חדשות משמחות: גוזל הנשר שאביו הורעל למוות – אומץ

לאחר שהגוזל הועבר לחי-בר בכרמל, הוא "שודך" לזוג נשרים בוגרים, הנמצאים בגרעין הרבייה במקום מאז 2000 • תחילה עלה החשש כי הוא יפחד מהם, מה שיעורר אנטגוניזם כנגדו – אך בסופו של דבר, התהליך עבר בהצלחה: "הם עובדים במשמרות כדי לשמור עליו"

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
      הענקת טיפול רפואי לגוזל הנשר // צילום: גיל קרני, מתוך הסרט "דרך הנשר"

      חדשות משמחות וממלאות את הלב הגיעו מגרעין הרבייה של פרויקט "פורשים כנף" בחי בר כרמל, לאחר שגוזל הנשר שאביו הורעל לאחרונה למוות בנגב אומץ על ידי זוג נשרים במקום, שכעת יגדלו אותו.

      כזכור, A50, אביו של הגוזל, מת במקרה ההרעלה האחרון, שבו כ-10 נשרים מצאו את מותם. הוריו המאמצים הם זוג נשרים מבוגרים, זכר ונקבה, הנמצאים בגרעין הרבייה משנת 2000. השניים מאמצים כמעט בכל שנה גוזלים או ביצים יתומים, באחוזי הצלחה מצוינים. שני הנשרים הבוגרים, שנמצאו בקנם בשמורת הטבע בגמלא, סובלים מרככת, מחלה הנגרמת מחוסר סידן, אשר טופלה ונפתרה מאז התגלתה – אך גרמה להם לנכות שמונעת מהם את היכולת לעוף.

      הגוזל שחולץ, בשבוע שעבר, צילום: גיל קרני, מתוך הסרט "דרך הנשר"


      אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים, דיבר על סיפורו המרגש של הגוזל, שאביו מת באכזריות: "הוא היה קטן מדי כדי לשרוד עם הורה יחיד, ולכן הוחלט להעבירו לגרעין הרבייה. לא היה לנו כל ספק שהזוג המסור הזה ירצה לאמץ את הגוזל, אבל החשש היה שמפני שזה גוזל מבוגר יחסית, בן כשלושה שבועות, הוא עלול לפחד מהוריו המאמצים, מכיוון שבגיל זה כבר יש החתמה על ההורים שגידלוהו עד ההרעלה. החשש היה שהפחד עלול לגרום לאנטגוניזם כנגדו".

      הוא הוסיף לספר כי על פי רוב, בגרעין הרבייה מחברים גוזלים בני יומם או אפילו ביצים שטרם בקעו, מה שעורר את החשש שה"שידוך" לא יעבור בהצלחה – אך בסופו של דבר שני הצדדים היו מרוצים, וההורים הטריים עובדים במשמרות על מנת לשמור על הגוזל.

      Video Player is loading.
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Loaded: 0%
      Stream Type LIVE
      Remaining Time 0:00
       
      1x
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions off, selected
        • default, selected

        שמונת הנשרים שהורעלו לצד עופות נוספים שמתו מהרעלה, בשבוע שעבר // צילום: רשות הטבע והגנים

        ברשות הטבע והגנים עושים מאמצים רבים, יחד עם שותפיה בפרויקט "פורשים כנף", כדי לשמור על אוכלוסיית הנשרים, הנמצאת בסכנת הכחדה חמורה מזה כשלושה עשורים. גרעין הרבייה בחי-בר כרמל הוא אחד מהפרויקטים החשובים ביותר בשמירה על אוכלוסיית הנשרים בריאה ומתרבה. בראשית שנות ה-90, הוקם גרעין רבייה לשם השבת נשרים לכרמל, ומאז 1996 פועל הפרויקט – ששותפות לו רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל לישראל ובסיוע גן החיות התנכ"י, שבו מודגרות ביצי הנשרים – במטרה למנוע את הכחדת הנשרים מישראל ולשמר את תפקידיהם האקולוגיים והתרבותיים. ההשבה לטבע לאישוש האוכלוסייה מהווה חלק מרכזי בפרויקט, אשר מידת הצלחתו קשורה בהצלחת השרידה בטבע של הפרטים המשוחררים מגרעין הרבייה.

        למרות זאת, אוכלוסיית הנשרים ספגה בחודש האחרון מכה אנושה, לאחר שני מקרי הרעלה שהתרחשו בהפרש של כשבוע אחד מהשני, שבהם נגבו חייהם של לפחות כ-20 נשרים בוגרים ושל שני גוזלים.

        חילוץ הגוזל, צילום: ניקיטה פודוברייב - רשות הטבע והגנים


        ברשות הטבע והגנים אמרו כי הם, לצדם של שותפיה, עושים מאמצים כבירים כדי להציל את מלך השמיים, אך הרשות לא יכולה לבצע את המשימה החשובה של הצלת הנשרים ללא עזרת משרדי הממשלה. ברשות בנו תוכנית למניעת הרעלות שמטרתה לסייע בסניטציה (סילוק פגרי חיות משק כדי למנוע התרבות טורפים ומזיקים, ולמנוע חשיפת נשרים ובעלי חיים אחרים לחיות משק שטופלו טרם מותם בתרופות וטרינריות המסוכנות לנשרים, לאתרים מסודרים).

        לאחר מקרי ההרעלה האחרונים, המשרד להגנת הסביבה הודיע על העברת תקציב חירום על סך 15 מיליון שקלים כדי להתחיל לממש את התוכנית שנבנתה ואושרה. לצד יישום התוכנית למניעת הרעלות, ברשות מזכירים כי אין מספיק בסניטציה. בעוד שפינוי פגרים הוא פתרון מרכזי, כל עוד ממשיכים להשתמש בחומרי הדברה מסוכנים בניגוד להתוויה החוקית – הדורסים וחיות הבר ימשיכו למות. הרשות קוראת לגורמים הממונים לפעול כבר עכשיו במסגרת החוק הקיים, ולבצע אכיפה כנגד המרעילים בזדון.

        כמו כן, הרשות מזמינה את הציבור לעקוב אחר התפתחותו של הגוזל באמצעות שידור חי ביוטיוב ממצלמה העוקבת אחר קן הנשרים.

        אחד הנשרים שהורעלו למוות, צילום: רשות הטבע והגנים
        טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

        כדאי להכיר