זה התחיל בהודעה שהתקבלה מהשף יאיר יוספי, ממסעדת ברוט בתל אביב. "יש לי כאן כמה יינות שאין בשום מקום", הוא כתב, "תבוא לטעום". ברור שבאתי. יוספי והשותפים שלו, כך התברר, רוכשים מהדורות מלאות של יינות מיצרנים קטנים ומעניינים שהם אוהבים ומשלבים אותם בתפריט היין של המסעדה. אחד היצרנים הללו הוא יעקב אוריה, שלצד העבודה שלו בשנים האחרונות כיינן של יקב פסגות המסחרי, הוא מציב בצניעות ובנועם הליכות אופוזיציה מרתקת ליינות הזרם המרכזי, והוא עושה את זה במקצועיות מרשימה. היינות מיוצרים בכמויות קטנות מאוד ויכול להיות שתידרשו למאמץ קטן כדי ליהנות מהם או לכל הפחות להגיע למסעדה (אור מאופל ואלפא אומגה נמכרים גם בחנויות היין), אבל אם אתם שואלים אותי, מדובר במאמץ מוצדק במיוחד.
יעקב אוריה, אור מאופל 2016
היין הזה הוא פיינליסט ודאי בתחרות "היין עם השם הכי יפה בעולם", אם היתה תחרות כזו. היין הבהיר נעשה משלושה זנים אדומים: גרנאש, סירה ומורבדר, שהגיעו ליקב בשלים, אך חסרי צבע, לכן הוחלט לעשות מהם יין בסגנון "בלאן דה נואר". יש לו ריחות מאופקים של פירות אדומים משולבים בריחות שמרים והמון גיר. המינרליות המודגשת מורגשת היטב גם בפה, הטעמים מאוזנים להפליא ובסיומת, שנייה לאחר שהוא נפרד מהחך, הוא משאיר אחריו התפרצות מקסימה של טעמי פרי אדום טרי. המחיר: כ־125 שקלים.
יעקב אוריה, חידת פנדורה 2014
יעקב לא מספק את הפתרון לחידה הזו, "שאנשים יתייחסו ליין עצמו", הוא אומר ומסרב לחשוף את הרכב הזנים. אז בואו נתייחס ליין עצמו. הוא מציע שילוב יוצא דופן בין ריחות של תבלינים, בשר צלוי, עשן ופירות סגולים, מהסוג שאפשר למצוא בדרך כלל בזנים ים־תיכוניים, לבין ריחות ירקרקים רעננים שמאפיינים זנים ממקומות קרים הרבה יותר. המבנה שלו מוצק ולא מכביד, החמיצות טובה והסיומת עשירה בטעמי פירות אדומים טריים, תבלינים, עשן ואפר. יוספי, שרכש את כל היין שיוצר, גילה לי ממה הוא עשוי, מצטער הבטחתי לא לספר. המחיר: כ־48 שקלים לכוס וכ־195 שקלים לבקבוק.
יעקב אוריה, ג'מה 2015
היין הכתום והקיצוני הזה נעשה ממאה אחוז ענבי סמיון, ויעקב, שאחראי גם ל"עמק הציידים סמיון 2009", אחד היינות הלבנים היותר מרתקים שנעשו כאן, למד במהלך העבודה שלסמיון יש יכולות יוצאות דופן להסתדר עם חשיפה לחמצן. שהות של חודשיים על הקליפות, חשיפה מבוקרת לחמצן ויישון של שנה בחביות יצרו יין יוצא דופן עם ריחות של פירות לבנים בשלים ושמרים, שמזכירים שרי, קוניאק, סיידר ועוד כמה משקאות, וטעמים בשלים מרתקים, שנתמכים בחמיצות נהדרת ובסיומת חמצמצה ויבשה. קיצוני, אבל עשוי נפלא. המחיר: כ־55 שקלים לכוס וכ־235 שקלים לבקבוק.
יעקב אוריה, אלפא אומגה 2014
מילים כתובות לא יספיקו לתאר את היין הזה במלואו. בעולם מושלם היינו מקדישים לו שידור חי בן כמה שעות ואולי אפילו כמה ימים. היין, שנעשה מענבי רוסאן ויונייה וסמיון, לא מפסיק להשתנות מהרגע שבו הוא פוגש את האוויר. הוא מתחיל בריחות מאופקים של שרי לבן יבש, פירות לבנים בשלים ותבלינים, וממשיך במופע רב־שכבתי של ריחות עשן, קש רטוב, פירות יבשים, מינרלים, עשבי תיבול, תבלינים מתוקים, אגוזים, אשכולית משומרת, ליקר עשבים ואני אעצור כאן, כי המקום מוגבל. בפה מתגלה יין שמנוני מעט, עם חמיצות נפלאה, טעמי פרי בשלים ועמוקים וסיומת מתובלת, מלוחה מעט. המחיר: כ־220 שקלים.
yairgath@gmail.com