"בישראל צריכים לקפוץ על המציאה"

אחרי שסיים את תפקידו כשגריר ישראל בהונגריה, יעקב הדס הצטרף לאימפריית הספורט המקומית פרנצווארוש • התפקיד: העמקת שיתוף הפעולה עם ישראל בכמה שיותר ענפים • לדבר אחד הוא כבר מוכן: "לא לחשוב בצורה צרה, שמאפיינת את העסקנות בארץ"

אוהדים ישראלים במשחק הנבחרת בבודפשט, חמישה שבועות אחרי 7 באוקטובר. צילום: אי.פי.אי

דיפלומטיית ספורט היא תחום שלא קיים במדינת ישראל. בעוד מדינות, גופי ספורט ומועדונים גדולים ממנים שגרירים שייצגו אותם ברחבי העולם, אצלנו התלות במדינה היא הגורם המרכזי בכל הקשור ליחסים שלנו עם העולם הספורטיבי. זו גם הסיבה שקצת אחרי 7 באוקטובר, התאחדויות הספורט הגדולות נכנסו לבעיה קשה בנוגע לאירוח התחרויות.

אחד האנשים הראשונים שקפצו לעזור היה שגריר ישראל בהונגריה, יעקב הדס, שבצוותא עם הממשלה ההונגרית דאג שההתאחדות לכדורגל, שהיתה אובדת עצות באותם רגעים, תזכה להפוך את בודפשט לבית החדש, לאחר שכל המדינות האחרות טרקו בפני ישראל את הדלת או שלא ניתן היה לארח בהן בשל סיבות ביטחוניות.

ההצלחה של הדס לא נעלמה מעיני ההונגרים, ורגע אחרי שסיים את תפקידו במשרד החוץ הישראלי בקיץ האחרון הם הרימו אליו טלפון והציעו לו לעזור במזרח התיכון לאימפריה המקומית, פרנצווארוש, במטרה להגדיל את שיתוף הפעולה בין המועדון לספורט הישראלי.

מה בעצם התפקיד שלך בפרנצווארוש?

"זה לא סוד שבהונגריה רואים בנו פרטנרים בהרבה מאוד תחומים, ואחד מהם הוא הספורט. היחסים בין המדינות התחממו מאז הפכה הונגריה להיות הבית השני שלנו בכל הקשור לכדורגל, וההונגרים חושבים שיש להם הרבה מה לתרום לנו ושלנו יש הרבה מה לתרום להם. מכאן צמח הרעיון שלהם לקחת איש בעל ניסיון שיעזור להם לקדם את שיתופי הפעולה הללו".

פרנצווארוש היא אימפריה עם מספר ענפים דו־ספרתי, שמועדונים בישראל יכולים רק לחלום עליהם.

"זה נכון, יש ענפים שהם רחוקים מאיתנו שנות אור, כמו השחייה ההונגרית או הכדורמים. גם נבחרת הכדורגל כאן עקפה כמובן את ישראל, כאשר עד לפני 25 שנה אנחנו היינו מנצחים אותם. מצד שני, ברמת הליגה המקומית, קבוצות ישראליות עדיין בדירוג גבוה יותר מעל הליגה ההונגרית. תראה את ההצלחה האדירה של מוחמד אבו פאני בקבוצה ותבין שהשוק הישראלי מאוד קורץ להם. לפני שהם החתימו את רובי קין לתפקיד המאמן הם התייעצו רבות עם אנשים במכבי תל אביב, כי מכבי היא עדיין קבוצה שמועדון ברמה של פרנצווארוש יכול ללמוד ממנה".

יעקב הדס. אתגר בינלאומי, צילום: אורי ציטיאט

 

ההונגרים הפכו לכוח עולה באירוח של תחרויות ספורט ולא מסתירים את הרצון שלהם לארח משחקים אולימפיים. מה אנחנו יכולים לתרום להם בנושא הזה?

"אחד הענפים שישראל עשתה בהם קפיצה אדירה בשנים האחרונות הוא האופניים. יש פה אנשי מקצוע טובים מאוד, יש ולודרום במרכזה של תל אביב, יש ספורטאי שהוא סגן אלוף עולם ומועמד למדליה במשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס (מיכאל יעקובלב; ע"ר), אז אופניים הם דוגמה לשיתוף פעולה שבו אפשר להחליף ידע בין שתי המדינות. ההונגרים יכולים ללמוד מאיתנו דבר או שניים".

אני מניח שבקרוב תתחיל בפגישות עם גורמים בספורט הישראלי, ומזהיר אותך מראש שחלק גדול מהעסקנים לא יבינו מה אתה רוצה מהם.

"הספורט הישראלי, ממה שאני ראיתי, צמא לשיתופי פעולה בינלאומיים, בטח כשהצד השני מעוניין להעניק לו ידע ויש לו משאבים לשיתוף פעולה. אם היום פרנצווארוש נחשבת לאימפריה בענפים כמו כדוריד או כדורמים, אני חושב שכל הענפים בישראל, וגם משרד הספורט עצמו, צריכים לקפוץ על המציאה הזאת ולא לחשוב בצורה צרה שלעיתים מאפיינת את עסקנות הספורט בישראל".

ההונגרים, גם דרך הספורט, החלו מהלך של הכרה בזכר השואה ושמו דגש על סיפורו של אישטוון טות', שחקן הכדורגל של המועדון שהציל יהודים באותה תקופה.

"נכון מאוד, זה תהליך ארוך שהם מעורבים בו, ואנחנו מקווים שבקרוב מאוד טות' יזכה בהכרה שלו כחסיד אומות העולם. זה חשוב מאוד למועדון, והם משקיעים רבות כדי שהסיפור של טות' לא יישכח, אפילו לא לרגע. בכלל, המועדון עושה רבות בנוגע לזיכרון השואה ובמקביל בכל הקשור למלחמה בשנאה ובגזענות".

איפה אתה רואה את שיתוף הפעולה הזה בעוד שנה מהיום?

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

"אני רוצה להאמין שנראה זאת במספר רב של ענפים, כמו כדורגל, שחייה, אופניים, ובעיקר בכל הגילים, בדגש על נוער וילדים, שזה משהו שגם ההונגרים וגם הישראלים מוכנים להשקיע בו הרבה משאבים בתקופה הקרובה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר