוד הארגונים היהודיים באירופה (EJA), כשהוא מתייחס לראש הממשלה ההונגרי מעורר המחלוקת. "אבל הקו שאורבן מנחה ומוציא לפועל בכל הקשור לקידום חיים יהודיים הוא ברור וחד־משמעי, וזאת בניגוד להרבה מנהיגי מדינות אחרות באירופה".
על השאלה אם המנהיג ההונגרי נחשב אוהב יהודים, יש לרב מרגולין תשובה מורכבת: "אני לא יודע אם אורבן אוהב יהודים או שהוא פועל כפי שנראה לו שכדאי לפעול, פחות אכפת לי מה המניעים שלו. הוא לקח על עצמו את האחריות לכך שבהונגריה הקהילה היהודית תפרח ותרגיש בטוחה, והוא עושה כל מה שצריך כדי שזה יקרה".
"למעשה, מה צריכה קהילה יהודית כדי לפרוח? היא צריכה ביטחון וחופש דת, והיא זקוקה להוכחות מצד השלטון שהיהודים רצויים במדינה, על ידי מתן גיבוי והצהרות מצד המנהיגים וענישה כלפי אנטישמים. היא זקוקה גם לתמיכה כלכלית של הממסד בקהילה היהודית, ולתמיכה פומבית מצידו במדינת ישראל".
"השילוב של כל האלמנטים האלה הכרחי לקיום ולקידום קהילה יהודית בכל מדינה, והממשלה ההונגרית בראשות אורבן מייצרת מצב שהופך את הונגריה למקום שבו היהדות משגשגת".
180 אלף הזדהו כיהודים
השגשוג של היהדות בהונגריה מתפרס על פני כמה ערים, אם כי אין ספק שמרכז הכובד של יהודי המדינה נמצא בבירה בודפשט. "אני גאה לעמוד בראשות עיר שיש בה קהילה יהודית כה משגשגת", אומר גרגיי קראצ'ון, ראש עיריית בודפשט, שהשתתף בחודש שעבר בכנס חינוכי של ארגון EJA בפולין, אשר כלל גם ביקור במחנה ההשמדה אושוויץ־בירקנאו.
"העיר שלנו היא אחת הבטוחות ביותר עבור יהודים באירופה, ולמעשה יש רנסנס יהודי בבודפשט. זה לא שאין כלל אנטישמיות, היא עדיין קיימת, אבל אנחנו מגלים אפס סובלנות כלפיה וכלפי כל תצורה של גזענות ושנאה. אנחנו מבינים שאנטישמיות היא בעיה חברתית קיימת, ואנחנו מפעילים את כל הכלים שברשותנו כדי להיאבק בה ולגרום לאנשים להבין שאין לה מקום אצלנו בעיר".
לדברי קראצ'ון, יש להונגרים אחריות היסטורית למה שאירע בתקופת השואה בהונגריה. "יש לנו אחריות עכשווית לסייע לקהילה היהודית בבודפשט לפרוח, ואנחנו מסייעים למגמה הזאת להימשך. אנחנו תומכים במיזמים הקשורים לקהילה היהודית, כולל באמצעות פסטיבל סרטים או אירועים תרבותיים וחינוכיים אחרים.
"אנחנו רואים יותר ויותר מוסדות חינוך, יש גם מגזין יהודי מקומי, ואנחנו עובדים כל הזמן על יצירת מרחב בטוח עבור הקהילה היהודית בעיר. בודפשט היא עיר מגוונת, ולקהילה היהודית יש כאן עבר ומסורת עשירה. אנחנו פועלים כל הזמן שיהיה לה פה גם עתיד מזהיר".
בדומה למדינות רבות אחרות בעולם, קשה לדעת במדויק כמה יהודים חיים כיום בהונגריה, אולם לפי הערכות שונות יש כ־100 אלף יהודים במדינה, כ־85 אחוז מהם גרים בבודפשט, לצד מיעוט שמתגורר בערים דוגמת דברצן וביישובים קטנים נוספים. אגב, לפני כשנה וחצי ערך ארגון הסטטיסטיקה הארצי בהונגריה סקר, ובו הזדהו כ־180 אלף איש כיהודים.
"שומעים עברית בכל מקום"
"אין ספק שהונגריה היא אחד המקומות הבטוחים ביותר עבור יהודים", מסכים ערן ברקוביץ, מנהל אזור מזרח אירופה בסוכנות היהודית. "אתה מסתובב פה בקיץ ושומע עברית בכל מקום. יש גם הגירה ישראלית משמעותית להונגריה בשנים האחרונות. יש כאן ממשלה שתומכת בישראל, עם מדיניות קשוחה נגד הגירה שמונעת ממוסלמים ממדינות שעוינות את ישראל להגיע לכאן, ויש קהילה יהודית פרו־אקטיבית, צומחת ומתרחבת, שמאוד תומכת בישראל ושיש לה גם השפעה במדינה. אין כמעט אנטישמיות במרחב הציבורי כאן, וגם מעט מאוד הפגנות נגד ישראל, וכשהן מתרחשות, המשטרה ההונגרית לא מאפשרת להן לצאת משליטה. מתקיימים כאן כמה גורמים אשר מאפשרים את הפריחה של קהילה יהודית משמעותית, שהופכת לאחת הגדולות באירופה".
התמיכה הנרחבת של הונגריה בישראל באה לביטוי פחות מיממה אחרי ההכרזה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג על הוצאת צווי מעצר נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בחודש שעבר. ר"מ הונגריה אורבן הזדרז להזמין את נתניהו לביקור בארצו, והודיע שהונגריה לא תאכוף את צווי בית הדין.
"ראש ממשלת הונגריה הוא מגדולי התומכים בישראל כבר שנים רבות, והוא מגבה את תמיכתו בהחלטות בעד ישראל בהצבעות השונות באיחוד האירופי", מסביר יונתן מג'רי (48), יהודי תושב בודפשט, עורכו הראשי של אתר החדשות היהודי "Neokohn". "הצבעות אלה הן עוגן משמעותי עבור ישראל, משום שכדי להעביר החלטות באיחוד האירופי צריך קונצנזוס של כל מדינות האיחוד, ופעמים רבות הונגריה ניצבת כמעט לבדה, ואפילו ממש לבדה, כדי למנוע החלטות קשות נגד ישראל.
"גם אני מסכים שהונגריה היא המקום הכי בטוח עבור יהודים באירופה. אני מסתובב בבודפשט עם כיפה וציצית, בשבת אני עם כובע, מדבר עברית - ואפילו לא מסתכלים עלי. אם מסתכלים, זה משום שמכירים אותי מהטלוויזיה או מיוטיוב, כי יש לי פינה קבועה על יהדות שאותה אני מגיש בערוץ הטלוויזיה המרכזי בהונגריה.
"בשנים האחרונות פתחו כמה בתי כנסת נוספים בבודפשט ושיפצו בתי כנסת עתיקים. פתחו מוסדות, בתי ספר ומסעדות. יש בין שש לשמונה מסעדות כשרות בהונגריה - אחת בדברצן, והיתר בבודפשט, וזה רק הולך ומתרחב בשנים האחרונות. יש מסעדת 'על האש' ישראלית, ואפילו אפשרות לפאסט פוד".
"לסייע להסברה"
למרות התמונה האופטימית, האנטישמיות כאמור עדיין נוכחת בהונגריה, וגם יהודי המדינה מבינים שהחיים היהודיים פורחים בזכות העובדה שהמשטר הנוכחי מאפשר זאת. הם מקווים שהיחס הטוב כלפי יהודים והמאבק באנטישמיות יימשכו גם אחרי תום שלטונו של ויקטור אורבן.
"האנטישמיות עדיין נוכחת, והיא קיימת כאן בעיקר בקרב הימין הקיצוני, אבל הקול שלהם לא חזק - כי הם מבינים שהממשלה נגד זה", מסביר מג'רי. "לפני 15 שנים עשו פה סקר על אנטישמיות, והתגלה שכמעט רבע מההונגרים מחזיקים בדעות אנטישמיות. בפועל, רק אחוזים בודדים יהיו ממש עוינים כלפי יהודים, מסוג אלה שיפלטו אמירות דוגמת 'אשלח אותך לרכבת לאושוויץ'. כל השאר מבטאים אנטישמיות קלאסית עם דעות דוגמת 'היהודים שולטים בבנקים ובתקשורת' ו'לא ארצה לגור בשכנות ליהודי' - אבל זה לא כואב בחיי היום־יום. נו, אז מה, אז הם לא אוהבים יהודים.
"לדעתי, המקום הכי טוב ליהודים הוא ישראל, אבל במציאות הנוכחית אני רואה יתרונות בכך שיש יהודים שחיים בתפוצות. מדינת ישראל צריכה את יהודי התפוצות כדי שיעזרו לה מהמקומות שלהם. אני, למשל, עושה את כל מה שאני יכול כדי לסייע להסברה הישראלית בתקשורת, להסביר את מדינת ישראל. אני דובר הונגרית כי נולדתי בהונגריה, ואני עושה דברים שלא יכולתי לעשות למען ישראל אילו הייתי גר בארץ".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו