בכיר גרמני על "פרשת הצוללות": עניין ישראלי פנימי, מחויבים לביטחון ישראל

בשיחה עם "ישראל היום" התייחס לראשונה גורם ממשל בגרמניה, ממנה מגיעות הצוללות, להמלצות המשטרה: "דבקים במחויבות ההיסטורית לישראל" • מנדלבליט על הפרשה: "פרשה קשה, צריך לבדוק ולקבל החלטות"

אחת הצוללות שהגיעה מגרמניה , דובר צה"ל
אחת הצוללות שהגיעה מגרמניה, צילום: דובר צה"ל

המלצות המשטרה בתיק 3000 - סיקור נרחב

• פרשת הצוללות: המלצות לכתבי אישום נגד עו"ד דוד שמרון ואליעזר מרום

• המעורבים בפרשת הצוללות מגיבים: "ההמלצות הן רק המלצות"

התגובות בארץ

"מצאנו פער בין מה שאמרו בחדר החקירות למה שאמרו בתקשורת", אמר גורם משטרתי הבכיר. השניים מסרו עדויות במסגרת החקירה והרבו לתקוף את ראש הממשלה בעת ביצוע החקירה. בנוסף הוסיף הבכיר כי "כל מקורבי ראש הממשלה טענו בחקירה בתוקף שרוהמ לא היה מעורב. לא נמצא אחד שאומר זאת בקריצת עין. כולם מידרו אותו מעיסוק בעניינים פסולים".

"בסוף", מוסיף הגורם הבכיר, "כולנו קודם כל אזרחי מדינת ישראל וכולנו גדלים על הפתוס והאתוס של בטחון המדינה שהוא בנפשנו, כאן פתאום אנחנו מבינים שהחלטות על רכש של כלי שיט במאות מיליוני יורו, החלטות שאנחנו רוצים להאמין שמתקבלות על סמך עבודות מטה סדורות ושיקולים ענייניים לטובת הגנת מולדת ושלומנו - מתקבלות בהינף יד, כלאחר יד, מתוך שיקולים זרים ואיטנרסים אישיים צרים עבור בצע כסף. אם הייתה לנו נאיביות - היא מבחינתנו פסה מהעולם".

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט אמר בכנס בחיפה על פרשת הצוללות: "זו פרשה קשה ורצינית, צריך לבדוק ולקבל החלטות".

שרת המשפטים איילת שקד, אמרה בהקשר לפרשת הצוללות בכנס "חיפה למשפט" באוניברסיטת חיפה: "שר הביטחון אמר לי לפני כמה חודשים שיקים ועדה פנים משרדית שתבדוק את כל נושא הרכש הביטחוני ואיך זה מתנהל במשרד הביטחון. ייתכן שלא שמו לב במשך שנים איך דברים מתנהלים, וזה הזמן לעשות בדק בית". שקד הוסיפה: "זה מעציב לראות את זה אבל אני לא אוהבת לחרוץ גורלות. בדרג המדיני כל ההחלטות נלקחות באופן ענייני".

עו"ד דוד שמרון // צילום: גדעון מרקוביץ'

שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי) יעלון, שנחקר אף הוא בפרשה, אמר כי, "מהרגע הראשון אמרתי כי מדובר בפרשת השחיתות הגדולה והחמורה ביותר בתולדות המדינה, וכי אין שום סיכוי שהחקירה תסתיים בלי כתבי אישום, וצדקתי. יחד עם זאת, אני חוזר ומדגיש כי העובדה שנתניהו לא נחקר באזהרה בפרשה, העובדה שמהלכי חקירה מתבקשים כגון הימנעות מחיפוש במשרדם של עורכי דינו שלפחות כנגד אחד מהם המשטרה גיבשה תשתית ראייתית להגשת כתב אישום, מעוררים שאלות קשות באשר להתנהלות החקירה שלמרבה הפלא, על אף שנתניהו לא הוגדר כחשוד על ידי הפרקליטות והמשטרה - נוהלה בפיקוח צמוד של היועמ״ש לממשלה באופן השמור בדרך כלל לחקירות בהן ראש הממשלה מעורב. זו רק אחת מן השאלות הרבות שיש לי ליועמ״ש לממשלה, על התנהלות החקירה".

לפי יעלון, "למרות שמדובר בעסקת רכש ביטחונית, אין ולו חשוד אחד מאנשי משרד הביטחון. כל מעגלי השחיתות משיקים לנתניהו ולשכתו, לאנשיו שהעדיפו בצע כסף על פני ביטחון המדינה. עדיין לא מאוחר מדי לחקור את נתניהו באזהרה בפרשה, אם כל כך הרבה ממקורביו, הסמוכים לאזניו, הצמודים לשולחנו. נאמני נאמניו, נחקרו כחשודים וכעת המשטרה ממליצה להגיש נגדם כתבי אישום חמורים, איך יתכן שהוא לא ידע? אם לא ידע שהשחיתות החמורה הזו מתנהלת מתחת לאפו שילך הביתה! אם ידע, שיעיד, שייחקר, שיוכיח חפותו או  שייתן את הדין. אני עדיין סומך על הפרקליטות שתתבונן בממצאים, ושתבחן שוב את ההליכים ואת מידת מעורבותו האישית, לכאורה, של נתניהו בשחיתות ההרסנית הזו".

הודעת הליכוד בעקבות המלצות המשטרה: "הניסיונות של השמאל להדביק את פרשת הצוללות לראש הממשלה נתניהו - התרסקו אל קרקע המציאות. אנו משתתפים בצערם של לפיד וגבאי שגם הפעם נגוזה תקוותם הנואשת להחליף את ראש הממשלה נתניהו באמצעות האשמות סרק".

נתניהו באופן אישי גם מתקשה להאמין שהחשדות נגד שמרון נכונים וגם בשלב הזה לא משוכנע שכספי שוחד היו מעורבים או השפיעו על תהליכי קבלת החלטות בנוגע לרכש הצוללות או כלי שיט אחרים.

מן הצד השני, לפיד, יו״ר מפלגת יש עתיד, הגיב להתפתחויות: "המלצת המשטרה להעמיד לדין בעוון שוחד בפרשת הצוללות את מפקד חיל הים, סגן ראש המל"ל, ראש הסגל של ראש הממשלה והעו"ד האישי והאדם הכי קרוב לראש הממשלה, לא מאפשרות לבנימין נתניהו להמשיך ולכהן עוד בתפקידו. במשמרת שלו, אנשי אמונו והקרובים לו ביותר חשודים כי סחרו בקודש הקודשים של מדינת ישראל. 

"נתניהו חייב לציבור הסבר. מה הוא עוד לא ידע? איך קרה שסביבו הרוויחו לפי החשד עשרות מיליונים מתחת לשולחן בעסקת נשק רגישה שהוא ניהל באופן אישי. איך ייתכן שהוא לא ידע, ומדוע אישר מכירת צוללות מתקדמות למצרים תוך שהדבר הוסתר משר הבטחון, משרד הבטחון וצה״ל? אם כל זה קרה מבלי שנתניהו יודע מה הולך אצלו בלשכה הוא אינו כשיר להמשיך בתפקידו".

עו"ד עמית חדד, המייצג את דוד שמרון, מסר בתגובה להמלצות המשטרה: "בשנתיים האחרונות סיפרו לנו שעו"ד שמרון היה שותף ברווחיו של מיקי גנור ברכישת צוללות; או שהוא תיווך בעסקאות צוללות ואמור היה לקבל תשעה מיליון יורו כשותף של גנור. במשך שנתיים עיתונאים ופוליטיקאים האשימו את עו"ד שמרון שהיה מעורב בעסקה ביטחונית מושחתת לרכש צוללות. היום מסתבר לכולם שמה שאמרנו לאורך כל הדרך הוא האמת – עו"ד שמרון לא היה קשור לצוללות; הוא לא תיווך צוללות; הוא לא היה שותף של גנור בקשר לצוללות או בכל עניין אחר; והוא בטח לא היה אמור לקבל ולא קיבל תשעה מיליון יורו עבור עסקת הצוללות". 

"אז מה נשאר?", המשיך עו"ד חדד, "טענה משונה כאילו עו"ד שמרון עשה 'שימוש משתמע' במעמדו וקרבתו לראש הממשלה מול עובדי ציבור שונים. 'שימוש משתמע'?! מה זה אומר בכלל? הרי אף אחד לא טוען שעו"ד שמרון הציג את עצמו כמקורב לראש הממשלה או הציג קשר כלשהו לראש הממשלה או טען שפעל מטעם ראש הממשלה. עם כל הכבוד, עו"ד שמרון לא צריך להתהדר בקרבתו לראש הממשלה. מדובר באחד מעורכי הדין הבולטים בישראל בעשרות השנים האחרונות, יש לו רזומה מפואר והוא ייצג בנושאים משפטיים מהגדולים והמורכבים בישראל, בלי שום קשר לראש ממשלה". 

"עורך הדין שמרון פעל כדין כעורך דין של גנור; הוא ייצג אותו בגלוי והוא מעולם לא הסתיר זאת. בכלל, ייצוגו של גנור תאם מלכתחילה את פרופיל הלקוחות והעסקאות שמייצג עו"ד שמרון לאורך השנים. עכשיו ברור, שככל שהדברים קשורים לעורך דין שמרון - תיק הצוללות קרס", סיכם עו"ד חדד. 

ההמלצות המלאות

תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף – נתגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים וקשירת קשר לביצוע פשע.

תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש – נתגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים בצוותא, קשירת קשר לביצוע פשע, הוצאת  חשבונית שלא כדין ועבירות הלבנת הון.

אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום – נתגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות מע"מ (הוצאת חשבונית שלא כדין).

עו"ד דוד שמרון – נתגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות של תיווך בשוחד ("שוחד הנעה") בכל הנוגע למערכת יחסיו עם גנור, ועבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון בהקשר למעורבותו בפרשת "קרדיט סוויס".

יאיר לפיד, בנימין נתניהו, בוגי יעלון // צילום: קונטקט

דוד שרן // צילום: יוסי זליגר

השתתפו בהכנת הידיעה: יאיר אלטמן, איציק סבן, אריאל כהנא

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר